• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda - Partizan? 1:1 i Kataijev gol kao navika! Šta će biti na Marakani? Ovakve vječite derbije gledamo godinama!

Autor Dragan Šutvić

Šta pred 169 derbi Zvezda - Partizan kaže istorija međusobnih duela "vječitih"? Ko češće pobjeđuje i ko je strijelac po "pravilu"?

 crvena zvezda partizan međusobni dueli  Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda i Partizan odigraće 169. vječiti derbi ovog petka od 19 časova, a istorija nam govori da je najveća vjerovatnoća da će biti 1:1. Naravno, rezultat ne može niko pogoditi unaprijed, ali je interesantno da je ubjedljivo najčešći rezultat u okršajima "vječitih" bio upravo taj - podjela bodova uz po jedan dati gol. Od 168 odigranih derbija, 29 završeno je tim rezultatom, a na "Marakani" bi mogao da bude viđen jubilarni, 30. remi 1:1. Drugi najčešći rezultat je 1:0 za domaćina, što je viđeno 20 puta.

Taj rezultat, 1:1, posebno je bio aktivan prethodnih godina, pa nam novija istorija kaže da je od 150. vječitog derbija u februaru 2016. do danas od 18 derbija čak osam završeno 1:1. Skoro svaki drugi! Ako ste zaboravili, tim rezultatom završen je i prvi derbi ove sezone i prvi derbi prošle sezone i prvi derbi pretprošle sezone... 1:1 kao navika.

U pripremi za 169. "vječiti derbi", Crvena zvezda ne samo da može da se pohvali sa trenutnih "plus 13" na tabeli u odnosu na Partizan i sa boljim međusobnim skorom u derbijima (66 pobeda Zvezde, 55 neriješenih, 47 trijumfa Partizana), već i sa činjenicom da su crveno-bijeli nepobijeđeni u posljednjih sedam derbija, tokom kojih su ostvarili dvije pobede uz pet remija. Partizan je posljednji put pobijedio Zvezdu u prvenstvenom derbiju u septembru 2019, kada su Sejduba Suma i Zoran Bambi Tošić donijeli crno-bijelima 2:0.

Takođe, na "Marakani" je Partizan posljednji put pobijedio u aprilu 2017, kada je pod vođstvom Marka Nikolića, ispostaviće se, prelomio prvenstvo i krenuo u juriš ka za sada posljednjoj tituli crno-bijelih. Sa druge strane, ni Zvezda se ne može pohvatili velikim brojem pobjeda u Humskoj u novijoj istoriji, jer je i ona u posljednjih 10 godina samo jednom slavila na stadionu Partizana - u 150. derbiju 2016, golovima Luisa Ibanjeza i Uga Vijeire.

I iz tog podatka može se zaključiti da je neriješeno daleko najčešći rezultat najveće utakmice srpskog fudbala prethodnih godina. Od poslednjih 20 derbija, čak 12 je završeno bez pobjednika, uz šest pobjeda Zvezde i dva trijumfa crno-bijelih

Igrač koji se golovima najviše trudi da razbije monotoniju remija 1:1 je Zvezdin lider Aleksandar Katai, jedini aktivni fudbaler "vječitih" koji u broju golova stoji na vječnoj listi legendi. On je za sada postigao četiri gola u derbijima i petim bi se izjednačio sa tandemom velikana Partizana Stjepanom Bobekom i Prvoslavom Mihajlovićem, kao i sa Zvezdinim asom Duletom Savićem. A ako bi eventualno postigao dva, stao bi uz rame Zvezdinom Ivanu Toplaku i Partizanovom Moci Vukotiću, koji su po šest puta pogađali u "vječitom derbiju".

Uz navedeno, Katai ima i zavidan lični učinak protiv Partizana, jer je u dresu Zvezde doživio samo jedan poraz od crno-bijelih, i to u svom prvom derbiju, u oktobru 2014, kada je Nikola Drinčić bio heroj Humske, a Katai nastupio samo u posljednjih 10 minuta, zamijenivši Mihaila Ristića. U narednih osam i po godina, Zvezdin Magiko ostvario je po četiri pobjede i remija protiv crno-bijelih i golovima ušao u istoriju. A, ako tim mečevima dodamo i njegova dva trijumfa protiv Partizana u Kupu, pa i MVP nastup u prošlom finalu koje je riješio sa dva gola, njegov učinak protiv tima iz Humske postaje još impresivniji.

Večerašnji, 169. vječiti derbi pisaće novu stranicu istorije, biće velika šansa i za igrače i za trenere Miloša Milojevića i Igora Duljaja i nadamo se da će u njemu imati šta da se vidi i da će biti upamćen prije svega po dobrom fudbalu. I neka ne bude 1:1, već neka bude što više golova. Pročitajte rezultate posljednjih 10 "vječitih" derbija:

  • 158: Partizan - Zvezda 1:1
    /Rikardo 33' - Boaći 73'/
  • 159: Zvezda - Partizan 1:1
    /Pavkov 74' - Nikolić 36'/
  • 160: Zvezda - Partizan 2:1
    /Ben 60'p, Vukanović 80' - Rikardo 90'p/
  • 161. Partizan - Zvezda 2:0
    /Suma 38', Tošić 90'/
  • 162: Zvezda - Partizan 0:0
  • 163: Partizan - Zvezda 1:1
    /Stevanović 6' - Katai 75'p/
  • 164: Zvezda - Partizan 1:0
    /Ivanić 58'/
  • 165: Partizan - Zvezda 1:1
    /Natho 36' - Katai 83'/
  • 166: Zvezda - Partizan 2:0
    /Ohi 30', Katai 43'/
  • 167: Zvezda - Partizan 0:0
  • 168: Partizan - Zvezda 1:1
    /Natho 56'p - Bukari 26'/ 

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC