• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija ne pamti ovakvu vrtešku - 11 superligaša promijenilo trenere: Sezona počinje za mjesec dana, a 2 tima nemaju šefa

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Pauza između dvije sezone Superlige trajaće ovog ljeta tek oko mjesec i po dana, a to je bilo sasvim dovoljno vremena da klubovi elitnog ranga naprave korjenite promjene. Čak 11 klubova promijenilo je trenera!

 Promjene trenera u Superligi Srbije u sezoni 2021/22 Izvor: MN PRESS

Superliga Srbije za sezonu 2022/23 počinje 9. jula, a u nikad kraćoj ljetnjoj pauzi bilo je veoma burno.

Od 16 ekipa koje se takmiče u najboljem rangu srpskog fudbala čak 11 će u novu sezonu ući sa novim trenerom. Da stvari budu još čudnije, na mjesec dana od početka prvenstva dvije ekipe nemaju rješenje na mjestu šefa stručnog štaba!

Možda će vas zanimati

Ti problemi će morati da se riješe ubrzo, jer je veliki broj klubova već počeo pripreme za novo prvenstvo. Nema sumnje da će ono biti uzbudljivo, posebno imajući u vidu šta se sve događalo prethodnih dana.

KO NIJE MIJENJAO?

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Samo pet ekipa će u naredno prvenstvo ući sa trenerom koji je na klupi završio prethodnu sezonu. Riječ je o Crvenoj zvezdi, TSC-u, Spartaku, Mladosti i povratniku u elitu, Javoru.

Dejan Stanković je osvojio drugu duplu krunu na klupi Zvezde, pa tu nije bilo nikakve potrebe za promjenama. Tim iz Bačke Topole nastavio je da vjeruje u Žarka Lazetića iako je ekipa u posljednjem kolu ispustila plasman u Evropu, dok će na klupama Spartaka i Mladosti biti ljudi koji su u 2022. godini preuzeli te funkcije.

Spartak je trenera mijenjao nakon prvog kola plej-auta i tada je na čelo struke došao Slavko Petrović, dok je Dragiša Žunić početkom januara preuzeo Mladost iz Lučana i vodio ih kroz cijeli drugi dio prvenstva.

Ekipu Javora će u elitnom rangu predvoditi njihov nekadašnji golman Igor Bondžulić, kojem taj posao nije nepoznat. On je bio na klupi Ivanjičana kada su prethodni put ispali iz Superlige, nakratko radio u Radniku iz Surdulice, a zatim se vratio u "svoj" klub i poveo ga ka eliti.

KO JOŠ NEMA RJEŠENJE?

Izvor: MN PRESS

Mjesec dana pred početak novog prvenstva dvije ekipe nemaju trenera za narednu sezonu. To su Radnički iz Kragujevca i Mladost GAT.

U srpskom fudbalu naredne sezone nećemo gledati ni Nenada Lalatovića, koji je napustio Kragujevac i sa banjalučkim Borcem želi da napadne titulu u Premijer ligi. Radnički još nije reagovao, pa nam ostaje samo da sačekamo i saznamo ko će Kragujevčane povesti u novu borbu za opstanak.

Priliku da radi u Superligi neće imati Ljubomir Ristovski, nekadašnji internacionalac u Portugalu. On je novosadsku Mladost uveo u elitni rang po prvi put u istoriji kluba, a zatim je saradnja prekinuta!

KO JE GDJE PREŠAO?

Izvor: MNPRESS

Aleksandar Stanojević je nakon poraza u finalu Kupa Srbije saopštio da napušta crno-bijele, a tim iz Humske od tada tražio trenera. Mnogi su odbili ponudu, a crno-bijeli su na kraju postigli dogovor sa Ilijom Stolicom! Nekadašnji fudbaler Partizana i pomoćnik Zorana Milinkovića u istom klubu samostalno će voditi ekipu naredne sezone.

Još dva tima koji će igrati evropske kvalifikacije su mijenjali tokom ljeta. Obaveze u Konferencijskoj ligi imaće Čukarički i Radnički iz Niša, a oba tima vodiće novi treneri.

Na Banovo brdo stigao je Dušan Kerkez, koji do sada nije radio u srpskom fudbalu. Nekadašnji igrač Voždovca i Radničkog iz Obrenovca nastupao je za klubove u BiH, Hrvatskoj i na Kipru, a tamo je tri godine predvodio AEL iz Limasola.

Nišlije će ka grupnoj fazi trećeg UEFA takmičenja povesti Tomislav Sivić, iako im je tu priliku omogućio Radoslav Batak. Nekadašnji selektor reprezentacije Srbije do 21 godine i doskorašnji trener Novog Pazara neće imati lak zadatak na Čairu.

Upražnjenu klupu u Novom Pazaru popunio je Trebinjac Vladimir Gaćinović, a u borbu za opstanak ponovo će Dejan "Švaba" Đurđević. Nakon što je napustio Kolubaru prije nekoliko mjeseci, iskusni trener se vratio u rodni Lazarevac i preuzeo isti tim.

Očigledno su odnosi na relaciji sa upravom, čije je funkcionisanje nazvao amaterskim, izglađeni, pa Kolubara može da se priprema za novo prvenstvo.

Povratak u srpski fudbal napravio je i Milan Rastavac, a očekivanja od njega biće ogromna. Nakon nekoliko "sušnih" godina, Vojvodina očekuje mnogo od naredne sezone, a trener koji je svojevremeno bio pomoćnik u reprezentaciji trebalo bi da donese rezultat.

Aleksandar Linta je iz Voždovca otišao u Radnik iz Surdulice, koji je samo nekoliko dana tražio trenera. Na kraju sezone su se rastali sa Dušanom Đorđevićem, čovek koji je u Kruševcu naslijedio Zorana Milinkovića na klupi Napretka.

Pošto je i na krovu tržnog centra Stadion ostalo upražnjeno mjesto, popunio ga je Nebojša Jandrić, trener koji je prethodne sezone bilježio dobre rezultate sa Inđijom. Prije toga je zapaženu rolu imao i na klupi IMT-a, a ovo će mu biti debi u elitnom rangu.

Trenerska vrteška kakva se ne pamti u srpskom fudbalu, a vjerovatno je rijetkost i za druge zemlje u Evropi nije završena. Neki od klubova i dalje traže rješenja, a klubove elitnog ranga će strpljenje vjerovatno izdati već poslije nekoliko uvodnih kola.

Tada ulazimo u novi problem - otkazi, smjene i promjene biće nova tema kada počne Superliga 2022/23.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC