• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Hrvati kukaju - Srbi daleko bolji od nas, to nije realno: Zvezda i Partizan godinama pobjeđuju, a oni se žale na UEFA!

Autor Dragan Šutvić

U hrvatskim medijima su pobjede Crvene zvezde i Partizana u evropskim takmičenjima prošle veoma zapaženo, a sada je glavno pitanje bilo kako je moguće da su srpski klubovi toliko bolje rangirani od hrvatskih.

 Hrvati kukaju - Srbi daleko bolji od nas, to nije realno: Zvezda i Partizan godinama pobjeđuju, a oni se žale na UEFA! Izvor: Profimedia/MN Press/MONDO/Stefan Stojanović

Odlična sedmica je ovo bila za srpski fudbal. Crvena zvezda je u četvrtak uveče ostvarila ubjedljivu pobjedu 4:1 protiv Ferencvaroša u grupnoj fazi Lige Evrope, da bi nakon toga Partizan hrabrom igrom stigao do trijumfa 1:0 protiv favorizovanog Kelna usred Njemačke. Ove pobjede donijele su veliki boljitak Srbiji na UEFA rang listi, u borbi za direktno mjesto u grupnoj fazi Lige šampiona.

Možda će vas zanimati

Ali ove pojbede srpskih klubova nisu svima lako pale. Recimo, u Hrvatskoj se o njima naveliko pišu kao o pokazatelju da UEFA sistem rangiranja timova nije pravedan i da "sigurno nije realna slika" da je Srbija za osam mjesta bolje plasirana od Hrvatske.

Srbija se rezultatima Zvezde i Partizana učvrstila na 11. mjestu rang liste i izvejsno je da bi time mogla da obezbijedi i drugu sezonu sa direktnim predstavnikom u grupnoj fazi Lige šampiona i još jednim u kvalifikacijama. To će već biti slučaj u sezonu 2023/24, a sve je realnije da se to ponovi i u sezoni 2024/25.

Ali hrvatski "Indeks" napominje da činjenica da je Hrvatska na tek 19. mjestu ne pokazuje objektivno stanje stvari. Oni navode da je Dinamo Zagreb učesnik Lige šampiona koji je i pobijedio Čelsi, ističući da zbog sistema koji je postavila UEFA, njihov fudbal za te uspjehe nije nagrađen na pravi način.

"Nepoštenje UEFA vidi se poređenjem šta sve mora da uradi Dinamo da izjednači sinoćnji učinak Zvezde i Partizana. Prema pravilima UEFA, pobjeda u bilo kojoj od grupa evropskih takmičenja vrijedi dva boda, remi jedan bod, a poraz nula. Ti bodovi se potom za nacionalni koeficijent dijele s brojem predstavnika tog saveza na početku sezone", počinju u "Indeksu" svoje obrazlaganje.

Izvor: Profimedia

"Iako je sa sportskog i finansijskog aspekta apsolutno najbolje igrati Ligu šampiona, paradoksalno, Hrvatskoj bi bolje bilo da je Dinamo u Ligi Evrope ili Konferencijskoj ligi. U tim takmičenjima bi sigurno upisao više pobjeda i remija, a lako bi se moglo dogoditi i da uz malo sreće daleko dogura u nokaut fazi. Upravo ovako su srpski klubovi dovukli svoj savez do 11. mjesta", piše pomenuti hrvatski portal.

"Grupu Lige Evrope je Zvezda prošla, što su slični rezultati kakve je imao i Dinamo. No paralelno sa Zvezdom dobro je igrao i Partizan, koji je dva puta igrao grupu Lige Evrope i jednom je prošao, kao i prošle godine grupu Konferencijske lige u kojoj je prošao jednu stepenicu u nokaut fazi. Ove sezone je Partizan u velikoj prilici da ponovi taj uspjeh", navode sa "Indeksa" o uspjehu Srbije.

Moguće je i da su sami ponudili odgovor na pitanje zašto je Srbija toliko bolje plasirana.

Iako se u Srbiji često kao mana ističe kako ne postoji treći klub koji bi značajnije doprinio nacionalnom koeficijentu, u Hrvatskoj ne postoji drugi klub koji bi pomogao Dinamu. Ove sezone su razočarali i Hajduk i Osijek i Rijeka, a za to UEFA ne može da im bude kriva...

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC