• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Damir Špica, kapiten slavne generacije Borca iz Banjaluke: Ni Brazil ne može očekivati pobjedu protiv Srbije!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Jedno od najzvučnijih fudbalskih imena u Banjaluci, Damir Špica, vjeruje da Srbija može da bude najprijatnije iznenađenje na predstojećem Svjetskom prvenstvu u Kataru.

 Intervju - Damir Špica o Srbiji, Borcu... Izvor: MONDO/FK Borac/arhiva

U razgovoru za agenciju "Anadolija", kapiten slavne generacije Borca koja je pobedom protiv Crvene zvezde u finalu Kupa Jugoslavije 1988. godine napravila najveći uspjeh u istoriji banjalučkog fudbala, kaže da je selektor Dragan Stojković Piksi najzaslužniji za preporod srpskog nacionalnog tima.

"Piksi je došao na mjesto selektora, zaveo red i disciplinu, posložio ekipu i rekao bih da Srbija poslije duže vremena ima preozbiljnu reprezentaciju. Sigurno je da ćemo svi ovdje navijati za njih, ali i za reprezentaciju Hrvatske. Pratimo svaki dan utakmice u najjačim evropskim ligama, ne može ništa da nam promakne. Na osnovu trenutne forme igrača, mislim da Srbija može da ponovi podvig Hrvatske sa Mundijala u Rusiji prije četiri godine. Piksi na svakom mjestu u timu ima dva kvalitetna rješenja. Odabrao je kako treba, napravio selekciju i momci zaista igraju moderan fudbal. Čak ni Brazil nije više u situaciji da očekuje sigurna tri boda protiv Srbije. Srbiju niko neće lako da pobijedi. Živi bili, pa vidjeli", kaže Špica koji svoju prognozu argumentuje konkretnim činjenicama.

"Mozak ekipe je Dušan Tadić, fudbaler vanserijske klase oko koga se vrti igra na sredini terena i koji već godinama unazad pripada ekstra klasi evropskog fudbala. Šta tek reći o napadačima. Ne zna se ko je jači i opasniji, Aleksandar Mitrović ili Dušan Vlahović. Dodajte Sergeja Milinković-Savića i jasno vam je da Srbiji u skoku nijedna reprezentacija ne može da parira. Mitrović je najjači u vazduhu, pogledajte sa kakvom lakoćom trese mreže u Engleskoj. Jaki su na sredini, u odbrani, zaista ne vidim slabu tačku u reprezentaciji Srbije. Sve je složeno kako treba. Bitno je samo da igrači slušaju šta selektor govori, da se pridržavaju dogovora iz svlačionice i sve će biti u redu. Vidim da je disciplina na visokom nivou, Piksi je vjerovatno jedini čovjek kome niko ne smije da sastavlja tim i nameće igrače za reprezentaciju. Ima majstore na raspolaganju i ako ih bude držao ’pod ključem’, Srbija će da napravi bum u Kataru"

Banjalučkom Borcu ne cvjetaju ruže na početku nove sezone u m:tel Premijer ligi Bosne i Hercegovine, a ceh je platio šef stručnog štaba Nenad Lalatović.

Izvor: Screenshot

"Od samog starta prvenstva je djelovalo da neće ići dobro. Ne slažem se da je sva krivica na Lalatoviću. Kada je preuzeo Borac, neko je morao da mu skrene pažnju na nekoliko bitnih detalja. Prije svega da mu kaže ’slušaj, došao si u ligu u kojoj svako svakog može da pobijedi’. Morali su da mu objasne kakav kvalitet ima na raspolaganju i šta od pojačanja treba da dovede. Nije on kriv što mu niko to nije rekao. Ali ga smatram odgovornim što je iz Radničkog iz Kragujevca doveo pet igrača. Iz ekipe koja se do posljednjeg kola borila za opstanak, uzima pet igrača i dovodi ih u ekipu koja se bori za titulu. Zamislite mentalni sklop tih fudbalera koji su preko noći morali da promijene način razmišljanja. Naravno da se nisu snašli", priča Špica i dodaje:

"Nije imao nijednog brzog igrača, Borac je bio jedna od najsporijih ekipa u ligi. Krenuli su porazi, pa se nadovezala otežavajuća okolnost da nije mogao igrati mečeve u Banjaluci. I sve bi to nekako moglo da se progleda kroz prste, ali je eliminacija od Farana u Evropi bila 'kap koja je prelila čašu'. Dno dna. Borac ne smije da ispada od amatera, pogotovo u situaciji kada ima dobar rezultat iz prve utakmice na domaćem terenu. Tu se vidjelo da ekipi nedostaje lider. Nema igrača koji će podići glas i lupiti rukom o sto. Kao što Zrinjski ima Nemanju Bilbiju koji je produžena ruka trenera na terenu. Takođe mi se nije svidjelo ponašanje Lalatovićevih pomoćnika. Šta će oni pored aut-linije. Zna se ko je šef i ko treba da skače sa klupe i da daje instrukcije igračima".

PLASMAN U EVROPU ZA BORAC RAVAN TITULI!

Izvor: MONDO/Dragan Šutvić

I pored relativno slabijeg starta, Špica tvrdi da je Zrinjski i dalje najozbiljniji kandidat za titulu šampiona Bosne i Hercegovine.

"Ne samo zbog Bilbije, njegovog iskustva i njegovih 140 golova u dosadašnjoj karijeri. Zrinjski ima sjajno rukovodstvo i vrhunsku organizaciju kluba. Treba da odigraju tri zaostale utakmice i brzo će sve doći na svoje mjesto. Ozbiljan klub je i Tuzla Siti, imaju dobrog trenera, predsjednika i ono što je još važnije, imaju novac. Sarajevo je uvijek aktuelno u borbi za najviši plasman, 'Željo' se polako budi ali i dalje kuburi sa igračkim kadrom i finansijama. Borac ove sezone nema šta da traži u trci za prvo mjesto. Ako izbori Evropu, to će biti ravno osvajanju šampionske titule", zaključio je Damir Špica.

(mondo.ba)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC