• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Lopte Mundijala: Tango je tango!

Od "Tijenta" do "Brazuke"... Pročitajte kojim su se loptama do sada igrala FIFA svjetska prvenstva. Jedna će promijeniti sve - Tango!

 Lopte Mundijala: Tango je tango! Izvor: MONDO

Svjetska fudbalska organizacija (FIFA) i Adidas sklopili su novi ugovor o sponzorskoj saradnji i on važi do 2030. To znači da će po njegovom isteku dva giganta sarađivati tačno 60 godina.

Prethodne 43 bile su veoma uspješne...


FIFA Svjetska prvenstva postala su nezamisliva bez Adidasovih lopti. Praktično su "Telstar", prepoznatljiv kao "bubamara", i "Tango" postali zaštitni znaci svih Mundijala od sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Adidas lopte su na raspolaganju učesnicima svjetskih prvenstava od 1970. i finalnog turnira u Meksiku. Od tada, njemački proizvođač sportske opreme za svaki Mundijal izbaci novi model, koji ostaje upamćen po dizajnu i imenu.

FIFA je dugo lutala u pronalaženju idealnog rješenja.

U finalu prvog Svjetskog prvenstva 1930. godine u Urugvaju korišćene su dvije lopte. Argentina je obezbijedila za prvo poluvrijeme loptu "the Tiento", a Urugvaj za drugih 45 minuta veću i težu "T-Model". Zanimljivo da su "gaučosi" do odlaska na odmor vodili 2:1, ali je Urugvaj pobijedio 4:2. Definitivno nije bilo svejedno s kojom se loptom igralo.


Italijani četiri godine kasnije koriste "Federale 102" napravljenu od strane Centralne agencije za nabavku sportske opreme iz Rima. U Francuskoj 1938. se igra sa "Coupe de Monde" od proizvođača Alen iz Pariza. Superbol za prvi posleratni turniru u Brazilu izbacuje iz svog pogona "Duplo T", dok u Švajcarskoj Nijemci postaju prvaci svijeta sa loptom "Sviss Wolrd Champion", prvom sa 18 prošivenih panela.

Za Mundijal 1958 u Švedskoj napravljen je konkurs. Firma poznata kao Remen ili Sidlader pobjeđuje sa loptom "Top Star", koja se pokazala kao najbolja na testovima. Peleu, Zagalu, Vavi, Didiju, Garinči i ostalim Brazilcima bila je idealna za osvajanje prvog trofeja "Žila Rimea".

U Čileu 1962. izbio je skandal i to već u prvom meču.

Engleski sudija Ken Aston je iznio loptu "The Crack", koju je napravio domaći proizvođač Senor Kustodio Zamora, ali nije bio impresioniran, pa je na početku drugog dijela na centar igrališta doneo "Top Star". Mečevi su igrani različitim loptama jer evropske ekipe nisu imale povjerenja u "The Crack".


Englezi su kao i uvijek tražili specijalno rješenje, a pronašli su ga ljudi iz čuvene firme Slezinger. U FA na Soho skveru lopte bijele, žute i narandžaste boje, osamnaestopanelne "Challenge 4-star", pokazale su se kao pravo rešenje za prvi Mundijal na Ostrvu. Englezi su bili oduševljeni, pogotovo poslije finala kada je lopta prevarila čuvenog sudiju Dinsta...


Tu je i bio kraj muka Svjetske fudbalske federacije za loptama. FIFA je za Meksiko 1970. godine sklopila sporazum sa Adidasom.



"Telstar" će promijeniti istoriju.

Bila je to prva crno-bijela lopta sa čuvena 32 petougaona panela korišćena u finalu Svjetskog prvenstva. Adidas je isporučio samo 20 lopti, pa su na nekim utakmicama korišćene braon (Namčka-Peru)i bele (prvo poluvrijeme Njemačka – Italija) lopte.

Slijede za "Telstar Durlast" (1974), "Tango" (1978) i "Tango Espana" (1982). Ove lopte su se razlikovale po dizajnu. Tango iz Argentine se takođe smatra revolucionarnim rešenjem u svijetu fudbalskih lopti, jer je taj dizajn opstao sve do 1998. godine, a i danas se vrlo često koristi.

Adidas kreće u nove pobjede za drugi Mundijal u Meksiku 1986. godine. Maradona, Platini, Ziko i društvo imali su čast da "pikaju" turnir sa prvim sintetičkim loptama sašivenim iz jednog poteza, a ne iz dijelova. Bila je to lopta "Azteca".

Za Italiju (1990) i SAD (1994) po istoj tehnologiji proizvode se "Etrusco Unico" i "Questra".


Do Sjedinjenih Američkih Država lopte su pravljene u najviše dvije boje. Na početku su bile jednobojne – braon, crvene, bež, žute, sive, narandžaste, a kasnije crno-bijele. U Francuskoj 1998. se prvi put igra za višebojnim loptama "Tricolore". Kao što sam naziv kaže, na lopti su bile tri boje – plava, bijela i crvena.


U Japanu i Južnoj Koreji na "Fevernovi" se mijenjaju šare i lopta više ne liči na "Tango". Adidas na svom terenu 2006. pravi novi korak u budućnost. "Teamgeist" je naziv lopte i za svaku utakmicu je pravljena nova sa datumom, mjestom odigravanja i imenima rivala. Finale u Berlinu se igralo sa loptom na kojoj je dominantna bila zlatna boja. "Teamgeist" je prva lopta sa 14 panela.

Finale u južnoj Africi se opet igralo sa zlatnom loptom. Njen naziv bio je "Jo'bulani", što se razlikuje od "Jabulanija", loptom kojom su se igrale ostale utakmice. Ime za loptu finala trebalo je da bude asocijacija na Johanezburg, grad u kojem je Španija prvi put postala prvak svijeta u fudbalu. "Jabulani" i "Jo'bulani" imaju po osam panela i pretrpile su strašne kritike od velikog broja igrača.



Lopta s kojom će se igrati u Brazilu zove se "Brazuca" i prva je kojoj su navijači u javnom glasanju koje je organizovao Adidas dali ime. Ima vrlo zanimljiv dizajn i predstavlja osvježenje. U anketi je učestvovalo preko milion ljudi. "Brazuca" je dobila 77,8 odsto glasova. Ime simbolizuje brazilski način života, emocije, ponos i dobrotu.

U konkurenciji su još bili "Boss Nova" i "Carnalavesca"...

(MONDO, Foto: Guliver/Getty Images)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC