• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako izvući klub iz finansijske krize

Srpski klubovi plaćaju stotine hiljada evra za pripreme, a grcaju u dugovima i bilježe rezultate koji nisu vrijedni pomena.

 Kako izvući klub iz finansijske krize Izvor: MONDO

Fudbalski klubovi iz Srbije plaćaju stotine hiljada evra za pripreme u Antaliji, na Kipru, u Sloveniji, Austriji.

Fudbalski klubovi iz Srbije u hroničnim su dugovima i, kako neko reče, da se doslovno primjenjuje Zakon o sportu trebalo bi 95 odsto klubova da bude ugašeno.

Takva je finansijska situacija.

Baš zbog ovog nonsensa, Fudbalski klub Igalo iz Igala, odnosno Herceg Novog i njegov novi predsjednik, Beograđanin Slobodan Jovanović, vrijedni su pažnje.

Reporter MONDA tokom septembra boravio je u Herceg Novom gdje se u razgovoru sa Jovanovićem, sveže izabranim predsjednikom malog kluba koji se trenutno takmiči u Drugoj ligi Crne Gore, uvjerio da i u vrijeme svjetske ekonomske krize nije nemoguće osmisliti i realizovati projekat koji će sportskom klubu obezbijediti stabilne izvore prihoda, izvući ga iz dugova i obezbijediti mjesto u Evropi.

Projekat iza kojeg je, prema Jovanovićevim riječima, stao Grad Herceg Novi, uvećan nekoliko puta, mogao bi da bude primjenljiv i na posrnule gigante srpskog fudbala, Crvenu zvezdu i Partizan.

Ali i na mnoge manje klubove o čijim se problemima u javnosti rijetko ili uopšte ne govori.

O čemu se zapravo radi?

Novo rukovodstvo FK Igalo, nakon što je gradskim ocima predstavilo projekat, dobilo je sve potrebne dozvole da na oronulim igralištima kluba osnovanog 1929. godine, počne sa izgradnjom modernog sportsko-poslovno-turističkog objekta, koji će klubu donositi stabilne i redovne izvore prihoda, a Igalo i Herceg Novi "ponuditi" evropskim klubovima za buduće pripreme, prijateljske utakmice van sezone, turnire, pa i "berzu" igrača.

Ukratko, Jovanovićev cilj u sportskom smislu je: Igalo kao učesnik evro-kupova, a u poslovnom smislu: Igalo kao "Mala Antalija", gdje bi se leti i zimi pripremali i nadigravali klubovi iz bivše Jugoslavije, ali i Italije, ostatka Evrope.

Predsjednik FK Igalo Slobodan Jovanović (desno) Foto: FK Igalo

"Zašto da ne? Ne znam tačno koji nam je aerodrom bliži, onaj u Dubrovniku ili onaj u Tivtu... Imamo savršenu klimu, odlične uslove, divan grad, na dohvat ruke smo klubovima iz cijelog regiona i ne vidim zbog čega bi, recimo, Crvena zvezda plaćala pripreme u Antaliji 200.000 evra, kada bi kod nas mogla da se priprema gotovo besplatno. I da pritom odigra jake utakmice...", kaže Jovanović za MONDO.

"Herceg Novi i Igalo imaju ogroman potencijal koji nije iskorišćen i, da budem iskren, ovo na kraju jeste poslovni poduhvat, ali poduhvat koji ne isključuje sport. Naprotiv. FK Igalo imaće koristi od svega što ovde budemo radili i gradili, a zajedno sa našim budućim gostima, eminentnim klubovima iz regiona, i naš klub će rasti sve dok jednog dana, a u planu poslovanja ubilježili smo 2016. godinu, Igalo ne bude postalo učesnik evro-kupova".

Jovanović dodaje...

"Pred nama je mnogo posla, ali uvjereni smo da ćemo uspjeti i jedno i drugo. Da prvo stabilizujemo klub, a onda da mu kroz budući moderan centar, obezbijedimo prihode i izlazak iz sadašnjih dugova, koji hvala Bogu nisu veliki i zbog toga smo prezadovoljni".

Jovanović nam je, koji je uveliko ostvario saradnju sa Crvenom zvezdom i obezbijedio da aktuelni stručni štab ima logističku podršku iz Ljutice Bogdana, objasnio da se njegov plan dijeli na sportski i poslovni.


RURALNO: Sadašnji izgled terena FK Igalo. Foto: oskigalo.me

Sutra...
MODERNO: Budući izgled terena FK Igalo. Foto: oskigalo.me
Možda je za posrnule srpske klubove u ovom trenutku zanimljivija ideja o budućem poslovanju. Jovanović tvrdi da već ima zainteresovanih investitora za ovaj projekat iz inostranstva i, slikovito rečeno, objašnjava da ako cijeli projekat košta "deset nečega", onda "klubu kao klubu, ne smije da ide manje od tri nečega", odnosno "30 odsto prihoda od cijelog projekta na godišnjem nivou".

To će, prema računici predsjednika, biti sasvim dovoljno da Igalo za nekoliko godina može da privuče najbolje fudbalere iz okruženja pod svoje okrilje i počne da pobjeđuje i na međunarodnoj sceni.

U planu je izgradnja Sportsko-poslovnog kompleksa na kojem će moći da se organizuju pripreme ekipa, kampovi za mlađe katerogije, fudbalske akademije, poslovni seminari, UEFA seminari, itd. Hotelski kapaciteti koji bi trebalo da budu izgrađeni u sklopu zemljišta koje trenutno pripada FK Igalo bili bi komercijalizovani tokom ljetnje sezone i klub bi takođe od toga imao dio prihoda.

Stoga, ne treba da čudi što je i Herceg Novi, kao grad, podržao ovaj projekat i što će tijesno učestvovati u njegovoj realizaciji.

"Kruna svega trebalo bi da bude Boka kup, u kojem bi učestvovali Crvena zvezda, Partizan, Vojvodina, ali i ostali klubovi iz regiona, pa i neki naši gosti iz Evrope...", najavljuje Jovanović.

On nijednog trenutka nije zapostavio priču o Omladinskoj školi, koja se nalazi pod A) u svakoj brošuri koju nosi sa sobom.

"Igalo, dok sve ovo ne zaživi, a ni poslije toga, ne može i ne želi da dovodi igrače, već da ih stvara. Učinićemo sve da uskoro dobijemo i Školu fudbala i potom Fudbalsku akademiju iz koje ćemo imati bar pet, šest stabilnih prvotimaca. Onda ćemo dovoditi ono što nam bude nedostajalo. Tako bi trebalo da funkcioniše i, recimo, Crvena zvezda".

Foto: Thinkstock/iStock

Kako se jedan Beograđanin obreo u Herceg Novom i zbog čega niste pokušali u Srbiji da napravite ovakav projekat?

"Moja želja je bila da budem angažovan u Crvenoj zvezdi, sa čijim čelnicima imam odlične odnose i oni nam već mnogo pomažu (poslata je sportska oprema, Zvezdini treneri gostuju u Igalu i prenose svoja znanja, prim. aut). Ali, kada već nisam mogao da budem angažovan u Zvezdi, odlučio sam se za ovaj projekat i zbog toga što volim fudbal i zbog toga što mislim da ovo može da bude veoma unosan posao", otvoreno priča Jovanović.

Umjesto u Antaliji, Crvena zvezda, Partizan i ostali srpski klubovi u Igalu, tj. Herceg Novom?

Možda već za godinu, dvije...

Ako ni zbog čega više, onda zbog uštede i ogromne baze navijača koje "vječiti" imaju u gradu i okolini. Ukoliko bi ovaj projekat zaživio, onda bi i ostali klubovi koji "tavore" što u finansijskom, što u rezultatskom smislu, imali čist primjer kako se pokrenuti s mrtve tačke.(MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC