• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SUPERKUP:Prokletstvo Nijemaca - nema ga više!

U dramatičnom finalu Bajern tek poslije penala pobijedio Čelsi 7:6 (2:2, 1:1, 0:1). Dante obezbijedio penale u 121. minutu.

 SUPERKUP:Prokletstvo Nijemaca - nema ga više! Izvor: MONDO

Bajern je "super tim" Evrope!

Ako je nekome trofej Superkupa Evrope značio, onda je sigurno Nijemcima. Do meča u Pragu, Bajern, HSV, Verder i Borusija iz Dortmunda igrali su sedam puta za Superkup i nijednom nisu uspjeli.

Ali, Bajern je uspio u četvrtom pokušaju i sada ima baš sve evropske trofeje. Kakav početak Pepa Gavrdiole na klupi evropskog prvaka...


Čelsi nije uspio da stigne do drugog Superkupa u istoriji. Bio je blizu, sekunde su ga delile, vodio je 1:0 i 2:1, drugu vođstvo čuvao je sve do 121. minuta i umjesto slavlje zadesio ga je šok gol Dantea. Morali su "plavci" da šutiraju penale, a ovaj put, za razliku od minhenskog finala Lige šampiona od prije dvije godine, nisu imali sreće. Bajern je bio spretniji. Kakav početak Žozea Murinja na klupu Člesija...

Pošto su Fernando Tores u osmom, Riberi u 47, Azar u 93. i Dante u 121. minutu izazivali erupcije oduševljenja u sektorima gdje su se nalazili navijači dva kluba, a kod ostalih divljenje, "penal rulet" je morao da riješi laureata za 2013. godinu.

Alaba, Kros, Lam, Riberi i Šaćiri bili su sigurni za Bajern. David Luiz, Oskar, Lampard i Kol za Čelsi. Lukaku je posljednji šutirao i Nojer je odbranio.



Čelsi je za vodeći pogodak izveo akciju iz udžbenika. Sve je krenulo od auta koji je na svojoj polovini terena izveo Bane Ivanović. Lopta je oko linije koja obilježava sredinu terena došla do Edena Azara, Belgijanac je tačno iz kruga krenuo u solo prodor, odigrao na desno prema Andreu Šurleu, a onda je uslijedila jaka lopta u sredinu prema Fernandu Toresu. Španac se nalazi "u srcu" kaznenog prostora Bavaraca, opalio je iz prve, snažno, i Manuel Nojer je bio nemoćan.

VIDEO


Čelsi je od osmog minuta vodio u Pragu.

Dan pošto je izabran za najboljeg fudbalera Evrope, Fran Riberi je još jednom pokazao da je zasluženo osvojio to priznanje. Zahvaljujući njemu šampion Starog kontinenta je uspio da izjednači. Ako je akcija Engleza primjer timske saradnje, onda je gol Bajerna klasičan primjer kako individualni kvalitet može mnogo toga da riješi.

Dobio je Francuz loptu na 20-ak metara i više od gola, odložio je desnu stranu i preciznim udarcem iz daljine savladao Čeha.

VIDEO

Zbog isključenja Ramireša u 85. minutu "plavci" su morali da produžetke igraju sa igračem manje. Kako je samo prošao Azar u trećem minutu prvog produžetka i sve je sam završio. Izbacio je dvojicu fudbalera Bajerna, Lama i Boetenga, i onda uhvatio na "krivoj nozi" Nojera.

VIDEO

Naleti Bajerna bili su strahoviti, plodom su urodili u 121. minutu. Gužvu ispred Čeha iskoristio je Dante i meč odveo u penal seriju. Lopta je slučajno došla do Brazilca, ispred sebe je imao samo golmana Čelsija i nije mu bilo teško. Zasluženo!

Svi koji su šutirali penale bili su precizni do posljednjeg, Romelua Lukakua. Za Bajern su pogađali Alaba, Kros, Lam, Riberi, Šaćiri, a za Čelsi Luiz, Oskar, Lampard i Kol.

Oba tima imala su mnogo prilika, a Ivanović je pred kraj poluvremena pogodio prečku.

Superkup Evrope igra se od 1972. godine sa kratki prekidima. Do 1997. igrala su se po dva meča, a od 1998. samo jedna utakmica na stadionu "Luj drugi" u Monaku.

Bajern i Magdeburg nisu igrali 1974. zbog loših diplomatskih odnosa u to vrijeme između Zapadne i Istočne Njemačke. Liverpul sedam godina kasnije nije uspio da pronađe termine za dvomeč sa Dinamom iz Tbilisija. Kao ni 1984. kada je izašao na prvi meč u Torinu protiv Juventusa, izgubio 1:0, a za revanš nije pronašao termin. Zbog Engleza se nije igralo ni 1986. godine, jer se nekoliko mjeseci prije dogodila tragedija na Hejselu. U finalu je trebalo da se sastanu Juventus i Everton.

U ovom takmičenju učestvovala je i Crvena zvezda kao pobjednik Kupa šampiona 1991. godine. Izgubila je od Mančester junajteda na Old Trafordu 1:0, ali revanš zbog početka rata na teritoriji SFRJ nije odigran.

Najviše titula, pet, ima Milan. Barselona ima četiri trofeja, Ajaks i Liverpul po tri, Anderleht, Juventus, Valensija, Atletiko Madrid po dvije, dok po jedan pehar Superkupa posjeduju Dinamo Kijev, Notingem Forest, Aston Vila, Aberdin, Steaua, Porto, Mehelen, Mančester junajted, Parma, Čelsi, Lacio, Galatasaraj, Real Madrid, Sevilja, Zenit i Bajern.

Ono što je posebno zanimljivo Njemačka do ove godine nije imala nijedan Superkup Evrope i to je bio jedan od rijetkih trofeja koji je nedostajao ovoj državi kada se gledaju i klupska i reprezentativna takmičenja. Čak sedam puta su njemački klubovi igrali utakmice za prestižni pehar, ali nijednom nisu uspjeli da stignu do njega. Bajern je tri puta pokušavao, Hamburger dva puta i po jednom Verder i Borusija Dortmund.

UEFA je odlučila da od ove godine promijeni stadion domaćina utakmice za Superkup Evrope. Poslije čak 15 uzastopnih mečeva, koliko ih je odigrano u Monaku, Bajern i Čelsi su prvi klubovi koji su morali da se presele u Prag, na stadion Eden. Sljedeće sezone igraće se u Kardifu, a 2015. u Tbilisiju.

Utakmice Superkupa Evrope igrale su se u januaru, februaru, martu, septembru, novembru, decembru, a 1998. utemljeno je da se mečevi igraju u avgustu pred početak Lige šampiona.

(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC