• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija i Crna Gora se prvo raspala na fudbalskom meču: U Podgorici skandirali Jugoslavija, a Gurban Gurbanov postao mit!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Na današnji dan prije 19 godina, fudbalska reprezentacija odigrala je prvi meč pod imenom SCG u blamaži protiv Azerbejdžana, a taj susret postao je simboličan na više nivoa.

 na današnji dan srbija i crna gora poražena od azerbejdžana Izvor: MN PRESS

Bio je to dan kada je Jugoslavija otišla u istoriju. Savezna skupština je 4. februara 2003. odlučila da ime koje je pratilo državu još od dvadesetih godina 20. veka zamijeni novim - rodila se Državna zajednica Srbija i Crna Gora.

Nedugo zatim, fudbalska reprezentacija odigrala je svoju prvu utakmicu u istoriji od osnivanja 1919. da u njenom imenu nije stajala riječ "Jugoslavija". Na današnji dan prije 19 godina, Srbija i Crna Gora debitovala je "raspadom" na fudbalskom terenu, u nezaboravnoj blamaži protiv Azerbejdžana - 2:2.

Možda će vas zanimati

Tog 12. februara 2003, samo osam dana nakon velikih promjena u državi, fudbalska selekcija je, simbolično - baš u Podgorici, najavila svoju propast. Srbija i Crna Gora predvođena selektorom Dejanom Savićevićem počela je svoj početak kraja u meču koji je ljubiteljima fudbala zauvijek urezao u mozak ime Gurbana Gurbanova.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Portugalu su od tog trenutka krenule nizbrdo. Kapiten Predrag Mijatović, tada igrač Levantea, uspio je da donese prednost iz penala već u 33. minutu utakmice.

Sa tribina su se čuli povici "Ju-go-sla-vija, Ju-go-sla-vija", dok su i igrači slavili u plavim dresovima na kojima je i dalje stajao grb FSJ, a ne FSSCG. Pogledajte kako su izgledale scene u Podgorici:

U nastavku, Nikola Lazetić, ispostaviće se u svojoj posljednjoj takmičarskoj utakmici za reprezentaciju, dupliraće prednost u 52. minutu. Bilo je to sasvim slučajno - htio je da centrira, ali je prevario ne baš pouzdanog Jahangira Hasanzadea za još veću erupciju oduševljenja na tribinama.

SRBIJA I CRNA GORA: D. Jevrić, N. Đorđević, G. Bunjevčević, M. Dudić, B. Bošković, N. Lazetić, P. Mijatović, S. Milošević, D. Stanković, Z. Vukić, M. Kežman. Igrali su i I. Duljaj, D. Ljuboja i M. Marković.

AZERBEJDŽAN: Hasanzade, Ahmedov, E. Gulijev, K. Gulijev, Sadikov, Ismajlov, M. Gurbanov, Mamadov, G. Gurbanov, Imamalijev, Alijev. Igrali su i Suajev, R. Mamedov i F. Mamedov.

Rezultat 2:0, oko 7.500 ljudi na "Stadionu pod Goricom" je zadovoljno i ne slute da će "liluputanci" koji su samo par mjeseci ranije izgubili 3:0 od "velesile" Finske, uspjeti da se vrate u meč.

Prvi od dva šoka Gurbana Gurbanova je stigao samo pet-šest minuta kasnije, kada je iz slobodnog udarca uslijedio katastrofalan ubačaj po zemlji. Lopta praktično pogađa Gurbanova u nogu i vara Dragoslava Jevrića.

Bio je to i prvi gol Azerbejdžana u kvalifikacijama, a nedugo zatim je uslijedio i drugi. Gurbanov je majstorskim udarcem iz teškog ugla sa lijeve strane uspio da pogodi dalji ugao i šokira sve u Podgorici.

SCG se nije plasirala na EURO 2004, čak je i tada slabašni Vels otišao u baraž, a srpska selekcija doživjeće jedan posljednji bljesak. Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Njemačkoj biće svojevrsni "posljednji ples" reprezentacije kojoj se bližio kraj.

Taj dan prije ravno 19 godina postao je simbol reprezentacije Srbije i Crne Gore. Kako je "tragično" počela svoj život u Podgorici, tako ga je i okončala u Njemačkoj 2006, u danima kada Državna zajednica više nije ni postojala...

SCG - Azerbejdžan 2:2
Izvor: YouTube/sp1873

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC