• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve o 166. vječitom derbiju: Crno-bijeli dolaze na Marakanu po titulu, Stanković mora da komanduje napad

Autor Dragan Šutvić

Zvezda hoće da pobjedom potpuno "otvori" šampionsku trku, a Partizan hoće da odmakne na velikih osam bodova prednosti. Dugo vječiti derbi nije nosio težinu kakvu ima današnji!

 zvezda partizan 166. vječiti derbi najava Izvor: MN PRESS

Svanuo je dan najveće i najvažnije utakmice srpskog fudbala, čiji značaj u ovom trenutku prevazilazi mnoge prethodne okršaje "vkečitih rivala". Crvena zvezda i Partizan od 18 časova igraju derbi na stadionu "Rajko Mitić", gdje crno-bijeli dolaze kao lideri i sa bodovnom prednošću od pet poena.

Matematika pred meč je sasvim jasna, a ishod bi mogao da je uprosti ili zakomplikuje. I dalje neporaženi Partizan ima šansu da pobjedom odmakne crveno-bijelima velikih osam bodova prednosti i da zakaže selidbu šampionskog pehara sa "Marakane" u Humsku prvi put od 2017. Sa druge strane, Zvezda poslije tri ovosezonska kiksa (dva protiv Radnika i jedan protiv Vojvodine) nema prava na grešku i svjesna je da je neuspjeh potpuno sapliće, dok bi pobjedom prišla vječitom rivalu na dva boda minusa i potpuno otvorila trku za titulu. U tom slučaju bi i dalje zavisila samo od svojih rezultata, s obzirom na to da će u završnici sezone biti odigran još jedan derbi.

Interesantan je podatak da Partizan poslije čak sedam godina ulazi u derbi kao bolje plasirani tim, a u intervjuu za MONDO nekadašnji defanzivac Zvezde Dušan Anđelković evocirao je uspomene na posljednji meč "vječitih" u kojem je tim iz Humske branio prednost na tabeli - i odbranio.

Anketa

Ko pobjeđuje u 166. vječitom derbiju?

  • Crvena zvezda

    68.75% (11)

  • Partizan

    25% (4)

  • Biće neriješeno

    6.25% (1)

Ko pobjeđuje u 166. vječitom derbiju?

Rezultati

Navikli smo već na 1:1

Izvor: MN PRESS

Prethodni derbi ove sezone završen je najčešćim rezultatom u okršajima Zvezde i Partizana prethodnih godina - 1:1. Bibars Natho doveo je Partizan u vođstvom lepim udarcem sa distance u 35. minutu, a izjednačio je u završnici sigurni Aleksandar Katai iz penala. Tako je čak sedmi put u posljednjih 15 mečeva "vječiti" derbi završen skorom 1:1. Počev od 151. derbija u aprilu 2016, kada su navijači počeli da se navikavaju na taj rezultat, oba tima ostvarila su po tri pobjede, a raduje da je u toj seriji samo jedan meč završen bez golova - u avgustu 2017.

Partizan nije pobijedio na Zvezdinom stadionu u vječitom derbiju od aprila 2017. i taj trijumf pod vođstvom Marka Nikolića bio je jedan od presudnih za osvajanje titule. Sa druge strane, Zvezda je potom tokom višegodišnje dominacije Superligom ostvarila tri pobjede kod kuće protiv "vječitog" rivala, uz tri remija.

Crvena zvezda i Partizan odigrali su do sada 165 vječitih derbija, u koje spadaju samo okršaji u prvenstvima. Zvezda je pobijedila u 65 mečeva, Partizan u 47, a neriješeno je bilo 53 puta. Gol-razlika je 229:197 u korist crveno-bijelih, koji u svom timu imaju trenutno najboljeg strijelca u derbijima među aktivnim igračima oba tima, Aleksandra Kataija. On je postigao tri gola, po jedan u 149, 163. i 165. vječitom derbiju.

Ko će biti heroj?

Izvor: MN PRESS

I ove večeri, Katai će biti uz Mirka Ivanića lider Zvezdinog tima u polju i imaće pred sobom najčvršću odbranu Superlige, koja je na dosadašnje 23 utakmice primila samo šest golova i nije dozvolila nijedan poraz Stanojevićevog tima. Takođe, crno-bijeli dolaze na "Marakanu" i kao najefikasniji tim lige, koji je dao 61 gol i u špicu ima ubjedljivog lidera liste strijelaca Superlige – Rikarda Gomeša, strijelca 20 golova u prvenstvu.

Kao i u prethodnim godinama, sigurno će najveća bitka biti vođena na sredini terena, gdje je Partizanov defanzivni vezista Saša Zdjelar u izvrsnoj formi, a poznato je da ga derbiji izuzetno motivišu. Na drugoj strani, napadi crno-bijelih u "centrali" moraće da prođu Sekua Sanogoa, kraj koga bi u veznom redu mogao da zaigra i Stankovićev univerzalac, Slavoljub Srnić.

Pročitajte predviđene sastave Crvene zvezde i Partizana.

Stanković i Stanojević, peti put

Izvor: MN PRESS

Dejan Stanković izvešće tim na svoj najvažniji derbi od kada je preuzeo Zvezdu u decembru 2019. i prvi put ima na raspolaganju sve najbolje igrače za duel protiv Partizana. Jasno je da će domaćin morati da napadne i pobijedi, ali ne bi bilo iznenađenje ako strpljivo uđe u meč, ostavivši juriše za kasnije faze derbija. Sa druge strane, Aleksandar Stanojević je sa ekipom u četvrtak ostvario važnu pobjedu u Evropi, izbacio Spartu i ušao u osminu finala Konferencijske lige. U pripremi za gostovanje Zvezdi razmišljao je i odmoru i čuvanju svježine za meč koji bi mogao da ga potpuno približi trećoj tituli na klupi crno-bijelih.

Od kada su postali rivali na klupama "vječitih" rivala, Stanković i Stanojević vodili su četiri puta međusobne utakmice i Zvezda je u tim mečevima ostvarila dvije pobjede – u finalu Kupa prošle sezone i mjesec dana ranije u prvenstvu golom Mirka Ivanića, a dva puta je bilo neriješeno – i to oba puta u Humskoj (u oktobru 2020. i u septembru 2021). 

Dvojica trenera su u velikoj tenziji u jednoj situaciji ušli u kratki verbalni obračun kraj terena, ali su se u ostalim derbijima srdačno pozdravljali i rastajali. Tako je posebno lijepa bila scena u kojoj je Stanković prije haosa u penalima u finalu Kupa prišao klupi Partizana i čestitao Stanojeviću i saradnicima na svemu urađenom u sezoni.

Ovog vikenda, bilo je malog "peckanja" na relaciji Ljutice Bogdana – Humska. Stanković je rekao da je Partizan protiv Sparte imao "ne ozbiljnu utakmicu, ali da je pretrčao koji kilometar više" od njegovog tima. "Ne bih povodom Dekijeve izjave pravio spinovanja, ne znam na koji je način to mislio, ali oni će imati još lakšu utakmicu /u Ligi Evrope), jer je Sparta pobijedila Rendžers", odgovorio je Stanojević.

Na centru najbolji srpski sudija

Izvor: MN PRESS

Pravdu na utakmici dijeliće Srđan Jovanović, najbolji srpski sudija, a njegovi pomoćnici kraj aut-linija biće Uroš Stojković i Milan Mihajlović, dok će četvrti sudija biti Milan Mitić. U VAR sobi sjediće Momčilo Marković i Bojan Banović.

TV prenos u 18 časova

Sudija Jovanović označiće start utakmice tačno u 18 časova, kada će početi i direktan tekstualni prenos na TV Arena sport, dok ćete tekstualni prenos moći da pratite i na portalu MONDO.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC