• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

CRVENO-BIJELA 2013: Može samo bolje!

Svađe, podmetanja, razmirice, uz sezonu bez tofeja i novo rano ispadanje iz Evrope. Stoga, 2014. za Crvenu Zvezdu može da bude samo bolja.

 CRVENO-BIJELA 2013: Može samo bolje! Izvor: MONDO

Niko - ili malo ko - u Srbiji nije očekivao da će Fudbalski klub Crvena zvezda, kada je krajem prošle godine u prostorije uvedena Radna grupa sa Draganom Džajićem, Nebojšom Čovićem, Zoranom Stojadinovićem i ostalim privrednicima, doživjeti vjerovatno najgoru godinu od svog osnivanja.

Više organizaciono, manje rezultatski, jer su rezultati izostajali i kod ljudi koji su se sklonili pred dolaskom aktuelne Uprave trofejnog kluba.

Jednostavno, i bez "duboke" analize i retrospektive, 2013. godina bila je godina konstantnih previranja na adresi Ljutice Bogdana 1a, koja su dovela do nekih nikad ranije zabilježenih događaja, ne samo u Zvezdi, već i u srpskom fudbalu.

Priča zapravo počinje krajem 2012. godine, kada su moglo da se nasluti da će biti obračuna i nezdrave atmosfere: budući sportski direktor Zoran Stojadinović javno je kritikovao rad trenera Aleksandra Jankovića i nagovještavao njegovu smjenu. Ona se nije dogodila odmah, ali iz ovog ugla bolje da jeste - ne zato što je Janković radio loše, već zato što je bilo uloženo mnogo (negativne) energije da bi se on sklonio i doveo trener po ukusu sportskog direktora.


Foto: MN Press

Stojadinović je na tom putu sproveo sada već čuvenu operaciju "Ceduljice", gdje je dio igrača na pripremama u Turskoj prošle zime, bez znanja trenera, trebalo da napiše ko treba da igra i ne, a potom i ko koliko para treba da dobije! "Ceduljice" su podijelile igrače na "Stojadinovićeve" i "Jankovićeve", a efekat je mogao da se vidi vrlo brzo. U prve četiri utakmice u proljećnom dijelu prvenstva, Crvena zvezda je zabilježila dvije pobjede, remi sa Radom i, za Jankovića, kobni poraz u Nišu od Radničkog, poslije koje se razišao sa klubom, a u trenera bio promovisan već dogovoreni Rikardo Sa Pinto.

DAUDA TOP, GARIDO FLOP!

Sve je to bilo obavljeno mjesec dana po povratku iz Antalije u koju je doveden pozajmljen igrač Luis Garido, na poziciji na kojoj je klub imao dvojicu reprezentativaca, Luku Milivojevića i Srđana Mijailovića. Posljednjeg dana prelaznog roka, kao slobodan igrač, doveden je Abiola Dauda, prvo za platu od 300, a potom od 200 hiljada evra godišnje i on se ispostavio kao jedna od rijetkih pozitivnih stvari u 2013.

Pomenute pripreme obilježilo je i pijanstvo stuba odbrane Milana Jovanovića, koji je sam sebe odstranio od tima, a kada je Uprava planirala da mu da novu šansu, on je tokom sezone napravio novi gaf i pijan završio u policijskoj stanici, zbog vandalizma. Sve to vrijeme, u klubu nisu mogli da se dogovore šta treba raditi i sa Nikolom Maksimovićem, kojeg su zatekli kao već prodanog igrača, ali na kojem je Zvezda i dalje mogla da zaradi...

Samo tabloidi su mogli da zarade na, za njih spektakularnoj, a za klub sramotnoj epizodi Džajić VS Čović. Prethodnu zimu obilježio je oštar, možda i fizički sukob predsjednika Dragana Džajića i potpredsednika Nebojše Čovića, a sve zbog Čovićevog nezadovoljstva radom generalnog sekretara i Džajićevog šuraka, Miodraga Zečevića.

Poslije toga, Džajić je poručio da se u klub ne vraća i nestao iz javnosti na neko vrijeme, a Čović u gostovanju na televiziji ispričao svoju verziju događaja. Sve je završeno pomirenjem, iako je Čović u mjesecima koji su dolazili i dalje otvoreno kritikovao i Džajićev i Zečevićev rad.

Navijači Zvezde bili su u čudu, navijači Partizana likovali.
Ispod kancelarija, u svlačionici, gdje je stao Janković nastavio je Stojadinovićev adut na klupi Sa Pinto, ali u bitno drugačijoj atmosferi, što je počelo da daje rezultate.

Sportski direktor je odlučio da obuče trenerku i zauzme mjesto na klupi kraj trenera, Sa Pinto je unio novu energiju, pa je Crvena zvezda počela da pobjeđuje. Ne uvijek tako ubjedljivo, ali su bodovi stizali sa svih strana (uporedo sa kiksevima Vladimira Vermezovića na klupi Partizana) i klub se, iako suočen sa odlascima igrača preko Arbitražne komisije i zloslutnom eliminacijom iz Evrope zbog nagomilanih dugova, vratio u poziciju da osvoji titulu prvaka!


Foto: MN Press

Malo ko je u jurnjavi za Partizanom to bio primijetio, ali u aprilu ove godine dogodila se veoma, veoma važna stvar za cijeli klub - na utakmici sa Spartakom 13. aprila, koljeno je povredio Darko Lazović i zbog toga je morao da odstustvuje na terenu mnogo duže, nego što se zapravo dogodilo. Lazović je pod bolovima uveden u igru u utakmici sa OFK Beogradom, koja je prethodila "vječitom derbiju" sa Partizanom, a onda...

Crvena zvezda došla je poslije osam uzastopnih pobjeda igrala meč za titulu prvaka u Humskoj, u trenutku kada je Partizan imao samo bod prednosti (bilo 11). O problemima u klubu, o međuljudskim odnosima, o netrpeljivosti koja je nastupala na relaciji Stojadinović/potpredsjednik Slaviša Kokeza, o povredi Lazovića, niko nije pričao. Donekle opravdano, jer... Zvezda je bila u naletu, Partizan u problemu i igrao se meč u kojem su crveno-bijeli mogli da prekinu u tom trenutku petogodišnju dominaciju najvećeg rivala.

Sa Pinto nije loše postavio stvari, formacija je u velikoj mjeri ličila na onu s kojom je Robert Prosinečki tri puta za kratko vrijeme pobijedio crno-bijele, ali... Nespremni Lazović doživio je najtežu povredu u sportu poslije samo 11 minuta igre u Humskoj, morao je da izađe, zamijenio ga je Abiola Dauda što je poremetilo prvobitnu Sa Pintovu zamisao, šut Filipa Kasalice završio je na prečki, Zvezda nestala u drugom poluvremenu, a surovo ju je kaznio Miloš Jojić golom iz slobodnjaka u 88. minutu. Zvezda je ostala i bez najskupljeg i najboljeg igrača, koji do danas nije odigrao nijedan meč, ali i bez titule.


Foto: MN Press

Nastupio je novi otvoreni sukob između Stojadinovića i Kokeze, Garidu je poručeno da može da spakuje, a ezgodus igrača putem Arbitražne komisije prenio se sa mlađih (Filipa Jankovića, Veljka Simića, Rastka Šuljagića, Nemanje Maksimovića...) na starije, pa je još tokom sezone na taj način otišao Miloš Dimitrijević, a potom je Crvena zvezda doživjela potpuni debakl u utakmici protiv same sebe. Iako je postojala realna opasnost da igrači nastave sa odlascima raskidom ugovora, tim problemom se niko nije bavio i...

EGZODUS


Kao slobodni igrači otišli su Kadu Mendeš, Nikola Mikić, Nikola Petković, Stevan Reljić, Natanijel Asamoa pokupio se i otišao, a kasnije dobio raskid, a Nikola Maksimović definitivno napustio klub.

...u desetak dana Crvena zvezda je ostala bez nekoliko miliona evra: prvo je trio Slavoljub Srnić/Dragoljub Srnić/Filip Stojković procijenio da je bolje u Čukaričkom nego u Crvenoj zvezdi (možda bi ovdje trebalo završiti tekst), a potom su "papire" dobili i Mijailović i Pantić, koji su ostavili klub bez obeštećenja.

Duplo manje od u januaru ponuđenog, Zvezda je zaradila na prodaji Ognjena Mudrinskog, solidnu cijenu klub je dobio za na brzinu prodatog dragulja Uroša Spajića (samo da bi se platila UEFA licenca, cijena 1,2 miliona evra), a jedina prava zarada ostvarena je na prodaji Milivojevića, s tim da je 25 odsto od tih tri miliona evra pripalo Radu.

Trener Sa Pinto ostavio je, svjestan ko će sve otići, spisak želja i poručio da se vraća, a kad se vratio - opet se vratio, ali u Portugal! On je bio preneražen licima koje je zatekao u svlačionici prvog dana priprema za sezonu 2013/14. Poručio je da ništa od dogovorenog nije obavljeno u njegovom odsustvu i da on sa zatečenim timom ne može da ispuni ciljeve, tako da je Zvezda u aktuelnu sezonu ušla bez pojačanja, bez trenera i sa otvoreno razjedinjenim sportskim sektorom.


Foto: MN Press


Vjerovatno prvi put u svojoj istoriji, Crvena zvezda je pripreme za sezonu počela bez trenera. Srećom "Miško Taksista" je na vrijeme dovezao Slovenca u Sloveniju, pa je novi šef struke Slaviša Stojanović bio promovisan na samim pripremama. To je bio znak za početak jednog od najluđih prelaznih rokova u novijoj istoriji kluba: igrače su predlagali i dovodili i sportski direktor i predsjednik i članovi Sportske komisije!

Došao je i odmah se teško povrijedio napadač Đorđe Rakić, Filip Mladenović konačno je dobio pravu konkurenciju u vidu iskusnog Nikole Mijailovića, povratnika u klub, trener je tražio i dobio Nejca Pečnika, a koliko se bizarno odnosila prema sopstvenoj djeci u prošlosti, Zvezda je potvrdila plaćanjem 85.000 evra i davanjem 40 procenata Spartaku od narednog transfera za "svog" Aleksandra Kovačevića, kojeg je pustila da ode za "dž" godinu i po dana prije toga.

Zvezdaška javnost drugi put je 2013. zaboravila na sve nedaće kada se konačno u klubu pojavio Miloš Ninković, čovjek koji je zaprkosio zdravom razumu kada je odlučio da izabere Crvenu zvezdu i tako ispuni dječački san. Ponovo su osmijesi stigli na "Marakanu", ali ne samo osmijesi, nego i tuce novih igrača: Omega Roberts prošao je najdužu probu u istoriji čovečanstva kao igrač eliminisanog Smedereva, doveden je Novak Martinović, kupljen mladi golman Predrag Rajković u kompletu sa Goranom Gogićem, Partizanu je otet Marko Petković, potrošeno je i na 18-godišnjeg Migela Arauha, a onda je histerija doživjela vrhunac:

Odmah nakon nove eliminacije iz Evrope od ukrajinskog Černomoreca, koja je bila sasvim očekivana zbog neadekvatno odrađenih priprema (iako se kasnilo, prihvaćen je takmičarski turnir u Švajcarskoj u jeku bazičnih priprema, igrači su dolazili prekasno), uslijedilo je surovo buđenje: poraz od Javora 4:2 na startu Superlige!

U afektu, čelnici Zvezde napravili su dvije loše stvari: nastavili sa međusobnim optužbama oko toga ko je loše dovodio igrače tokom ljeta i ponudili Ivanjičanima 450.000 evra i 30 odsto prava od narednog transfera za Ifeanija Onjila - ovdje ćemo staviti duplo!?!? Taj momak jedva da je sastavio 90 minuta na terenu u jeseni koja je nastupila, dijelom i zbog toga što je Zvezda u "minut do 12" drugi put stvarno "ubola" tog ljeta - dovela Dragana Mrđu, u početku nedovoljno spremnog, ali sada vodećeg strelca Superlige!


 Foto: MN Press

GRIJEŠILI I NAVIJAČI

Dugo su se čelnici i javnost slagali oko toga da su Delije najpozitivniji segment kluba, moglo je da se pročita i "eh, kada bi svi bili organizovani kao Sever", ali je u jednom trenutku došao red i na navijače da povuku pogrešan potez. Poslije poraza od Voždovca na Vračaru naređeno je igračima da skinu dresove, što je prvo prošlo bez osude od strane kluba (predsjednik Džajić potom rekao "možda su igrači htjeli da poklone dresove navijačima"), da bi se poslije poraza od Čukaričkog na Banovom brdu sa Zvezdine tribine začulo: "Bravo, djevojke"!

Iako je Mrđa bio pogodak, to što je milionskim dugovima opterećen klub na platnom spisku od napadača imao Daudu, Mrđu, Onjila, Rakića, Kasalicu, Luku Milunovića, Stefana Mihajlovića i Ognjena Ožegovića, potvrđivalo je da prave strategije nije bilo. Drugi dokaz bili su štoperi. Dovedeni su Arauho, Omega i Martinović, a Zvezdu su na početku sezone i u većem dijelu utakmica kasnije branili Krneta i Lazić.

Skoro sve tuđe cehove plaćao je trener, koji nije imao ime i reputaciju za srpske (tj. Zvezdine kriterijume), koji nije imao otvorenu podršku Uprave (u neformalnim razgovorima pojedini čelnici "prali su ruke" od Stojanovića i podsjećali kako je on doveden), javnost je saznala za "Miška Taksistu", a Zvezda zabilježila jedan od najlošijih startova sezone u svojoj istoriji. Ni to nije moglo da prođe bez stvari koje nisu priličile tako velikom klubu.

Sa skorom 4-1-3, Zvezda je dočekala FIFA pauzu, javnost smijenila trenera, klub poslao igrače na Zlatibor, a potpredsjednici Kokeza i Tončev napustili sjednicu Upravnog odobra uz poruku: "Ovako više ne može!" Zakazana je vanredna sjednica Skupštine i nastupio je period u kojem su prekoračene mnoge granice zdravog razuma!

Igrači su slali javna pisma žaleći se na tretman u klubu, besparicu, odgovoreno im je razbijanjem stakala i ubacivanjem šampona na sjedišta, klub je i o tome ćutao (iako je obećano do danas nije rečeno ništa tim povodom, niti su pronađeni nalogodavci i izvršioci), a javnost je slušala o tome kako će na Skupštini koja se bližila biti riješeno: sa ili bez Džajića!

Predsjednik Džajić kritikovao je igrače zbog pisanja pisma i ponovnih zahtjeva za raskid ugovora, ali ne i napadače na njihove automobile, Kokeza i Tončev povukli su se u stranu i prepustili Džajiću i Stojadinoviću da vode klub, dok je Čović tiho preuzeo odgovornost u gradskoj vlasti, zadržavši funkciju na "Marakani".

Na pompezno najavljenoj Skupštini na kojoj će jedna od struja biti smijenjena, nije se dogodilo ništa: Stojadinović je najavio da odlazi ako Zvezda ne uzme titulu, Čović saopštio da je dug umanjen za (svega?) dva miliona evra i da je sezona bez trofeja i Evrope koštala 15 miliona evra, a sastav Upravnog odbora ostao gotovo neizmjenjen.

Foto: MN Press

OTIŠAO MLADENOVIĆ, ZAMALO I LAZOVIĆ

Poslije kratke pauze, i Filip Mladenović je podnio zahtev za raskid ugovora, ogorčen što je prethodnog ljeta ostao bez trasnfera u cenkanju Crvene zvezde sa Evijanom (ponuđeno 800.000 evra i 25 odsto), a što je potom bio zamjena Mijailoviću, a Darko Lazović požalio se da mu Zvezda nije isplatila ni djelić dugovanja uoči zakazanog vjenčanja.

Zvezdu je po već oprobanom receptu "što možeš da riješiš sutra, nemoj danas" nastavila dalje i dočekala 145. "vječiti derbi" sa četiri boda zaostatka. Ta pobjeda nad Partizanom bila je najveći rezultat Crvene zvezde u 2013. godini, jer se nije otišlo na "minus 7", štaviše, bio je to početak serije crveno-bijelih od pet pobjeda, koja je ekipu dovela na samo bod zaostatka u odnosu na Partizan pred zimsku pauzu.

Bio bi to period u kojem bi teško bilo pronaći lošu stvar da se klub nije u velikoj mjeri ogriješio o Marka Vešovića, što je kasnije rezultiralo i njegovim zahtjevom za raskid ugovora i to pred dvomeč sa Vojvodinom u Kupu i prvenstvu. Slučaj Vešovića ponovo je otvorio "Pandorinu kutiju", u samoodbrani Stojadinović je otkrio da mu je uplaćeno 111.000 evra, što je napravilo haos u svlačionici, jer ostali igrači nisu znali za to, itd.

Zvezda je ponovo sama sebi bila narušila atmosferu što je Vojvodina iskoristila i izbacila rivala iz Kupa Srbije - 1:3 na sred "Marakane"!

U periodu između te utakmice i "revanša" u Superligi, ekipu su odvojeno posjećivali Džajić i Stojadinović, odnosno Kokeza i Tončev, i jedni i drugi obećavali su novac i tražili jedinstvo za pobjedu koja je došla u nadoknadi vremena i koja je na kratko utišala sve sukobe u Ljutice Bogdana. Mrđa ga je dao u 91. i Zvezda je ostala na "minus 1", što je zadržalo i Stojanovića na klupi.

Stojanović je ostao, ali ne i Stojadinović!

Višemjesečni sukob između njega i Kokeze završen je smjenom direktora na sastanku Odbora za hitna pitanja, kojem je prethodio još jedan nikad viđen prizor u Zvezdi: igrači su u seriji intervjua osporili rad Stojadinovića na zaprepašćenje zvezdaške javnosti, klub je do prećutno dozvolio, a potom naknadno osudio i uslovno kaznio - u desetodnevnoj akciji svlačionice podno i kancelarija na stadionu, smijenjen je Stojadinović o čijim je lošim metodama rada potom progovorio i Aleksandar Janković.

Njegov intervju oslikao je u velikoj mjeri Zvezdinu 2013. godinu, poslije koje djeluje da 2014. može da bude samo bolja i uspješnija!

(Nikola Janković - MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC