• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmajevi" samo jednom nisu izgubili od Portugala: Može li Savo Milošević da napravi čudo u Zenici? (VIDEO)

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine ima izrazito negativan međusobni omjer protiv selekcije Portugala.

 BiH - Portugal međusobni omjer Savo Milošević jel moguće čudo anketa Izvor: FS BiH, nfsbih.ba

Portugalci su dosad u međusobnim mečevima protiv "zmajeva" zabilježili četiri pobjede i samo jednom (k)iksnuli na zeničkom "Bilinom polju" sad već daleke 2011. godine u baražu za Euro 2012 u Poljskoj i Ukrajini i to na dan "šest jedinica" - 11. 11. '11.

BiH je pod vođstvom selektora Safeta Sušića bila veoma blizu pobjede nad favorizovanim rivalom, stvarala je šanse pred punim tribinama zeničkog stadiona, a najbolju je propustio Vedad Ibišević u 80. minutu kada je sa 10-ak metara šutirao iznad prečke. Ipak, nije bilo golova.

U revanšu na lisabonskom "La Lužu", "zmajevi" su doživjeli potop - 6:2 (strijelci za BiH bili Zvjezdan Misimović i Emir Spahić) i oprostili se od učešća na šampionatu Evrope. Dvije godine kasnije zaigrali su na Mundijalu u Brazilu i to zahvaljujući pogotku Ibiševića u Litvaniji na današnji dan prije tačno deceniju.

Tada su u timu BiH igrali Edin Džeko i Miralem Pjanić, koji bi u ponedjeljak trebali da predvode "zmajeve" protiv Kristijana Ronalda i ostatka moćne portugalske ekipe, rasterećene u Zenici s obzirom da je već osigurala nastup na Evropskom prvenstvu 2024. godine u Njemačkoj.

Sigurno će i selektor Portugala Roberto Martinez da "promiješa" karte i pruži priliku nekim drugim igračima, ali sam pogled na njegov popis jasno govori da ko god bude istrčao na "Bilino polje" biće ogroman favorit protiv izabranika Save Miloševića.

Milošević je u igračkoj karijeri odigirao mnogo velikih utakmica, ali u trenerskoj ih nije bilo previše. Vjerovatno najveći je bio dvomeč sa Mančester junajtedom u Ligi Evrope predvodeći Partizan, koji je u Beogradu potpuno nadigrao "crvene đavole", ali i bio poražen golom iz sumnjivog penala.

Nema sumnje da će sve osim pobjede Portugala biti ravno čudu, ali Milošević je takav tip trenera da se nikad ne predaje, veliki je motivator i čovjek kojeg su u roku od samo nekoliko dana igrači BiH prihvatili kao "najrođenijeg" o čemu svjedoči i njegovo oslovljanje igrača ne po prezimenu ili imenu, već isključivo po nadimcima.

Takav se barem utisak stekao u javnosti i onda možemo samo da zamislimo šta će biti ukoliko Savini "zmajevi" uspiju da po prvi put u istoriji savladaju Portugal.

Nakon dva minimalna poraza u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine u Južnoj Africi za koja su se pobrinuli Bruno Alveš u Lisabonu, odnosno Raul Meireleš u Zenici, uslijedio je i gore pomenuti baraž, a onda i ovogodišnji meč u kvalifikacijama za EURO 2024 i poraz od 3:0 (Bruno Fernandeš-dva i Bernardo Silva).

Šesti međusobni dvoboj zakazan je za ponedjeljak u Zenici (20.45).

Anketa

Može li tim Save Miloševića da ostvari pobjedu nad Portugalom?

  • Ne

    53.33% (16)

  • Da

    40% (12)

  • Biće neriješeno

    6.67% (2)

Može li tim Save Miloševića da ostvari pobjedu nad Portugalom?

Rezultati

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Da i on igra ko u najboljim danima ništa od toga

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC