• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stadion od pola milijarde zbog kojeg je UNESKO pobjesnio!

Autor Dragan Šutvić

U Liverpulu nastaje fudbalska ljepotica, ali skandal je izbio kada je objavljeno gdje će biti napravljen.

 everton novi stadion skandal  Izvor: Profimedia

Everton gradi novi stadion na gradskoj obali, dok se ponovo muči u Premijer ligi i gubi od Lutona (1:2) kod kuće. Novi dom engleskog kluba na pristaništu Bremli-Mur donio je novu energiju u klub i među navijače, jer će biti gotov do kraja 2024. godine ili do ljeta 2025. Stadion će imati 52.888 mjesta za sjedenje, biće izgraćen u Voksolu, oblasti sjeverno od centra Liverpula i biće praktično potpuno na pristaništu.

Klub za sada nije imenovao novi stadion, pa se zove samo "Stadion Evertona", ali je sigurno da će biti preimenovan i da će klub to sponzorsko ime "debelo" naplatiti. Everton još od 1996. godine planira selidbu sa Gudisona, koji je dom prvog tima još od 1892. godine i uz niz adaptacija i promjena ima kapacitet od 39.414 sjedećih mjesta. Zvanična odluka o mjestu izgradnje donijeta je početkom januara 2017, što je izazvalo i skandal, jer je ta lokacija bila uvrštena na listu UNESKO nasljeđa, jer je u tom kompleksu bilo pristaništa koje su bile u upotrebi još od 1830. godine, pa do današnjih dana.

Nakon odluke Gradskog vijeća Liverpula da Everton izgradi stadion od 500 miliona funti, zvanično je odlučeno da Liverpul izgubi status "Svjetskog nasljeđa" koju dodjeljuje UNESKO. Nadležni organ za zaštitu baštine je procijenio da bi stadion imao potpuno neprihvatljiv, veliki negativan uticaj na autentičnost, integritet i izuzetnu univerzalnu vrijednost mjesta svjetske baštine", saopšteno je 2021. godine. Liverpul je imao status "Svjetskog nasljeđa" od 2004. godine, kada je uvršten na prestižnu listu zajedno sa Tadž Mahalom i Kineskim zidom.

Džoan Anderson, gradonačelnica Liverpula, nazvala je tu odluku "neshvatljivom".

"Izuzetno sam razočarana i zabrinuta zbog odluke da se poništi Liverpulov status Svjetskog nasljeđa, što se dogodilo deceniju nakon što je UNESKO bio u gradu da bi ga vidio svojim očima. Lokacija naše svjetske baštine nikad nije bila u boljem stanju i imalo je korist od stotina miliona funti investicija... Radićemo sa vladom da bismo ispitali da li imamo pravo na žalbu. Šta god da se desi, Liverpul će uvijek biti grad svjetske baštine."

Pogledajte slike novog stadiona Evertona:

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC