• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Crnogorski fudbal među najneefikasnijim u Evropi

Autor Anadolija

Na mečevima crnogorske lige prosječno po meču pada 1,91 golova, što Crnu Goru na evropskoj tabeli stavlja na pretposljednju poziciju. Manje golova pada samo u Albaniji, 1,65 po utakmici

Fudbal u Crnoj Gori već godinama nije na nivou kakav očekuju ljubitelji „najvažnije sporedne stvari na svijetu“ u ovoj balkanskoj državi.

Nedostatak kvaliteta, vrlo mali broj pristojnih terena, samo su neki od razloga za nezadovoljstvo navijača i ljubitelja ovog sporta. Ipak, još jedan od problema sa kojim se suočavaju crnogorski klubovi i uopšte fudbal u Crnoj Gori jeste neefikasnost. Na mečevima crnogorske lige prosječno po meču pada 1,91 golova, što Crnu Goru na evropskoj tabeli kada su u pitanju golovi stavlja na pretposljednju poziciju. Manje golova pada samo u Albaniji, 1,65 po utakmici.

Prošlosedmični mečevi Prve i Druge crnogorske fudbalske lige izazvali su posebnu pažnju javnosti. Na pet mečeva Druge i jednom Prve crnogorske lige, u ukupno 540 minuta igre, nije viđen nijedan jedini pogodak, nijedna lopta nije završila u mreži. Tako su prošlog kola utakmice Druge lige između Berana i Cetinja, Čelika i Otranta, Bratstva i Berana, Ibra i Koma, te Jezera i Mornara završene 0:0. Kada se uzme u obzir cijeli vikend na sedam od 11 utakmica dva ranga takmičenja rezultat je bio 0:0.

Na 120 prvoligaških utakmica u dosadašnjem dijelu sezone postignuto je 229 golova, po čemu je Prva liga Crne Gore drugo najneefikasnije prvoligaško takmičenje u Evropi. Prednjači Albanija, gdje po utakmici pada 1,65 golova.

 Brano Milačić, proslavljeni crnogorski fudbalski trener, bivši strateg Budućnosti i Mogrena ističe da je neefikasnost rezultat raznih faktora u domaćem fudbalu.

„Ništa ne radimo da bi nam fudbal bio kvalitetniji. Kada ove podatke dajemo, moramo dati podatke koliko se ulaže u klubove. Nemamo kvalitetnih igrača, ne ulaže se u klubove, nema kvalitetnog rada. Ima tu još drugih stotinu razloga. Tereni su jako loši, mnogi klubovi se bore za opstanak. Ali mi nemamo ekipu koja se zadrži pola godine na okupu, sve ide ispočetka. Kvalitet je slab, a kada nema kvaliteta, nema ni golova“, kaže Milačić.

Napadački fudbal nije nešto čega nije bilo u Crnoj Gori. Odmah nakon obnove nezavisnosti i formiranja crnogorske lige, kroz prvoligaške klubove bilo je mnogo kvalitetnih napadača. Budućnost je imala Fatosa Bećiraja, Ivana Vukovića. Bili su u crnogorskom fudbalu i odlični Ranđelović, Bošković, Korać, Adrović.

Danas, nakon odigranih 20. kola, Budućnost je najefikasniji klub sa 40 postignutih i 11 primljenih pogodaka. Tri igrača Budućnosti – Raičević, Đalović i Vujović postigli su 25 golova, koliko i sljedeći najefikasniji tim u ligi, aktuelni prvak Mladost. Trećinu golova za Mladost dao je igrač, koji je u januaru napustio klub, Admir Adrović.

Nedostatak golova utiče i na posjetu na stadionima širom Crne Gore. Pojedine mečeve jedva i da pogleda stotinu gledalaca, a kada se igra derbi između Budućnosti i Mladosti ili između Budućnosti i Rudara, na stadionu bude do dvije hiljade gledalaca. Svjestan ovog problema je i bivši trener Brano Milačić, koji sada u drugoligaškom Komu obavlja funkciju sportskog direktora.

„Niko neće ni da dođe da gleda 0:0. Mi smo na primjer u Rožajama igrali sa Ibrom 0:0 i bilo je gledalaca, ali realno nema kvaliteta. I kada je podgorička Budućnost najbolje igrala, nije bilo više gledalaca nego inače“, kaže Milačić.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC