• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rikelme novi predsjednik Boke: Izbori potvrdili dominaciju, dobio najviše glasova IKAD!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Nekadašnji argentinski reprezentativac u trci za predsjedničku fotelju pobijedio Andresa Ibaru i nekadašnjeg prvog čovjeka kluba Maurisija Makrija.

 Huan Roman Rikelme Izvor: EPA/JAVIER GARCIA MARTINO/EFE

Nekadašnji fudbaler Boka juniorsa Huan Roman Rikelme (45) ubjedljivo je pobijedio u trci za predsjednika legendarnog argentinskog kluba.

Rikelme, koji je u nekoliko mandata odigrao blizu 300 mečeva za klub sa "Bombonjere", do sada je obavljao funkciju potpredsjednika, a na izborima je dobio ubjedljivo najviše glasova u konkurenciji Andresa Ibare, te nekadašnjeg predsjednika Maurisija Makrija.

Nakon višenedjeljne sage, tokom koje su izbori bili suspendovani zbog navodnih nepravilnosti u izbornom spisku, imenovana su trojica sudija, a održane su i brojne demonstracije. Rikelme, kojeg je kandidovao dosadašnji predsjednik Horhe Amor Ameal, dobio je čak 30.318 glasova, te je izabran na mandat od četiri godine. Time je postao predsjednik s najviše glasova u istoriji argentinskog fudbala. Ukupno je Rikelme imao podršku 65,3 odsto glasača, dok je opozicija osvojila 15.949 glasova, odnosno 34,4 odsto.

Upravo je njegov protivkandidatat Ibara prvi saopštio rezultate izbora i časno priznao poraz.

"Priznajemo poraz jer u ovom trenutku, malo prije 23 časa, svi brojevi pokazuju da je razlika neopoziva", rekao je iz svoje izborne kancelarije.

Boka je potom potvrdila putem svog X (Twitter) naloga, slaveći pobjedu Rikelmea:

"Čestitamo predsjedniku s najviše glasova u istoriji argentinskog fudbala."

Glasanje, koje je bilo prolongirano zbog jakog nevremena u ranim jutarnjim časovima u nedjelju, počelo je oko 9.30 sati po lokalnom vremenu. Malo manje od polovine od 94.188 članova koji su imali pravo glasa glasalo je prije isteka roka u 18 sati. Sa 43.367 glasača, to je bilo najveće glasanje u istoriji argentinskog fudbala i treće najveće na svijetu, nakon izbora za predsjednika Barselone 2010. i 2021. godine - sa 57.088, odnosno 55.611 glasova.

Izbori, koji su prvobitno bili zakazani za 3. decembar, odgođeni su zbog prigovora koje je podnijela opozicija. Ibara i Makri tvrdili su da je oko 13.000 članova ubrzano ilegalno steklo status "aktivnih", omogućavajući im da glasaju za Rikelmea.

Sudija Alehandra Abrevaja smatrala je da postoji dovoljno dokaza da "transparentnost i legitimitet izbora vlasti mogu biti u opasnosti ili barem pod sumnjom". Međutim, Apelacioni sud je odlučio da je jednogodišnji rok za prigovor članstvu od 13.000 članova opisan u prigovoru istekao i da bi obustava izbora zahtijevala brojne dokaze koje prigovor nije pružio.

Izvor: EPA/CEZARO DE LUCA/EFE

Tako je Rikelme postao treći bivši igrač Boke juniors koji je izabran za predsjednika, nakon Luisa Seresa 1905. i Hosea Alfreda Lopesa 1946.

Rikelme je karijeru počeo upravo u Boki, nakon čega se otisnuo u Evropu. Igrao je za Barselonu i Viljareal, prije nego što se vratio kući. Karijeru je okončao 2015. godine u Argentinos juniorsima. Za reprezentaciju Argentine odigrao je 51 meč, na kojim je postigao 17 golova.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC