• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Partizanove lekcije sa derbija: Stanoju više ne leži Zvezda, sredina "ugušena", a tu je i pravilo koje pravi problem!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Mnogo je toga oko čega će se u Humskoj pričati poslije neuspjeha u derbiju, mnogo je pitanja koja će postavljati navijači, ali samo je jedna stvar u čitavoj priči sigurna - koliko god ovaj poraz bolio, Partizan ne smije da paniči.

 Analiza-Partizana-protiv-Zvezde-166-veciti-derbi Izvor: MN PRESS

Koliko su poslije jesenjeg "vječitog" derbija (1:1), u Partizanu mogli da žale za propuštenim prilikama i vođstvom ispuštenim u završnici, toliko će sada biti pitanja šta to nije valjalo u nedjeljnom okršaju protiv Crvene zvezde. A spisak odgovora neće biti kratak.

Šampion Srbije vratio se u trku za titulu pobjedom 2:0 i prekinuo Partizanovu nepobjedivost u Superligi poslije 36 sati fudbala. Riječima trenera Aleksandra Stanojevića, crno-bijeli "ni u čemu nisu bili na 100 odsto", a kada se u to umiješa i odlična protivnikova priprema meča, teško je izbjeći poraz. Ovaj prvi za Partizan poslije 24 utakmice morao bi da donese brojne lekcije.

Kao malo kada prethodnih godina, derbi je bio praktično riješen već u prvih 45 minuta. Daleko od toga da Partizan u nastavku nije mogao da se rezultatski vrati u meč, ali poslije viđenog u prvom poluvremenu - nije ni iznenađenje što to nije uspio.

Jednostavno, Zvezda je poslije golova Ohija i Kataija znala tačno šta treba da radi da ne zakomplikuje sebi posao. Dejan Stanković je čak i napravio promjenu, zaigrao pred kraj meča sa trojicom centralnih defanzivaca i zatvorio sve moguće prilaze već nedovoljno raspoloženim crno-bijelima. U analizi meča, u Partizanu će imati oko mnogo čega da se zapitaju.

Kako je i sam rekao poslije meča, Stanojević će morati da pođe od svojih odluka.

STANOJE PRIZNAO GREŠKE - NE IDE MU U DERBIJIMA

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

"Nismo imali u fazi napada nikakva rješenja, brzo smo gubili lopte. Nismo bili 100 odsto ni u čemu. Uvijek kažem kad tako počnete meč, onda kažem sebi 'ja sam vjerovatno loš odabir ekipe napravio'", rekao je Stanojević otvoreno nakon poraza.

Insinuirao je na to da je vjerovatno Partizan trebalo da počne meč onako kako je započeo drugo poluvrijeme - sa Lazarom Markovićem, Markom Živkovićem i Markom Jevtovićem na terenu, umjesto Kvinsija Meniga, Nemanje Miletića i Bibarsa Natha. U najavi ove sedmice, mnogo je priče bilo o tome koliko će meč sa Spartom uticati na sastav Partizana za derbi i da li će odluke prije jednog meča uticati na odluke prije drugog.

Ispostavilo se da je Stanojević riješio da povjerenje pruži onima koji su iznijeli meč sa Česima, ali je relativno brzo postalo jasno da u njihovom "rezervoaru" nema goriva. Nemanja Miletić je bio "meta" Zvezdinih napada praktično od starta meča, igrao je van svoje pozicije i to nakon teške utakmice u kojoj je Partizan 30 minuta bio sa igračem manje. Milan Rodić i Mirko Ivanić su često po lijevoj strani mučili Partizan u prvom poluvremenu, a i oba pogotka bila su plod akcija koje su započinjane po tom boku.

Ovo je bio Stanojevićev peti derbi od povratka u Partizan. U prvom mandatu bio je poznat po pobjedama u nizu protiv "vječitog" rivala i skoro savršenom učinku, ali stvari sada ne mogu biti različitije. Crno-bijeli su bez pobjede na svih pet susreta, uz dva remija, dva poraza u ligi i jedan u finalu Kupa poslije penala.

Ako je iz prošlog derbija jesenas moglo da se zaključi da Partizan nije dovoljno dobro "zatvorio" meč, sada će lekcija biti da istorijska pobjeda u Evropi i akumulirana pozitivna energija nisu uvijek dovoljni da se "rezervoar" u nogama igrača napuni.

NA SREDINI PROČITANI I "UGUŠENI"

Izvor: MN PRESS

Počeo je Partizan sa istim veznim redom kao protiv Sparte, a očito je Stanković dobro analizirao sve što je u četvrtak uveče mogao da vidi tokom Partizanovog meča. Prije svega se to odnosi na Bibarsa Natha, koji je bio potpuno skrajnut sa ove utakmice.

Na prošlom derbiju je sjajnim golom kaznio trenutak nepažnje crveno-bijelih, dok ovog puta nije mogao ni da pomisli na nešto slično. I ovako je u najvažnijim mečevima često bio planiran samo za prvih 60 minuta, ali sada Stanojević nije mogao ništa drugo nego da ga izvuče iz igre već poslije 45. Kao i prošle godine na Marakani, Natho je ostao u potpunosti "zatvoren".

Za to vrijeme, Saša Zdjelar je bio nervozan, isuviše agresivan i neprepoznatljiv u odnosu na sjajan posao koji je uradio u dvomeču sa Spartom. Miloš Jojić je bio neubjedljiv u posjedu lopte, a sva trojica zajedno po toj centralnoj "vertikali" odavali su utisak da je Partizan bio praktično bez veznog reda u prvom poluvremenu.

Otresiti Marko Jevtović jeste donekle donio energije u nastavku, ali Partizan je do tada bitku na sredini već izgubio. Vezni red ostao je "ugušen", trom i prečesto je to uzrokovalo da crno-bijeli biraju duge lopte kao pokušaj rješenja za taj problem.

JOVIĆ NE OPRAVDAVA POVJERENJE, "BONUS" PRAVI PROBLEM

Izvor: MN PRESS

Na dosta aspekata nastupa crno-bijelih moglo bi da se uperi prstom poslije ovog poraza, ali teško da nečija loša igra toliko upada u oči kao što je slučaj sa "nestankom" Nemanje Jovića.

Mladi krilni fudbaler je prošle sezone bio veliko osvježenje u timu Partizana, bio je najavljivan kao najveći talenat kluba od kojeg se mnogo očekivalo ove sezone. Ali njegova partija protiv Zvezde samo je potvrdila ono što već duže vrijeme gledamo - Jović je daleko od nivoa na kojem je bio prije 12 mjeseci.

U derbiju ga nije bilo nigdje. U napadu je teško sjetiti se akcija u kojima je učestvovao, u odbrani nije imao "osjećaja" kada bi mogao da dodatno pomogne Miletiću i isprati kretnje Milana Rodića. I to nas dovodi do problema koji Partizan ima ove sezone - "bonusi"!

Kao što je Zvezda morala da mnogo mozga prošle sezone o tome kako da se izbori sa pravilom o mladim igračima, na sličan način sada u Humskoj provode sate i sate smišljajući rješenje. Nemanja Jović je počeo meč prije Nikole Terzića, a kada su stvari morale da se mijenjaju, ostajao je na terenu upravo zbog pravila.

Da je Stanojević posegao za izmjenom, morao bi da je potroši samo na njega, da bi na terenu opet ostao jedan bonus igrač. Terzić priliku nije dobio, iako je bio prva opcija proteklih sedmica, često i tokom priprema. Tako se Partizan doveo u situaciju da Jović praktično igra zbog pravila, a ne zbog svog igračkog doprinosa.

Lider Superlige selektirao je tim na takav način da "bonus" u igri mora da bude neko od ofanzivaca. Zvezda je svog "bonusa" pronašla u odbrani i Strahinji Erakoviću. Partizan nema tako definitivno rješenje.

Protiv slabijih timova ovaj problem ne dolazi do izražaja, ali ovaj derbi je ogolio tu Stanojevićevu glavobolju.

ŠTA SADA ZA PARTIZAN?

Izvor: MN PRESS

Partizanova prednost poslije prvog poraza je spala na dva boda, ali kao što je Stanojević rekao, sve je i dalje na crno-bijelima. Baš takve riječi neophodne su svima u Humskoj - podsjetnik da ovaj derbi možda jeste izgubljen praktično bez ikakve šanse da se napravi bolji rezultat, ali da je to i dalje samo jedna bitka od mnogih koje dolaze.

Da, izgubljen derbi boli više nego ijedan drugi meč, ali crno-bijele ne smiju da ponesu emocije.

Do kraja sezone ima još 13 kola. Možda i najbolje za Partizan bilo bi da se poslije otreženjujućeg poraza vrate osnovama, da koračaju dalje meč po meč i da ne dozvole da slabo veče na Marakani unese nemir u tim.

Grešaka je bilo, vremena za ispravljanje ima, a u Partizanu su ove sezone uspješno sproveil mnoge korekcije u odnosu na prethodne sezone i pokazali da znaju kako se pobjeđuje. Zato su i poslije ovog poraza prvi i zato i dalje "bježe" Zvezdi u trci za titulu, koja će sigurno biti žestoka do kraja.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC