• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezdu i Partizan rivali ne mogu da prate: Srbija napada 10. mjesto u Evropi

Autor Haris Krhalić

Sjajne vijesti za srpski fudbal stizale su prethodnih dana iz svih krajeva Evrope, jer niko nije bio uspješan kao dva najveća kluba u Srbiji!

 Srbija napada 10. mjesto u Evropi Izvor: MN Press/footballseeding.com/screenshot

Sjajne vijesti stižu iz UEFA, odnosno sa tabele sa koeficijentima nacionalnih liga. Crvena zvezda i Partizan odigrali su u četvrtak uveče najbolje evropske mečeve u sezoni - stigli do važnih pobjeda u grupnoj fazi Lige Evrope i Konferencijske lige, a samim tim i popravili status Srbije na listi!

Od država koje su nam u ovom trenutku konkurencija za dobar plasman na UEFA listi, nijedna zemlja nije uspjela da osvoji cijeli bod! To je pošlo za nogom samo fudbalerima dva najveća srpska tima, pa smo sve bliže odbrani pozicije koja nam donosi mjesto u grupnoj fazi Lige šampiona za prvaka Superlige! Uz to, srpski predstavnici mogu da napadnu i 10. mjesto na listi!

Po prvi put od kako se nacionalni koeficijent mjeri na ovaj način Srbija ima preko 30.000 bodova na UEFA rang listi. Podsjećamo, trijumfi u grupnoj fazi Lige Evrope ili Konferencijske lige donose po dva boda, koji se nakon sabiranja dijele sa brojem učesnika koje ta zemlja ima u evropskim kupovima. Srbija je u ovu sezonu ušla sa četiri predstavnika, pa su dvije pobjede donele tačno jedan bod za nacionalni koeficijent. I to je nešto što ostali nisu mogli da prate... Pogledajte pobjedu Zvezde protiv Ferencvaroša:

Sve najzanimljivije sa meča u Beogradu.
Izvor: YouTube/Arena sport TV

Portugal, Škotska, Belgija i Austrija od reprezentacija koje su iznad Srbije na listi, kao i Norveška, Češka, Švajcarska ili Ukrajina od onih koji su ispod nas nisu mogli da naprave tako dobar rezultat. To znači da se Srbija primakla desetoplasiranoj Austriji (32.600), a za čak pola boda pobjegla najbližem pratiocu - Norveškoj (28.250).

Da stvari budu još bolje potrudili su se klubovi iz Češke (27.550) i Švajcarske (27.425) koji tokom ove nedjelje nisu osvojili ništa za svoj nacionalni koeficijent. Takvi rezultati najbližih rivala daju nam za pravo da se nadamo odbrani 11. mjesta na listi, što bi značilo kontinuitet kada je u pitanju igranje grupne faze Lige šampiona. Pogledajte pobjedu Partizana nad Kelnom:

Velika pobeda Partizana na gostovanju u Nemačkoj.
Izvor: YouTube/Arena sport TV

Podsjećamo, 11. država na UEFA listi ima dva mjesta u Ligi šampiona, a šampion ide direktno u grupnu fazu ukoliko prošlogodišnji osvajač takmičenja izbori plasman i kroz domaće prvenstvo. Kako se uglavnom dešava da timovi poput Real Madrida, Liverpula ili Bajerna budu na potrebnim pozicijama u svom šampionatu, 11. mjesto je prkatično karta za direktan plasman u Ligi šampiona.

Srbija će naredne sezone po prvi put u istoriji imati dva tima u elitnom evropskom takmičenju, ali i još tri učesnika evro kupova. Fantastični rezultati Crvene zvezde i Partizana prethodnih godina doneli su šansu da se još jedan srpski tim oproba na međunarodnoj sceni, a sada se čini da bi odbrana 11. pozicije mogla da nam donese isti takav status i za sezonu 2024/25.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC