• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta je Srbija dobila pobjedom u Norveškoj: Utakmice sa najjačima, bolje mjesto na žrijebu i poruka svijetu pred SP!

Autor Dragan Šutvić

Četiri bitne stvari je reprezentacija Srbije donijela sebi pobjedom u Oslu, najvećim trijumfom "orlova" od one istorijske noći u Lisabonu prije 10 mjeseci.

 šta je srbija dobila pobjedom u norveškoj  Izvor: MN PRESS

Reprezentacija Srbije ostvarila je još jedan veliki uspjeh! Nakon prošlogodišnjeg plasmana na Svjetsko prvenstvo ispred Portugala, i ove godine su "orlovi" u važnoj grupnoj fazi do prvog mjesta stigli u posljednjem kolu, pobedom na gostujućem terenu protiv najvećeg rivala.

Sada je pala Norveška 2:0 golovima Dušana Vlahovića i Aleksandra Mitrovića, čime je Srbija osvojila svoju grupu i plasirala se u najjaču, A diviziju Lige nacija. Ovo je do sada najveća pobjeda Srbije od one u Lisabonu prije 10 meseci. Ali šta sve donosi sjajan trijumf iz Osla?

SRBIJA ĆE IGRATI PROTIV NAJBOLJIH

Izvor: MN PRESS

Prvo mjesto u grupi znači da se Srbija plasirala u najjaču diviziju Lige nacija, što znači da će u narednom ciklusu (tokom 2024. godine) igrati protiv najboljih evropskih selekcija i u ovom takmičenju. Srbija je počela u prvom izdanju Lige nacija iz "C" divizije, a poslije druge promocije u viši rang, stigla je do najvišeg.

A tamo će je sačekati strašni timovi. Između ostalih, tu su Francuska, Španija, Portugal, Italija, Njemačka, Hrvatska, Danska, Švajcarska i Mađarska. Uz njih, biće tu i još tri selekcije koje stižu iz ovosezonske B divizije, ali protiv njih "orlovi" neće moći da igraju - to su Bosna i Hercegovina, Škotska i Izrael.

Ipak, vrijedi istaći i jednu stvar - još uvijek ne znamo kako će izgledati naredno izdanje Lige nacija. Razlog je taj što je UEFA najavila saradnju sa južnoameričkom konfederacijom KONMEBOL, po čemu bi se 10 selekcija sa tog kontinenta priključilo ovim evropskim timovima. Još uvijek nije poznato kako bi to bilo izvedeno i po kom sistemu će se igrati.

DRUGI ŠEŠIR PRED VAŽAN ŽRIJEB

Izvor: MONDO/Uroš Arsić/Twitter/screnshot/tgloban

Srbija će 24. novembra igrati prvi meč na Svjetskom prvenstvu u Kataru protiv Brazila, ali i prije toga srpsku reprezentaciju očekuje još jedan važan žrijeb. On će biti održan u nedjelju 9. oktobra u 12.00 u Frankfurtu, a tiče se određivanja grupa kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj.

Srbija je ovom izvanrednom partijom i važnom pobjedom obezbijedila mjesto u drugom šeširu, što znači nešto lakši put ka EURO 2024. Dva najbolja tima iz svake od 10 grupa će se plasirati na takmičenje na kojem Srbije nema još od 2000. godine. A sada tačno znamo kako izgledaju šeširi.

Srbija neće moći da igra u kvalifikacijama protiv Francuske, Austrije, Češke, Engleske, Velsa, Izraela, Bosne i Hercegovine, Škotske i Finske.

POTVRDA SILE I VAN SRBIJE

Izvor: MN PRESS

Uoči ovog meča, bilo je proteklih mjeseci mnogo priča o nadolazećoj generaciji reprezentaciji Norveške. Sa mladim igračima poput Erlinga Holnda, Aleksandera Serlota i Martina Edegora, najavljivali su se potencijalno odlični rezultati. I poslije pobjede u Beogradu u junu, mnogi su očekivali da Norveška nastavi da pokazuje svoj potencijal.

Strani mediji su mnogo pratili njihove partije, kreirali sliku tima koji može mnogo toga da ostvari, ali protiv Srbije se ponovo vidjelo da to baš i nije takav slučaj. Prije dvije godine je bilo 2:1 za Srbiju u Oslu, a sada 2:0 u još uvjerljivijoj pobjedi. Srbija je ponovo pokazala pred svijetom da je sila, u meču koji su posebno pratili u Engleskoj.

Bio je ovo okršaj dvojice trenutno najboljih strijelaca Premijer lige. I dok je Erling Holand tresao mreže u dresu Mančester sitija kako je htio, na stadionu "Uleval" je pobjedu odnio Aleksandar Mitrović. Postigao je 50. gol za Srbiju i obilježio veliki jubilej.

PERFEKTNA FORMA PRED SVJETSKO PRVENSTVO

Izvor: MONDO/Uroš Arsić

Bilo je ovo posljednje okupljanje Srbije prije onog konačnog pred put na Mundijal u novembru. I prošlo je savršeno, baš onako kako su svi u selekciji Dragana Stojkovića Piksija priželjkivali. Švedska je bila razbijena 4:1 i to sa nekoliko promjena u timu, pre svega u odbrani.

Sada su "orlovi" u Norveškoj pokazali još jednom da ove najvažnije utakmice, kada nema prostora za grešku, Srbija igra hrabro i moćno. Iako ova pobjeda nije na nivou one iz Portugala, ne treba je nipošto potcjenjivati. Ovog puta je Srbija bila i bez Sergeja Milinković-Savića, ali je to nije spriječilo da slavimo. Postigla je Srbija šest golova, od toga su pet bili djelo napadačkog dvojca.

Selektor polako dobija tim koji se "kristališe" za Svjetsko prvenstvo. Vanja Milinković-Savić se nameće kao prvi golman, odbrana je imala svojih dobrih momenata, dok je u napadu sve odavno jasno - sa Aleksandrom Mitrovićem i Dušanom Vlahovićem "nema zime"!

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC