• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ukrajinske legende pisale BiH - otkažite meč sa Rusima! Ševčenko sa sunarodnicima poslao pismo: Iznenadili ste nas

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Stiglo je pismo iz Ukrajine, traže od Bosne i Hercegovine da otkaže prijateljski meč sa Rusijom.

 Andrej-Sevcenko-i-Ukrajinci-pisali-Bosancima-da-ne-igraju-protiv-Rusije Izvor: Profimedia

Odluka Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine da igra prijateljski meč sa Rusijom izazvala je buru u javnosti. Fudbaleri su najavili bojkot, javili su se i reprezentativci, prvo Miralem Pjanić, pa potom i Edin Džeko. Sada je stigla nova reakcija, ali ne iz komšiluka, već iz Ukrajine. Legende su poslale pismo i traže od njih da otkažu taj meč.

Duel je planiran pred start Svjetskog prvenstva, za 19. novembar u Rusiji. Kako stvari stoje to bi na kraju i moglo da se dogodi. Ljudima iz BiH obratili su se Andrej Ševčenko, Igor Belanov, Oleg Blohin, Anatolij Demjanenko, Aleksej Mihaličenko i Oleg Protasov. Svi oni traže da "isprave grešku i da ne igraju meč koji je zakazan u Rusiji."

"Drage kolege, prijatelji. Meč između reprezentacija Ukrajine i Bosne i Hercegovine koji je odigran 16. novembra 2021. godine u vašoj zemlji je sjećanje na miran život koji smo imali. Poslije toga je počela naša najveća borba, krenula je potpuna invazija Rusije na našu zemlju 24. februara 2022. godine. Više od pola godine ukrajinski timovi, uključujući i reprezentaciju, nisu imali priliku da odigraju nijedan meč u našoj zemlji. Milioni ljudi napustili su zemlju, žene i djeca među njima i zahvalni smo vašoj zemlji što ste im pronašli dom. Nažalost, ima dosta onih koji nisu preživjeli i koji su ranjeni i mi smo ovdje da se branimo. Ne samo našu zemlju, već i budućnost demokratije, civilizovanog svijeta, svijeta kom pripada i BiH", navodi se u pismu.

Oni su istakli da ih je odluka BiH šokirala, ali da vjeruju da sve to može da bude ispravljeno brzo. "Zbog svega toga smo bili neprijatno iznenađeni kada smo čuli vijest da ste uprkos svim tragičnim događajima odlučili da odigrate prijateljski meč sa Rusijom 19. novembra. Želimo da vjerujemo da je ta odluka bila nesrećna greška. Greška koja može da se ispravi. Molimo vas da odbijete učešće u tom meču. Odbijte, zbog Ukrajine i zbog budućnosti demokratske Evrope", zaključuje se u pismu koji su potpisali Ševčenko, Blohin, Belanov, Demjanenko, Mihaličenko i Protasov.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC