• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Albanci objavili zašto hoće EURO sa Srbijom! (FOTO)

Autor Dragan Šutvić

Na pomolu značajna saradnja dvije države i dva nacionalna fudbalska saveza.

 Srbija i Albanija zajedno organizuju EURO 2027  Izvor: Profimedia

Vijest da će Srbija i Albanija zajedno organizovati Evropsko prvenstvo za mlade fudbalere snažno je odjeknula i nagovijestila blisku saradnju dve zemlje i saveza na tako velikom projektu. Srbija je prethodnih godina izgradila niz novih i atraktivnih stadiona - novi Lagator u Loznici, stadion "Kraljevica" u Zaječaru i stadion "Dubočica" u Leskovcu. Uz već pokrenutu izgradnju novog Nacionalnog stadiona, najavljen je i dolazak finala Lige Evrope u Srbiji, pa nije iznenađenje što će srpski Savez i država biti organizatori i tako velikog takmičenja pod okriljen UEFA.

Sa druge strane, već sada je izvjesno da će Albanci u taj projekat "unijeti" svoj ne tako davno izgrađeni, moderni stadion u Tirani, "Er Albanija" arenu. Dom albanske reprezentacije građen je od 2016. do 2019. godine, koštao je 85 miliona evra i arhitekta mu je bio Italijan, Marko Kazamonti. Na njemu je takođe održano finale evrpskog klupskog takmičenja, Konferencijske lige 2022. godine, u kojem je Roma Žozea Murinja pobijedila Fejenord 1:0.

Na istom stadionu Crvena zvezda je 2020. godine igrala protiv Tirane u kvalifikacijama za Ligu šampiona i pobijedila 1:0, golom Antonija Tomanea. Bila je to važna pobjeda crveno-bijelih u centru Tirane, na Trgu Italija. Pogledajte kako je izgledao taj meč u fotografijama:

Prethodnih godina u Albaniji su gostovali i reprezentacija Srbije i FK Partizan, s tim da su mečeve igrali u Elbasanu. U periodu izgradnje "Er Albanija" stadiona, crno-bijeli su odigrali nerešeno na "Elbasan areni", stadionu iz 1967. godine rekonstruisanom 2014, dok je reprezentacija pobijedila Albaniju u oktobru 2015. rezultatom 2:0, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo.

Ako aplikacija Srbije i Albanije bude usvojena, u Tirani će svi pogledi biti usmjereni ka "Er Albanija" stadionu. Pogledajte kako izgleda:

Saopštenje FS Albanije

U albanskom savezu potvrdili su saradnju sa FS Srbije, zvaničnim saopštenjem. U njemu je navedeno da je partnerstvo uspostavljeno jer Albanija samostalno nema dovoljan broj stadiona da organizuje sve utakmice završnog turnira. "Nakon uspješne organizacije prvog finala UEFA Konferencijske lige u Tirani 2022. i dobijanja prava da organizuje finale U-17 Evropskog prvenstva 2025, Fudbalski savez Albanije želi da organizuje još jedan veliki evropski događaj. Albanija je jedan od glavnih kandidata za domaćina završnice Evropskog prvenstva U21 reprezentacija 2027. FS Albanije uputio je zahtjev UEFA da Albanija bude jedna od zemalja domaćina finala ovog takmičenja. Budući da nisu ispunjeni uslovi u pogledu broja stadiona neophodnog da naša zemlja bude domaćin svih utakmica završnice, FS Albanije sarađivaće sa FS Srbije u zajedničkom domaćinstvu završnice EURO 2027 u uzrastu do 21 godine."

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC