• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borjan je samo prvi rez, KO JOŠ ODLAZI IZ ZVEZDE? Bahar odmah ZAVODI RED, nema nedodirljivih, dobio odriješene ruke!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Barak Bahar je došao u Crvenu zvezdu uz obećanje da su mu "ruke odriješene" i da napravi tim po svom ukusu, a odmah je krenuo od golmana i kapitena Milana Borjana. To gotovo sigurno nije i jedini "rez" koji će napraviti ovog ljeta zbog Lige šampiona.

 MONDO tema Ko odlazi iz Crvene zvezde Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda je šestostruki uzastopni prvak Srbije, trostruki uzastopni osvajač duple krune, kao i prvi klub koji je obezbijedio učešće u grupnoj fazi Lige šampiona 2023/24. Ipak, ne zavaravaju se u Ljutice Bogdana da je sve idealno, pa da bi napravili značajan korak unaprijed, odlučili su da ne nastave saradnju sa Milošem Milojevićem i svlačionicu su povjerili Baraku Baharu, najskupljem treneru svih vremena u srpskom fudbalu.

Bahar je ove nedjelje zvanično predstavljen na stadionu "Rajko Mitić" i odmah je prionuo na posao, pa je njegov prvi potez bio veoma radikalan. Bahar je nakon upoznavanja igrača prije njihovog odlaska na odmor, telefonom pozvao kapitena Milana Borjana i saopštio mu da naredne sezone neće biti prvi golman tima, što je kanadski reprezentativac teško prihvatio. Jasno je da se neće zadovoljiti mjestom rezerve, niti je u interesu Crvene zvezde da naredne tri godine (koliko mu traje ugovor), njemu plaća ogromnu platu, pa je izvjesno da će tokom ljeta doći do rastanka. Time će se završiti jedna epoha u Zvezdi, a čini se da nije Borjan jedini koji se ne uklapa u planove novog trenera koji ima apsolutnu podršku rukovodstva za ovakve "rezove".

Tokom prethodnog ljeta, kada je sa Makabijem izbacio Zvezdu, Bahar je lako mogao da uoči koje su to slabe tačke prvaka Srbije. "Gađao ih je", a sada će i da ih mijenja i prilagođava svom fudbalu koji iziskuje bolje trkače, vrednije i požrtvovanije igrače, ali i golmana kome igra nogom nije slaba strana poput reprezentativca Kanade koji je sada već veteran.

Izraelski trener, ili kako je sebe nazvao "menadžer" koji rukovodi velikim timom trenera, ima veliko povjerenje u Gaja Vajzingera koji je zadužen za golmanska pitanja, čak i postavljanje ofanzivnih i defanzivnih prekida. Vjerovatno je Bahar slušao i njegove savjete kada je donosio odluku da "skloni Borjana" sa gola i okrene se čuvaru mreže koji može da pomogne u izgradnji napada, kao što je to slučaj u svim velikim klubovima posljednjih godina. Tako se već spominjao Vladan Kovačević iz Rakova, pa zatim Marko Dmitrović iz Sevilje, ali i izraelski čuvar mreže Omri Glazer iz Hapeol Ber Ševe, koga Bahar i saradnici cijene.

Vidjećemo šta će još sve saradnici Baraka Bahara njemu "šapnuti na uvo", ali očigledno je da se izraelski stručnjak neće libiti da počisti sve što mu se ne sviđa i da od Crvene zvezde napravi tim po svom ukusu. To će možda imati posljedice po starosjedioce koji su do sada bili nedodirljivi...

ODBRANA - KO JOŠ OSIM BORJANA?

Izvor: ATA Images/Dušan Milenković

Dok se Aleksandar Dragović sam preporučio za odlazak iz Crvene zvezde, za šta još nisu dobili dozvolu, postavlja se pitanje koga Barak Bahar sem Milana Borjana ne vidi u timu. Zvezda će se sigurno ovog ljeta pozdraviti sa Markom Gobeljićem, koji gotovo da nije igrao tokom proljeća poslije dolaska Aleksa Viga, dok je izvjesno i da Milan Rodić više nema mjesta u timu. Azarov, uprkos očiglednim manjkavostima u odbrani, više djeluje kao igrač po Baharovom ukusu, a uz to je mlad i već duže vrijeme se priča o njegovom potencijalu.

Iza iskusnog Rodića je možda najslabija sezona od dolaska u Crvenu zvezdu, bila je "prošarana" i fizičkim problemima zbog kojih ne može da igra na svaka tri dana, a iako ga ugovor veže do 2025. godine, vrlo je vjerovatno da će mu Bahar, poput golmanu Borjanu, poručiti da može da traži novu sredinu. Ipak, možda čeka i pojačanje na ovom mjestu...

Godinama se već spominje Mihailo Ristić i neće biti iznenađenje ako Zvezda krene po njega, ali je jasno da mora da pogodi sa bekovima. Upravo su pogoci u vidu Kornua i Sandgrena donijeli prevagu Makabiju prošle godine protiv crveno-bijelih.

VEZNI RED - MORA DA SE RENOVIRA!

Izvor: MN PRESS

Često se od rukovodstva Crvene zvezde moglo čuti da je klubu neophodna "svježa krv", nakon čega bi stali u odbranu nosilaca igre poput Aleksandra Kataija, Gelora Kange i Mirka Ivanića, iako je jasno da koliko god donosili prednost na domaćoj sceni, povremeno i na međunarodnoj, upravo je "apgrejd" na njihovim pozicijama neophodan da bi i Zvezda krenula dalje. Na prvi pogled, to djeluje kao ogroman zalogaj, vrlo rizičan jer "ćuti, ne diraj, dobro je", ali ako je Bahar dobio potpuno odriješene ruke, teško da će imati zadršku da ih promijeni. Makar nekog od njih.

Najveće šanse za odlazak ima Aleksandar Katai čija igra nije prilagođena brzom fudbalu i koji je često patio u evropskim mečevima, pa ga je čak i Miloš Milojević manje koristio u Ligi Evrope. "Magiko" nije ni počeo meč protiv Trabzonspora, dok je praktično na svim mečevima tokom jeseni u Evropi bio zamijenjen jer nije mogao da izdrži tempo.

Osim krize u ljetnim mjesecima, blistao je u Superligi i bio najbolji strijelac Crvene zvezde sa 17 golova i osam asistencija. Jedan je od najzaslužnijih za ubjedljivo osvajanje šampionskog naslova, ali je na mnogim utakmicama igrao "tek toliko" da Zvezda dobije. Takav pristup Bahar ne toleriše i želi motivisanije igrače, one koji su uključeniji u igru i nisu uglavnom nevidljivi dok jednim potezom ne riješe utakmicu, pa stoga ne čudi odluka Zvezde da još zimus angažuje Pitera Olajinku.

Što se tiče Ivanića i Kange, teško da će Zvezda odmah obojicu zamijeniti, ali ne bi bilo iznenađenje da dobiju konkurenciju i da ubuduće imaju manju minutažu nego inače. To se prije svega odnosi na Kangu, umjesto koga bismo češće mogli da viđamo Kangvu, dok će Ivanić imati priliku da uvjeri Bahara da nije još "za bacanje". Dosta će zavisiti i od toga kako se bude odvijao dolazak novih fudbalera koje je Bahar tražio od rukovodstva Crvene zvezde, a prije svega bi trebalo da dobije pojačanje u vidu snažnog zadnjeg veznog.

NAPAD - DOLAZE DVOJICA, A ODLAZE...

Izvor: ATA Images/A.K.

Ako je negdje škripalo tokom prošle sezone u Crvenoj zvezdi, onda je to definitivno u napadu. Aleksandar Pešić je igrao po sistemu toplo-hladno, i često se ljutio na navijače zbog toga što su ga kritikovali zbog toga, da bi na kraju stigao do sasvim solidnih brojki - 16 golova i 10 asistencija. Ipak, njegov prgav karakter, čak i manja svađa sa Dragovićem u finalu Kupa Srbije, značili su da će svjetla "pijačnih reflektora" biti usmjerena ovog ljeta u njega.

Posebno nakon najave Zvezdana Terzića da dolaze dva nova napadača, ali sudeći po reakciji Baraka Bahara - ne želi tek tako da se odrekne Pešića i vjeruje da može od njega da napravi još boljeg igrača nego do sada. Dobro ga poznaje i vjeruje da bi mu konkurencija prijala, a njegovi kvaliteti u igri leđima - više su nego korisni za sistem izraelskog trenera.

"Znam dobro Aleksandra Pešić&, pogađao je protiv mene u Izraelu, pogodio je protiv mene i u Zvezdi. On je vrlo dobar igrač, ali neću pričati pojedinačno o imenima fudbalera", kazao je Barak Bahar i time ohrabrio napadača iz Niša da nije zaboravljen i da će dobiti šansu da se dokaže, ali i da istovremeno ne gleda na dolazak novih igrača kao znak da je "precrtan", nego isključivo kao pojačavanje konkurencije.

U timu će ostati i mladi Jovan Mijatović, dok se ne očekuje da će Barak Bahar tražiti da Crvena zvezda otkupi Marka Rakonjca, što bi možda učinio Miloš Milojević da je ostao u klubu... Ovako, u obzir dolaze mnogo kvalitetnija rješenja i gotovo sigurno se radi o pojačanjima iz inostranstva.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC