• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

XL MUNDIJAL

Autor mondo.rs

Kolumnista MONDA Nebojša Petrović razgovarao sa selekorom Srbije Slavoljubom Muslinom o novom formatu Mundijala. Šta je dobro, a šta loše za fudbal..

Oman, Jordan, Katar, Uzbekistan, Novi Zeland, Panama, Jamajka, Venecuela, Etiopija, Burkina Faso...

Varate se. Nije reč o promotivnim ponudama turističkih agencija. Upravo ste saznali za imena učesnika Svetskog prvenstva 2014. Pod uslovom da je u Brazilu bio na snazi novi format Đanija Infantina.

Dodajte tu još tri evropske reprezentacije. Island bi nas zadivio mnogo pre Francuske. Ibra bi dobio šansu da konačno zablista u dresu Švedske. Ukrajinci bi drugi put bili deo najveće smotre svetskog fudbala.

 Od Srbije ni traga ni glasa. Čak i u ovoj XL varijanti najvećeg planetarnog događaja.

"Format sa 48 reprezentacija može da donese velike probleme po završetku Svetskog prvenstva", iznosi svoj stav u razgovoru sa kolumnistom Monda selektor Srbije Slavoljub Muslin: "Kalendar je ionako pretrpan. Igrači imaju po 60-70 utakmica u toku sezone. Biće umorni, iscrpljeni, nervozni. Svaka utakmica na Mondijalu iziskuje maksimalan stepen fizičke i mentalne pripreme. Plašim se da bi posle toga bili potpuno neupotrebljivi za početak nove sezone".

Infantinov model ne podrazumeva i duže trajanje Svetskog prvenstva. Sve će se opet smestiti u mesec dana. Na 12 stadiona. Broj utakmica raste sa 64 na 80, ali će budući svetski prvak ponovo imati sedam prepreka na putu ka "Zlatnom globusu".

Po rečima Eveline Kristilin, ženskog člana Glavnog odbora svetske Kuće fudbala, odluka je donesena za svega tri minuta. Jednoglasno i bez velike diskusije.

Grupe, njih 16, po tri reprezentacije. Dve prvoplasirane idu u nokaut fazu. Poslednji se vraća kući. Sistem koji pre svega garantuje "čista posla".

"Teže će se izlaziti iz grupe, ali će regularnost biti na višem nivou", shvata Muslin poentu.

Za razliku od Nemaca. Jedina fudbalska velesila koja se borila protiv promene formata. "Zašto menjati nešto što funkcioniše perfektno", pita se selektor Joakim Lev.

"Nerazuman potez inspirisan isključivo političkim motivima", zvuči preteće poruka EKA sa potpisom Karl-Hajnca Rumenigea.


Predsednik nemačke federacije Rajnhard Grindel plaši se da će veliki broj prosečnih reprezentacija koje igraju dekadentan fudbal odvući navijače i sponzore.

"Koga zanimaju timovi sa barikadama ispred svog šesnaesterca"?

"Svako vodi računa o svom interesu", kaže Muslin.

"Nemci smatraju da će kvantitet da razvodni kvalitet. I verovatno su u pravu. Ja im savetujem da to gledaju sa vedrije strane. Njima kao stalnim učesnicima završnih predstava, promena sistema suštinski ne menja ništa. Opet će imati šest mečeva do finala. Može samo da im olakša put do trofeja".

Slično razmišlja i prvi čovek svetske fudbalske federacije: "Kad bi se Svetsko prvenstvo igralo sa dve reprezentacije, jedna bi uvek bila Nemačka. Nije to suština. Mnoge druge zemlje žele da osete draž Mondijala. Fudbal se ne igra samo u Evropi i Južnoj Americi".

Sistem sa tri tima u grupi nije novost na Svetskom prvenstvu. Setite se Montevidea. Na početku prelepe fudbalske bajke. Od 13. do 30. jula 1930. Baksuzna brojka od 13 nacija, uz učešće četiri evropske selekcije.

Nezaboravno putešestvije u dva parobroda do Urugvaja. Treninzi na palubi i začuđeni pogledi putnika iz biznis klase. Zahvaljujući knjizi Vlade Stankovića sve lepo oživljeno i na filmskom platnu.

Slično i u Španiji '82. Doduše, tek u drugoj fazi šampionata. Najčudniji sistem u istoriji fudbala. Bizaran i zakomplikovan do granice apsurda.

Najpre šest grupa po četiri. Zatim četiri po tri. Ima vas koji se sećate čuvene "štele" Nemačka – Austrija. Poslednje kolo prvog kruga. 1:0 za Nemce. Taman koliko treba i jednima i drugima za plasman. Na štetu 'naivnog' Alžira.

Zato su u drugom krugu rezultati diktirali raspored utakmica. Zvuči ludo? Ali nema greške.

Da se utakmica Italija – Argentina završila nerešeno, Brazil bi igrao najpre protiv prvoizvučenog tima u glavnom žrebu Mondijala!?

Lud zbunjenog! A sve sa ciljem da se izbegnu dogovori u trećem kolu. Tako je domaćin Španija, iako bez rezultatskog imperativa, odigrala 0:0 protiv Engleske i zaustavila Albion na putu ka polufinalu.

Eto suštine. Infantino želi po svaku cenu da oslobodi fudbal onih dosadnih mečeva poslednje runde grupne faze. Kada se štoperi dodaju loptom do besvesti, a ko pređe pola "nek' mu umre majka".

Rešenje je u Rang listi FIFA. Koeficijent će igrati veoma važnu ulogu na završnom turniru. Ne samo da će određivati kalendar (duel dve bolje kotirane reprezentacije već u prvom kolu), nego će uticati na konačan plasman u slučaju istog broja bodova u grupi.

Izvor: MN PRESS


Dakle, ništa od najavljenih penal serija u grupnoj fazi. Ne brinite. Biće ih više u nastavku takmičenja. FIFA na Kongresu u Bahreinu 9. maja, abolira produžetke u nokaut fazi. Sve do polufinala. 

"E, to mi se već sviđa. Bili smo svedoci napornih i dosadnih pola sata u mečevima od izuzetnog značaja. Nije bilo fudbala, samo dodatnog opterećenja za igrače. Ovako će oni najbolji stizati odmorniji do završnih borbi za titulu i to garantuje spektakularne utakmice".

Muslina ne plaše penali, mada priznaje da bi ih radije izbegao. Osim ih nije ni gledao protiv Argentine u Firenci. Bolje što nije.

"Ne postoji trener koji će vam reći da voli penal drame. To je klasična lutrija. Tačno je, ima specijalista među golmanima i izvođačima. Ali, sve je to van našeg domašaja. Taško je stajati sa strane i pratiti, svesni da nemate nikakvog uticaja na konačan epilog".

Infantino je blistao od zadovoljstva posle sastanka u Cirihu: "Ništa ne može da doprinese razvoju fudbala kao nova formula Svetskog prvenstva".

Daj Bože.

Švajcarac italijanskog porekla deluje iskreno i nema razloga da sumnjamo u motive njegovih ideja. "XL Mondijal" ima svoje dobre i loše strane. Prve su isključivo vezane za tehnički i komercijalni aspekt. Tu ništa nije sporno. Moraju se po svaku cenu privući sponzori koje je Blater oterao svojim korupcijskim načinom poslovanja.


"Narodni Mondijal".

Radni naziv novog formata Svetskog prvenstva koji predsednik FIFA često koristi na konferencijama za medije. On je tokom predsedničke kandidature obećao više novca u kasama nacionalnih federacija. Ima li bolje prilike da sa reči pređe na dela.

Mondijal sa 48 učesnika vredeo bi šest milijardi i 150 miliona evra. Skoro milijardu više od vrednosti predstojećeg Svetskog prvenstva u Rusiji. U tom slučaju, profit bi iznosio oko četir milijarde, fantastičnih 600 miliona više od dobiti na ruskom Mondijalu.

Šesto miliona razloga za promenu formule.

"Razumem da je za UEFA i FIFA veoma važan finansijski momenat, ali mora se voditi računa o zdravlju fudbalera. Postoji rizik da se navijači zasite u jednom trenutku i okrenu leđa fudbalu", upozorava strateg Orlova.

Najviše su profitirale zemlje Trećeg sveta. Afrika i Azija će udvostručiti broj učesnika. Evropa je izvukla najdeblji kraj. Sa 14 na 16, što jasno ukazuje na ideju dirigovanog žreba. Nosioci svake grupe biće selekcije sa Starog kontinenta.

Okeanija je obezbedila sigurnog učesnika, a južno-američka zona kvalifikacija izgubila na draži. Čak 70 odsto reprezentacija iz Latinske Amerike ide direktno na Svetsko prvenstvo.

Čemu uopšte borbe za mondijalsku vizu?

Infantino kaže da Afrika broji 54 nacionalne federacije, samo jednu manje od Evrope i nije pošteno da ima svega pet mesta na završnom turniru. Kvantitet na uštrb kvaliteta.

Čekamo 2020. i konačnu odluku o domaćinu istorijskog šampionata. Za sada su samo SAD, Kanada i Meksiko podneli zajedničku kandidaturu.

Daleko je 2026. U poređenju sa tim Mondijalom, ovaj "ruski" nam bukvalno kuca na vrata.

Gospodo fudbalski fanatici, flomaster u ruke. Zaokružite sve datume u junu i julu u naredih nekoliko godina. Nema više pauze. Gotovo je sa "sezonom kupanja".

Uskoro startuje i Liga nacija. Odmah po završetku Svetskog prvenstva.

"Mnogo je to fudbala. Nekada se igralo samo vikendom i eventualno sredom. Sada bukvalno nema slobodnog dana. To je svakako dobro za gledaoce pored TV ekrana, ali nije za igrače i trenere. Ritam je ubitačan i može da se odrazi na kvalitet".

Nije to sve. Stiže nam i novo Svetsko klupsko prvenstvo. Svake neparne godine u terminu od 10. do 30. juna. Kao zamena za Kup konfederacija koji odlazi u istoriju.

Mondijalito. 24 kluba. Desetak evropskih, 7-8 južnoameričkih, plus šampioni ostalih kontinenata. Osam grupa po tri. Nokaut faza, od osmine finala do završne predstave. Veći broj utakmica, skuplja TV prava, basnoslavni nagradni fondovi. Još jedan u nizu pokušaja da se veliki odgovore od Superlige šampiona. FIFA planira premijeru već za 2019. Gde? Zamislite, u Kini.

Tu nas sigurno neće biti. Nedokučivi horizonti za srpski klupski fudbal. Držimo se mi ove XL kombinacije. 48 od 211. Četvrtina planete. Možda nam se i omakne.

"Nova formula odgovara samo malim fudbalskim nacijama", zaključuje Slavoljub Muslin.

Samo je pitanje kojoj kategoriji Srbija pripada? Veliki nikada nismo bili. Od kvalifikacija za Rusiju zavisi da li gubimo i status srednje klase svetskog fudbala.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC