• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdi donio mnogo, ali je i saplitao pred Ligom šampiona: Skandali Gelora Kange u crveno-bijelom!

Autor Dragan Šutvić

Fudbaler Crvene zvezde odbio je da se pozdravi sa Dejanom Stankovićem, a odmah zatim napravio je scenu na klupi za rezerve. Klubu je donio mnogo, ali će ostati upamćen i po skandalima i neobjašnjivim postupcima u jako važnim mečevima.

 svi incidenti gelora kange u crvenoj zvezdi  Izvor: MN PRESS

Fudbaleri Crvene zvezde ove sezone neće igrati u grupnoj fazi Lige šampiona, pošto je Makabi iz Haife izvukao dovoljnih 2:2. Izraelski tim tako je odbranio prednost iz prvog meča i eliminisao srpskog šampiona, koji je od ove evropske sezone imao velika očekivanja. Takođe, ogromne ambicije imali su i navijači, koji dan nakon meča pokušavaju da nađu krivca za neuspjeh u ovogodišnjem kvalifikacionom ciklusu.

Sasvim opravdao, mnogi prstom pokazuju na Gelora Kangu, ćudljivog kreatora igre koji je u dva poteza obilježio meč protiv šampiona Izraela. Prvo je  u samom finišu prvog dijela meča izgubio loptu koja je dovela do pogotka Makabija, a zatim je napravio skandaloznu scenu kada je izlazio iz igre. Tom prilikom nije želio da pozdravi Dejana Stankovića, iako je ranije dogovoreno da će uskoro napustiti igru.

Umjesto pozdrava sa trenerom, Kanga je počeo da šutira flašice i "luduje" pored klupe za rezerve, a navijače je ovaj incident podjsetio na neke prethodne koje je imao u crveno-bijelom dresu. Za to vrijeme, Kanga dan kasnije nije pokušao da se izvini za ono što je uradio, već se na društvenim mrežama oglasio snimkom na kojem su detalji sa meča protiv tima iz Haife.

Pogledajte

00:29
Kanga se ljuti zbog izmene
Izvor: Arena Sport
Izvor: Arena Sport

Tokom dva mandata u Beogradu, u trajanju od četiri godine, nakupio se skoro dvocifren broj situacija u kojima je Kanga, često i bez ikakvog razloga, pokazivao svoj temperament. Prisjetićemo se oni najupečatljivijih:

Crveni karton protiv Ludogoreca

Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Tokom kvalifikacija za Ligu šampiona u sezoni 2016/17 dogodio se incident koji će navijači najduže pamtiti. Crvena zvezda je prvi meč trećeg kola igrala u Razgradu i protiv Ludogoreca zabilježila povoljnih 2:2, a u Beogradu je bilo potrebno potvrditi dobru formu sa početka te sezone i obezbijediti prolaz u plej-of. Nakon gola Mičela Donalda za 1:0, bugarski tim je preokrenuo rezultat, ali su crveno-bijeli dobili nadu kada je štoper Igor Plaštun dobio crveni karton.

Ostalo je da se igra još 45 minuta, a Zvezdu bi dva gola odvela do posljednje prepreke pred grupnu fazu Lige šampiona. Da se to ne dogodi djelimično je zaslužan i Kanga, kojem se "um pomračio" dok su igrači odlazili u svlačionicu. Gabonac je isključen na poluvremenu, jer je u prolazu odgurnuo protivničkog fudbalera. Tako su se brojčane snage izjednačile pred nastavak, a predstavnik Bugarske bio je bolji nakon produžetaka.

Sukob sa Aleksandrom Lukovićem

Izvor: MN PRESS

"Kanga nije igrao juče zbog nediscipline, a danas ne trenira, jer kaže da je povrijeđen. Biće u konkurenciji za finale Kupa Srbije", ispričao je okupljenim novinarima na pomoćnom terenu Boško Đurovski, prinudno rješenje na klupi crveno-bijelih nakon odlaska Miodraga Božovića. Dan nakon što je Crvena zvezda predala titulu Partizanu u sezoni 2016/17 ispostavilo se da je Gabonac pravio haos u svlačionici.

U tom periodu pričalo se da je pokušao fizički da se obračuna sa Nenadom Milijašom i Markom Petkovićem, a do sukoba je došlo sa Aleksandrom Lukovićem. Kapiten crveno-bijelih koji se iz Zenita vratio u Crvenu zvezdu bio je jedan od lidera svlačionice tih godina, a upravo je sukob sa njim bio povod za suspenziju fudbalera iz Gabona.

Tuča sa Evertonom Luizom

Izvor: MN PRESS

Samo nekoliko nedjelja prije sukoba sa saigračem, Gelor Kanga je želio da se fizički obračuna sa igračem najvećeg rivala. Nakon 154. meča Crvene zvezde i Partizana na stadionu "Rajko Mitić", došlo je do obračuna Kange i Evertona Luiza. Dvojica borbenih vezista našli su se u klinču kod tunela, a sukob je potvrdio i Bojan Ostojić koji je bio nedaleko odatle.

"Nije bilo udaraca. Sve je to normalno kada je u pitanju derbi", rekao je defanzivac crno-bijelih, dok su ostali akteri uglavnom komentarisali da nisu bili prisutni tom prilikom. Uglavnom, sve se stišalo vrlo brzo, a Kanga se nekoliko godina kasnije sukobio i sa Sejdubom Sumom.

Ljutio se i na Milojevića

Izvor: MN PRESS

Tokom čitavog perioda u kojem su sarađivali u njihovom odnosu postojale su trzavice. Iako je Kanga bio važan dio i Milojevićevog tima, bivši trener crveno-bijelih teško je pravdao postupke omalenog veziste. Preko sitnica poput kašnjenja na pripreme ili na gostovanje nekako je i prelazio, ali svađa u Londonu bila je kap koja je prelila čašu.

Zna se da je Vladan Milojević čovjek kod kojeg je disciplina na veoma visokom nivou, a Kanga je liniju prešao tokom meča grupne faze Lige Evrope protiv Arsenala. U Londonu ga je Milojević izveo iz igre, a Kanga pobjesnio slično kao na beogradskom meču protiv Makabija iz Haife. "Nećemo o tome", kratko je odgovorio tadašnji Zvezdin trener poslije Kanginog neobuzdanog ponašanja.

Incident na aerodromu

Izvor: MN Press/Twitter

Dok se ekipa Zvezde vraćala iz Češke, sa gostovanja Slovanu, gdje je takođe burno reagovao na jednu Stankovićevu odluku, Gelor Kanga je ponovo bio u centru pažnje. Sigurno najteži incident gabonskog fudbalera od dolaska u Srbiju dogodio se kada se sa carinicima otimao za svoju torbu. Iako su zaposleni na aerodromu radili svoj posao i provjeravali prtljag koji fudbaleri nose, Kanga je situaciju iskoristio da napravi scenu.

Nakon što je snimak postao viralan na društvenim mrežama, Crvena zvezda je morala da se oglasi i ponudi objašnjenje za ovu situaciju...  

Afera "pasoš" i koliko ima godina?

U ovom slučaju nije pravio skandal, ali je bio u njegovom središtu. Iz DR Konga su prije godinu i po stigle optužbe da Kanga uopšte nije Gabonac, da se ne zove Gelor Kanga i da fudbalsku karijeru gradi sa pasošem u kojem mu stoji lažna godina rođenja. Cijela saga trajala je mjesecima, da bi na kraju sud odlučio da ništa od tih navoda nije tačno.

Crvena zvezda je tada izdala saopštenje o Geloru Kangi i pasošu koji je tokom nekoliko mjeseci bio glavna tema afričkih medija.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC