• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbiju čeka veliki pad na UEFA listi - evo šta će sve izgubiti

Očekuje se veliki pad na UEFA listi zbog toga što srpski klubovi nisu skupili dovoljno bodova za nacionalni koeficijent ove sezone.

 UEFA koeficijent Srbije Izvor: MN PRESS

Svi dobro znamo da su srpski klubovi ove sezone duboko razočarali u evropskim takmičenjima i da nas čeka veliki pad na UEFA listi, međutim još gaje kakve-takve nade da neće napustiti TOP15 liga. To je vrlo važno jer ostanak u okviru najboljih 15 omogućava da Srbija ima pet predstavnika u UEFA takmičenjima, međutim sve je izvjesnije da ćese od 2025/26 vratiti na "tradicionalna" četiri.

Podsjetimo, Srbija je trenutno 13. na UEFA rang-listi i pitanje je trenutka kada će uslijediti pad sa ovog mjesta jer su naši klubovi ostavili očajan utisak u tekućoj sezoni. Osim plasmana Crvene zvezde u Ligu šampiona, u nacionalni koeficijent pišu se još tek pobjeda Partizana i po remi Crvene zvezde i TSC-a, što ukupno na kraju daje 1.400 bodova u ovoj godini. Svi naši protivnici imaju daleko više i već tokom narednog kola UEFA takmičenja očekuje se da nas zaobiđu Danska, Češka, ako ne i Norveška, pošto su nam sve bliže i bliže.

Srbija ukupno ima 27.775 bodova, a Danska je sada na samo 0.075 bodova zaostatka (27.700), dok odmah potom slijedi i Češka (27.550). Norveška ima 26.875, Ukrajina 26.600, Izrael 26.375, Grčka 25.325... Svi oni imaju dva ili više predstavnika, kao i Srbija kojoj ove godine još bodove mogu da donesu Crvena zvezda, TSC i Čukarički u preostalih 12 utakmica. 

Šanse da Srbija ostane u najboljih 15 su samo u teoriji, pa tako statističari daju tek 12,9 odsto šansi. Češka ima 98,4% šansi da završi godinu u ovom društvu, Grčka 66.5%, Danska 59,8%, Izrael 39%, Norveška 18,5%...

Ovako veliki pad na UEFA listi bi značio da će šampion Srbije ubuduće kvalifikacije za Ligu šampiona igrati od drugog kola, dok ćemo imati još tri predstavnika. Šampion Kupa Srbije (ili drugi na tabeli ako je prvak Srbije osvojio duplu krunu) igrao bi od prvog kola kvalifikacija za Ligu Evrope, dok bi drugoplasirani i trećeplasirani (ili trećeplasirani i četvrtoplasirani) igrali tek od drugog kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu.



Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC