• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Borčevci" ćutali do 30. minuta na "Tušnju": Lešinari odali počast stradalima u tuzlanskoj koloni!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Navijači Borca nisu bodrili fudbalere banjalučkog tima u prvih pola sata na stadionu u Tuzli u znak poštovanja prema poginulim vojnicima JNA u tuzlanskoj koloni.

 Lešinari u Tuzli nisu navijali 30 minuta zbog solidarnosti sa žrtvama tuzlanske kolone Izvor: MONDO

Banjalučki Borac doživio je u nedjelju prvi poraz u proljećnom dijelu sezone u m:tel Premijer ligi Bosne i Hercegovine.

Bolji od crveno-plavih bili su fudbaleri Slobode rezultatom 2:1 (1:1) čime su gotovo sigurno osigurali premijerligtaški status naredne sezone, a Banjalučanima zakomplikovali već viđeni plasman u Evropu.

Utakmici na "Tušnju" prisustvovali su i navijači Borca, popularni Lešinari, koji su u znak solidarnosti i sjećanja na poginule vojnike Jugoslovenske narodne armije (JNA) u tuzlanskoj koloni ćutke posmatrali meč u prvih 30 minuta.

Tih 30 minuta simbolizuju 30 godina od pogibije vojnika JNA na Brčanskoj Malti na današnji dan 15. maja 1992.godine.

Upravo danas su porodice stradalih vojnika šetnjom, polaganjem cvijeća i služenjem parastosa, zajedno s predstavnicima vlasti Republike Srpske, istakli da tri decenije čekaju da pravda bude zadovoljena.

Na početku rata u Bosni i Hercegovine, muslimanske snage su napale kolonu JNA u Tuzli koja je, na osnovu prethodno postignutog dogovora, trebala da napusti tuzlansku kasarnu prilikom čega su ubijena 54 pripadnika JNA, 78 ranjeno, dok su 44 pripadnika JNA zarobljena od kojih su petorica kasnije ubijena, a ostali zlostavljani i mučeni.

Napad na 92. motorizovanu brigadu JNA, koja se u dogovoru sa vlastima Tuzle mirno povlačila iz kasarne "Husinska buna", izvršen je iz zasjede.

Tuzlansku kolonu, u kojoj je bilo 600 vojnika i njihovih starješina, te 200 motornih vozila napali su pripadnici muslimanskog MUP-a, Teritorijalne odbrane i "Zelenih beretki", prenijela je agencija "Srna".

Međutim, Bošnjaci smatraju da je tuzlanska kolona sinonim odbrane grada, slaveći ga kao Dan pobjede, uz isticanje da su prvi zapucali vojnici iz kolone, a da su se oni samo branili.

Selim Bešlagić, ratni gradonačelnik Tuzle zbog tuzlanske kolone dugo bio na interpolovoj potjernici, ali je ona prema njegovim riječima ukinuta 2019. godine.

I Tužilaštvo BiH je 2009. obustavilo istragu protiv Bešlagića, a o tom predmetu interesovao se i tadašnji Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u Hagu, gdje takođe nije bilo presuda.

Ilija Jurišić, pripadnik policije BiH, optužen da je naredio napad na kolonu, dva puta je u Srbiji osuđen na 12 godina zatvora, međutim, Apelacioni sud je obje presude oborio zbog nedostatka dokaza, prenio je BBC na srpskom jeziku.

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC