• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Zmije su se vratile": Sada su engleski fudbaleri, ali kod kuće svi znaju ko su - i izdaju ne praštaju

Engleska je pobijedila Irsku golom "bivših Iraca", fudbalera koji su nekad igrali u Dablinu kao domaći igrači, dok ih "Gordi Albion" nije preveo u svoj tim.

 griliš i rajs Izvor: ©INPHO/Ryan Byrne / imago sportfotodienst / Profimedia

Utakmica Republika Irska - Engleska (0:2), odigrana u subotu u okviru Lige nacija, nosila je posebnu težinu za dvojicu igrača gostujućeg tima. Bili su to upravo strijelci dva gola, Deklan Rajs (25) i Džek Griliš (28). I jedan i drugi imaju irske korijene, nosili su dres te zemlje, a onda su promijenili odluku i postali "samo" Englezi.

Očekivano, domaći navijači priredili su im poseban doček u Dablinu, pa su bili isticani i transparenti "Zmije su se vratile".

Deklan Rajs, rođen u Engleskoj, u Kinstonu na Temzi, dao je prvi gol u Dablinu, na ispunjenom "Aviva stadionu" i nije ga slavio, u znak poštovanja prema selekciji za koju je odigrao i tri meča u seniorskoj konkurenciji. I iako je zbog roditelja svog oca, Iraca iz Korka, nosio dres Irske još od kadetskih dana i iako ga je selektor Mik Mekarti vidio i kao "budućeg kapitena" te reprezentacije, Deklan je odlučio drugačije.

U dresu Republike Irske, Deklan Rajs odigrao je tri prijateljske utakmice, protiv Turske, Francuske i Sjedinjenih Američkih Država, protiv kojih se u junu 2018. oprostio i promijenio reprezentaciju, prihvativši poziv Engleske, što je FIFA odobrila u martu 2019.

Uvredljive riječi o "zmijama" ticale su se i Griliša, koji je dao gol poslije prelijepe akcije Engleske, ali je on ipak slavio. Za razliku od Deklana Rajsa, Griliš nije nastupio za "A" reprezentaciju Republike Irske, već je nastupao za tu zemlju u kadetskoj, omladinskoj i "mladoj" selekciji. S obzirom na to da je rođen u Birmingemu, i da su mu Irci oba očeva roditelja i majčin otac, u zemlji njegovih korijena nadali su se da će nastupati za njih. Ipak, želja im nije bila ispunjena.

"Doček je bio očekivan za nas dvojicu, ali nije bilo loše namjere sa moje strane. Rekao sam i prije utakmice da će biti drugačije, ali Deklan i ja nemamo ništa ružno da kažemo. Obojica smo uživali dok smo igrali ovdje. Ja svakako jesam. Imam mnogo Iraca u svojoj porodici i nema ničega lošeg sa moje strane, bez obzira na sve".

Pogledajte kako je Griliš igrao za Irsku:

Džek Griliš
Izvor: YouTube/Futball Karim

Da situacija bude u tom pogledu još komplikovanija, i selektor Engleske Li Karlajl bio je svojevremeno reprezentativac Republike Irske i vjerovatno zbog toga odlučio je da ne pjeva himnu u Dablinu. Objasnio je odluku željom da bude fokusiran samo na utakmicu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC