• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za lošim VAR-om prašina se diže...

Autori mondo.ba Autori Dragan Šutvić

Mnogo bure diglo se po završetku derbija u Bergamu

Osmostruki uzastopni šampion Italije, Juventus, prvog dana vikenda ''plesao je po žici'' i bio zreo za premijerni poraz u tekućoj sezoni Kalča.

''Stara dama'' je u Bergamu, u duelu sa Atalantom, petnaestak minuta prije posljednjeg oglašavanja pištaljke, bila u rezultatskom zaostatku s obzirom da je u 56. minutu prednost debitantu u Ligi šampiona donio Robin Gosens.

Možda će vas zanimati

Ipak, u posljednjoj trećini drugog dijela Juve je uspio da se iščupa iz ''Boginjinih'' ralja, te postigne tri gola i zadrži lidersku poziciju, uz bod prednosti nad Interom.

Stvari je za ''bjankonere'' izvukao Gonzalo Iguain, koji je poentirao u 74. i 82. minutu, a da će tri boda krenuti put Torina, potvrdio je svojim četvrtim ovosezonskim golom još jedan Argentinac Paulo Dibala u drugom minutu sudijske nadoknade.

Ipak, osim po rezultatskom preokretu gostujućeg sastava i odličnoj roli bivšeg asa River Plejta, Reala, Napolija, Čelsija... meč u Bergamu ostaće upamćen i po novoj prašini koju je za sobom digla VAR tehnologija i (ne)korištenje iste na ovom derbiju.

Brojka onih koji su nezadovoljni ovim sistemom porasla je nakon meča u Bergamu...

Zašto? Naime, kod rezultata 1:1, Emre Čan je igrao rukom u svom šesnaestercu, sudije u kontrolnoj sobi su tri minuta gledale snimak te situacije, ali na kraju utvrdile da elemenata za penal nije bilo, uprkos buri protesta domaćih igrača i navijača.

Još više bure digla je situacija poslije koje je Juve došao do prednosti. Huan Kvadrado je na zemlji igrao rukom, a nekoliko trenutaka kasnije Iguain je poentirao za 1:2 i trasirao put svom timu ka pobjedi.

I tad su domaći bili bijesni, smatrajući da pogodak treba da bude poništen, ali ni tad se nije dogodilo što je cijeli stadion priželjkivao...

Ono što je simptomatično jeste da se ponovo Juventus dovodi u vezu sa diskutabilnim odlukama i korištenjem VAR tehnologije. Podsjetimo, ''malo više dosljednosti u odlukama'' prilikom igranja rukom tražio je direktor Torina Antonio Komi, nakon što je u 11. minutu torinskog derbija lopta u ruku pogodila Matijsa de Lihta, ali penala za ''bikove'' nije bilo...

Fudbalska javnost na ''čizmi'' je, poslije svega, podijeljena, a ni strateg Atalante Đan Pjero Gasperini nije znao šta tačno da misli o svemu.

''Mnogo je konfuznih situacija kad je riječ o igranju rukom. Čak i penal koji je nama dosuđen je diskutabilan, da je dosuđen protiv nas, vjerujem da bih bio revoltiran. Igranje rukom Emrea Čana je, po mom mišljenju, bilo više nego jasno, ali je drugačije okarakterisano. Teško je vrednovati ove situacije i donijeti ispravnu odluku jer svako od nas situacije interpretira drugačije. Međutim, ne pričamo o 'raketnoj nauci'. Ovo bi moralo da se razjasni i da stvari budu kristalno čiste jer ako toga nema, sve postaje lutrija'', naveo je poslije meča Atalantin trener.

Svoj stav imala je i 'ikona'' navijača Fiorentine, legendarni golgeter Gabrijel Batistuta, koji je devet godina bio stanovnik Firence. Batigol je jedan od onih koji u načinu na koji VAR sad funkcioniše ne vide previše dobrih stvari.

''Sadašnja upotreba VAR-a, osim toga što je dosadan, po meni je smiješna. Mnogo je diskrecije kod sudija, a, takođe, mnogo je i stvari koje treba da se poboljšaju.''

A nije izostala ni reakcija određenih medija, konkretno novinara državne televizije RAI Enrika Varijalea.

''VAR je kao sredstvo za otklanjanje sudijskih grešaka služio samo tokom prve godine svoje upotrebe. Onda je degradiran raznim protokolima, čime se vratila suzdržljivost sudija koja generiše sumnje. U Bergamu šest sudija nije vidjelo Kvadradovo igranje rukom poslije čega su priznali neregularan pogodak. Ako se slažete...'', naveo je Varijale.

Nema sumnje da će se nove reakcije po ovom slučaju pojaviti vrlo brzo, možda već danas. Protivnici VAR-a neće propustiti šansu da ponovo opletu po ''fudbalskom čelendžu'' jer – za lošim VAR-om prašina se diže...  

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC