• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Počinje Superliga: Ko će biti šampion, ko ispada?

Autor mondo.rs

Pred nama je duga sezona od 37 utakmica. Uz malo istorije i statistike, pitamo vas za mišljenje (objektivno, ako je moguće): Koga vidite kao prvaka Srbije, a koga kao učesnika PLS naredne sezone?

 Počinje Superliga Srbije Izvor: MN PRESS

Od kada je novosadska Vojvodina 1989. godine, uoči raspada SFRJ, pomutila račune "velikoj četvorki" i osvojila drugu titulu prvaka države, samo jedan klub iz Srbije uspeo da je da završi prvenstvo iznad i Crvene zvezde i Partizana.

Bio je to Obilić, koji je postao šampion u kontroverznoj sezoni 1997/98.

Sve ostale titule, računajući i poslednje dve sezone pre raspada lige stare Jugoslavije, kao i vreme posle toga, podelili su beogradski "večiti rivali". U vreme SFRJ više uspeha imala je Crvena zvezda, u doba SRJ, SCG i sada samostalne Srbije – Partizan.

U novo prvenstvo, jubilarno deseto po redu, koje počinje danas utakmicama 1. kola između aktuelnog prvaka Partizana i povratnika u elitu, Metalca, odnosno čačanskog Borca i niškog Radničkog, "večiti" ulaze poravnati sa po 26 titula prvaka pet različitih država, a navijači ostalih klubova nadaju se da su Vojvodina i Čukarički (možda još neko?) dovoljno ojačali i stasali da bi se ravnopravno umešali u borbu za titulu do poslednjeg kola.

A, poslednje kolo čekaće se duže nego inače – tek kada bude odigran i treći krug Superlige, po čemu će ova 2015/16 sezona biti drugačija od nekolicine prethodnih.

Izvor: MN PRESS



Start Superlige nije bio i start sezone za četiri naša kluba predstavnika u evro-kupovima, od kojih je jedan već završio takmičenje, a to je Crvena zvezda. Partizan, Čukarički i Vojvodina u vikend pred nama ulaze još vrući od duela u kvalifikacijama za Ligu šampiona i Ligu Evrope, a sva tri tima imaju realne izglede da se takmiče na međunarodnoj sceni i poslednjoj nedelji jula, odnosno prvoj nedelji avgusta, kada je na programu 3. runda eliminacija.

Ostali će do pauze za kvalifikacije za EURO 2016, koja stiže krajem avgusta, igrati u ritmu od jedne utakmice nedeljno, a videćemo kako će se u elitnom rangu snaći povratnici Metalac iz Gornjeg Milanovca i Javor iz Ivanjice, kao i debitant, Radnik iz Surdulice, jedan od klubova koji nema uslove za takmičenje u Superligi, ali to i ove sezone nije bio razlog da se neko ne plasira u najviši rang.

Ili iz njega ispadne...

Izvor: Mondo Goran Sivački



Iako mnogi početak klupskog fudbala na ovim prostorima vezuju za kraj Drugog svetskog rata i osnivanje Crvene zvezde i Partizana, a ruku na srce jedno vreme je bilo i zabranjeno pominjati fudbalske podvige ekipa iz perioda Kraljevine Jugoslavije, prve titule podelili su SK Velika Srbija, kasnije preimenovan u SK Jugoslavija (2) i BSK Beograd (5), koji je kasnije preimenovan u OFK Beograd (mada ima i oponenata toj tvrdnji).

U periodu FNRJ, odnosno SFRJ, Crvena zvezda je osvojila 19 titula prvaka, Partizan 11, a Vojvodina dve, posle čega su usledile 90-e i nadmetanja u SRJ i SCG. U tom periodu, Partizan je osvojio osam titula, Zvezda pet, a Obilić jednu, a još veća dominacija crno-belih viđena je u prethodnih devet sezona u Superligi Srbije: 7-2 za klub iz Humske i serija od šest titula od Zvezdine "duple krune" 2006. zaključno sa 2014. godinom.

Ko je favorit ove sezone? Da li će Zvezda drugi put odbiti napad Partizana ili će Partizan prvi put od 1952. godine imati više titula od Crvene zvezde (crveno-beli su 1953. izjednačili na 2-2 i do danas držali prednost)? Ili će Srbija dobiti svog trećeg šampiona?

Teško je proceniti još 17. jula, iako su navijači mogli na delu da vide prva dva favorita i dva favorita iz senke. Ali, timovi su tek oformljeni, još neuigrani, a pred njima je 37 kola do završetka! Prema imenima, Crvena zvezda i Partizan su se najzvučnije pojačali, mada su i jedni i drugi ostali bez važnih igrača iz prethodne sezone.

Bitan faktor na putu ka junu 2016. godine biće i finansije, jer se više puta do sada dokazalo da baš taj faktor, (ne)plaćanje igrača i (ne)adekvatna atmosfera u svlačionici, može da bude presudna stvar u borbi za titulu, Evropu i opstanak.

Ovako, "na prvi pogled", kakva su vaša predviđanja? Kome dajte najviše izgleda da osvoji titulu, a koga vidite u Prvoj ligi Srbije za sezonu 2016/17?

Anketa

Ko će biti šampion Srbije za sezonu 2015/16?

  • Partizan

    40.91% (18)

  • Crvena zvezda

    45.45% (20)

  • Vojvodina

    6.82% (3)

  • Čukarički

    4.55% (2)

  • Nego iz petog plana

    2.27% (1)

Ko će biti šampion Srbije za sezonu 2015/16?

Rezultati


Anketa

Ko će ispasti iz Superlige u sezoni 2015/16? (mogu se označiti dva odgovora)

  • Borac Čačak

    16.67% (1)

  • Jagodina

    0% (0)

  • Javor Ivanjica

    16.67% (1)

  • Mladost Lučani

    0% (0)

  • Novi Pazar

    0% (0)

  • OFK Beograd

    0% (0)

  • Rad

    0% (0)

  • Radnički Niš

    16.67% (1)

  • Spartak

    0% (0)

  • Voždovac

    0% (0)

  • Metalac

    33.33% (2)

  • Radnik Surdulica

    16.66% (1)

  • Neko od favorita, Zvezda, Partizan, Čukarički ili Vojvodina

    0% (0)

Ko će ispasti iz Superlige u sezoni 2015/16? (mogu se označiti dva odgovora)

Rezultati

Izvor: MN PRESS



GOLGETERI

Od osamostaljenja Srbije 2006. godine, do danas, najviše golova u Superligi postigao je veteran Darko Spalević igrajući za kragujevački Radnički i Donji Srem, ukupno 58 golova, s tim da Spalevićeva istorija počinje pre 2006. kada je u dresu Milicionara dao šest pogodaka. Samo jedan manje dali su Andrija Kaluđerović igrajući za OFK Beograd, Rad, Crvenu zvezdu i Nenad Milijaš u dva perioda u Zvezdi - po 57.

Jedan manje postigao je bivši igrač Partizana, Senegalac Lamin Dijara, a potom slede Dragan Mrđa (Vojvodina, Crvena zvezda) sa 54. Abubkar Oumaru je u dresu Crvene zvezde, OFK Beograda i Vojvodine dao 36 golova i imaće priliku da popravi taj skor sada, kada se vratio u Srbiju, ali u dresu Partizana.

Milan Bojović dao je 36 golova za Čukarički, Jagodinu i Vojvodinu, Predrag Ranđelović 35 za Bežaniju i Slobodu. Petar Škuletić za Vojvodinu, Radnički Niš i Partizan pogodio je 32 puta, Kleo je za Zvezdu i Partizan dao 30 golova, a Dušan Tadić za Vojvodinu 29.

Izvor: MN PRESS



STADIONI

Ni ove sezone, iako se godinama navodno insistira na tome, Superliga neće biti igrana ni na osvetljenim stadionima, ni na stadionima koji imaju adekvatne dimenzije terena, a o kvalitetu travnjaka i infrastrukturi da ne govorimo. Ako je do kapaciteta, Srbija ima pet superligaških objekata sa više od 15.000 sedišta, mada je jedan takav objekat, ruinirani Omladinski stadion na Karaburmu, delimično zatvoren za uporebu zbog urušavanja tribina.

1. Stadion "Rajko Mitić" 55.538
2. Stadion "Partizan" 32.710
3. "Omladinski stadion" 19.100
4. Stadion "Čair" 18.151
5. "Čika Dača" 15.100
6. "Gradski stadion" u Jagodini 15.000
7. "Karađorđe" 14.458
8. "Gradski stadion" u Subotici 13.000
9. "Gradski stadion" u Novom Pazaru 12.000

*napomena: Superliga se ove sezone neće igrati na "Čika Dači" u Kragujevcu.



PAROVI 1. KOLA:

Petak:

Borac Čačak – Radnički Niš (20.00)
Partizan – Metalac (20.00, Arena sport 1)

Subota:

Rad – Voždovac (17.00)
Spartak – Radnik (17.00)
Jagodina – Mladost (19.00)
Novi Pazar – Javor (19.00)

Nedelja:

OFK Beograd – Crvena zvezda (17.00, Arena sport 3)
Vojvodina – Čukarički (19.00, Arena sport 5, RT Vojvodine)


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC