• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve o Zvezdinim protivnicima - svi su igrali Ligu šampiona: U grupi tri prvaka, kao da nije Liga Evrope!

Autor Dragan Šutvić

Srpski šampion imaće veoma težak zadatak da se domogne evropskog proljeća.

 sve o protivnicima crvene zvezde u ligi evrope  Izvor: MN PRESS

Rivali Crvene zvezde u grupnoj fazi Lige Evrope biće Monako, Ferencvaroš i Trabzon, a već sada je jasno da će srpski šampion imati jako težak zadatak. Cilj kluba je da se domogne nokaut faze i prezimi u Evropi, ali na prvi pogled ne djeluje da je Zvezdi to mjesto "zagarantovano". Iako je Zvezda bila nosilac i iz prvog šešira je izvučena na žrijebu, sreća je nije pogledala...

Iz drugog šešira stigao je jedan od najjačih timova, a iz četvrtog ubjedljivo najjači tim, pa će ekipa Dejana Stankovića morati dobro da se oznoji kako bi stigla do nokaut faze Lige Evrope.

Za to će biti potrebno i malo sreće, a o jačini Zvezdinih rivala poseban utisak stiče se kada se pogledaju njihovi nedavni rezultati. Monako je prethodnu sezonu završio na trećem mjestu u Francuskoj, Ferencvaroš i Trabzon su osvojili titule, a svaki od ovih timova u svojim redovima ima neke izuzetno kvalitetne igrače. Predstavljamo vam sva tri protivnika Zvezde:

Monako - Luksuz, očekivana Liga šampiona i igrači od 30 miliona!

Jedini tim u grupi H Lig Evrope koji u prethodnoj sezoni nije bio šampion je predstavnik Francuske, a zapravo jedini klub iz Monaka. Ekipa iz Monte Karla takmiči se u francuskoj Ligi 1 i tokom prethodne sezone zauzela je treće mjesto, što joj je bilo dovoljno da se nađe u kvalifikacijama za Ligu šampiona. Krenuli su od trećeg kola i odmah u toj fazi zaustavio ih je PSV.

Bilo je neriješeno u Monte Karlu, a Monako je u Ajndhovenu imao rezultat koji ga vodi dalje sve do 89. minuta. Tada je Erik Gutijerez postigao gol za produžetak, da bi Luk de Jong u 109. minutu obezbijedio prolaz holandskom timu. Skupocjeni Monako morao je da se preseli direktno u grupnu fazu Lige Evrope.

Izvor: Profimedia

I tamo će biti veliki favorit za prvo mjesto u grupi. Na papiru - prije nego što počne takmičenje, Monako je najkvalitetniji tim u grupi iako je Crvena zvezda izvlačena iz prvog šešira. U ekipi koja će na međunarodnoj sceni predstavljati Francusku nalaze se igrači koji koštaju nekoliko desetina miliona evra poput štopera Benoe Badiašila, veznih igrača Mohameda Kamare i Aleksandra Golovina, ljetnog pojačanja iz Liveprula Takumija Minamina, dok je najzvučnije ime u napadu Visam Ben Jeder, kapiten ekipe i povremeni reprezentativac Francuske!

Gostovanje crveno-bijelih moglo bi da bude veoma privlačno navijačima Crvene zvezde iz Zapadne Evrope, pošto Monako tradicionalno ne može da napuni svoj stadion. Na "Luj II" može da stane tačno 16.500 navijača, a očekivano je da bar trećina njih navija za Zvezdu kada srpski šampion bude gostovao u jednoj od najprestižnijih evropskih luka.

Ferencvaroš - mađarski šampion i idealno gostovanje!

Sanjali su u Budimpešti Ligu šampiona, ali će na kraju igrati u takmičenju čije se finale igra u njihovom gradu. Prethodnih godina je Ferencvaroš povremeno nastupao na stadionu Puškaš Arena, a ove sezone će se na tom mjestu odlučivati ko osvaja Ligu Evrope. Djeluje nerealno da će to biti mađarski šampion, ali je to ekipa koju nikako ne treba potceniti.

Kao osvajač titule, Ferencvaroš je počeo kvalifikacije za Ligu šampiona od prvog kola i na putu do grupne faze preskočio je kazahstanski Tobol i Slovan iz Bratislave, da bi ih u trećem kolu zaustavio Karabag. Predstavnik Mađarske preselio se zatim u kvalifikacije za Ligu Evrope i na poslednjoj prepreci eliminisao Šamrok - ubjedljivom pobjedom (4:0) na domaćem terenu i minimalnim porazom u gostima.

Ekipa mađarskog šampiona djeluje kao izbalansiran miks domaćih i inostranih fudbalera, a nekoliko igrača sa naših prostora nastupa za ovaj klub. Ističu se igrači iz Bosne i Hercegovine, jer čak petorica sa pasošem te zemlje nose dres zeleno-bijelih. To su štoper Adnan Kovačević, lijevi bek Eldar Ćivić, defanzivni vezni Muhamed Bešić, centralni vezni Stjepan Lončar koji ima i pasoš Hrvatske i Željko Gavrić!

Izvor: MN PRESS

Nekadašnji fudbaler Crvene zvezde rođen je u Bosni i Hercegovini pa ima dvojno državljanstvo, iako je u karijeri igrao za mlađe kategorije Srbije. On se prije nešto više od godinu dana preselio u Budimpešti, a trenutno nije u prvom planu u ekipi Ferencvaroša. Na početku sezone nije dobijao priliku da igra i ne bi bilo iznenađenje da napusti klub prije mečeva u grupnoj fazi.

Zvezdino gostovanje u Budimpešti sigurno će biti spektakl. Od potencijalnih rivala na današnjem žijrebu ovo je destinacija na koju se najlakše stiže iz Beograda, a glavni grad Mađarske blizu je i srpskoj dijaspori iz Austrije, Švajcarske, Njemačke i drugih zemalja u okruženju. 

Trabzon - titula u Turskoj i zvučna pojačanja!

Iako dolazi iz četvrtog šešira, Trabzon nikako nije tim za otpisivanje. U prethodnoj sezoni osvojili su titulu u Turskoj i to je bio signal da imaju velike ambicije na međunarodnoj sceni, ali se tokom ljeta nisu proslavili u kvalifikacijama za Ligu šampiona. U četvrtom kolu kvalifikacija - prvom koje su igrali, eliminisani su od Kopenhagena pa će takmičenje nastaviti u grupnoj fazi Lige Evrope.

Trenutno su turskom predstavniku u Evropi povrijeđena dva veoma bitna igrača - Marek Hamšik i Edin Višća, ali u ekipi i pored toga ima nekoliko fudbalera koji su poznati širom svijeta. Samo tokom ovog ljeta Trabzon je dovodio igrače iz Betisa, Bolonje, Udinezea, Levantea i Aston Vile, što pokazuje da su spremni za borbu na više frontova.

Izvor: Profimedia

Nakon tri runde turskog šampionata Trabzon ima šest osvojenih bodova i nalazi se u sredini tabele, ali nema sumnje da se ova ekipa spremna da se bori za vrh i u tekućoj sezoni. Izlazak u Evropu ponovo je imperativ, a tome u prilog svjedoče i imena koja su trenutno u klubu. O defanzivi turskog šampiona brinuće nekadašnji igrač Barselone Mark Bartra, zatim Stefano Densvil koji je bio veliki Ajaksov talenat, a na kraju i Lars Strigen-Larsen, dugogodišnji reprezentativac Danske.

Od stranaca u veznom redu - pored povrijeđenih Hamšika i Višće - ističu se Grci Siopis i Bakasetas, Egipćanin Trezege koji je do skoro igrao u Premijer ligi i Enis Bardhi, reprezentativac Sjeverne Makedonije. Za golove je zadužen Andreas Kornelius koji ima iskustvo igranja u Engleskoj i Italiji, ali i Đaninja koji je svojevremeno bio član Benfike.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC