• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nepogrešiva Borusija Dortmund i njeni tinejdžeri - u čemu je tajna uspeha?

Autor mondo.rs

Kako jedan od najvećih klubova sveta nepogrešivo pronalazi nove mlade talente...

 Borusija-Dortmund-mladi-talenti-tinejdzeri-omladinci-fudbal-Bundesliga Izvor: Tanjug, Marius Becker/dpa

Erling Holand je bio možda i najtraženija meta u ovom prelaznom roku, a na kraju je završio u Borusiji Dortmund. I na svom debiju pokazao zašto je bio toliko tražen: het-trik u svojoj prvoj utakmici u Bundesligi, tačnije, u prva 23 minuta od svog debija.

Holand je samo poslednji u nizu tinejdžera koji su odabrali Borusiju Dortmund kao najbolje mesto za razvijanje talenta i iskazivanje talenta. A kako to da petostruki prvak Nemačke stalno privlači najbolje mlade igrače sveta?

Možda će vas zanimati


Odgovor nam je ponudila sama Bundesliga, takmičenje koje je u poslednjoj deceniji postalo možda i najbolje takmičenje za razvoj mladih igrača, pogotovo Dortmund.

Holand je bio impresivan za Salcburg u Ligi šampiona ove sezone i tražili su ga...pa, skoro svi. On je ipak video tim Lusijana Favra kao savršenu destinaciju.

Erling Holand debi u Borusiji
Izvor: YouTube/Bundesliga

Borusija Dortmund ima zdravu naviku da angažuje mlade talente koji se još nisu profesionalno probili, kao što su Džejdon Sančo ili Đovani Rejna u trenutnoj generaciji, odnosno Kristijan Pulišić u prošlosti.

Ali, zašto je BVB tako atraktivna opcija za sve njih? Odgovor se može sažeti u frazi: ako si dovoljno dobar, onda si i dovoljno star.

Pulišić, Rejna i Sančo su primeri igrača iz poslednjih godina koji su svi debitovali u Bundesligi sa 17 godina. Ali, Dortmund već duže vremena daje šansu mladim igračima i iz njih izvlači najbolje.

Setite se šampionske generacije iz doba Jirgena Klopa – jedan od ključnih igrača te sezone bio je Nuri Sahin, koji je debitovao za Dortmund 2005. godine, sa 16 godina i 335 dana, čime je postoa najmlađi igrač koji je zaigrao u Bundesligi.

Budući kapiten Borusije Marsel Šmelcer i budući svetski prvak sa Nemačkom Mario Gece plodovi su omladinskog pogona kluba. Sada je 15-godišnja gol-mašina, Jusufa Mukoko najveća nada da će doći do seniorskog tima.

Ozbiljni finansijski problemi naterali su Borusiju da se 2005. godine okrene drugačijoj strategiji angažovanja igrača, tako da je vrlo brzo posle toga počeo da traži talente naširoko. Sportski direktor Mihael Cork objasnio je prošle godine da je počeo da traži mlade igrače koji imaju poseban potencijal za napredovanje.

Rejna je poslednji u nizu tinejdžera koji je zaigrao za Dortmund, a pokazao je i delove svog talenta u meču sa Augsburgom. Cork je ranije rekao da je "skoro svaki klub u Evropi" želeo da dovede mladog američkog reprezentativca, ali Borusijina istorija sa mladima je očigledno imala uticaja.

Izvor: Guliver, Johannes Simon/Bongarts

Treba reći da Borusija radi na globalnom nivou. Leta 2010. godine, pre nego što će osvojiti dve uzastopne titule, u klub je došao Japanac Šinđi Kagava, 21-godišnji ofanzivni vezni igrač za koga bukvalno niko u Evropi nije čuo dok nije zaigrao u žuto-crnom dresu.

Tada je i Robert Levandovski bio nepoznato ime, iako je privukao pažnju nekih skauta i debitovao za Poljsku. Vulkanski pepeo koji je tada pokrio evropsko nebo sprečio je igrača da ode u posetu Blekburnu, tako da je odlučio da ode u Nemačku. I postane jedan od najboljih napadača svih vremena.

Izvor: Guliver, Lars Baron/Bongarts

Levandovski je svoj prvi gol postigao septembra 2010. protiv Šalkea. Tada je i Kagava dao gol za pobedu 3:1. Poljak je odigrao 187 mečeva za Dortmund i postigao 103 gola.

Posle toga su se ređali "hitovi": Pulišić (2015) i Usman Dembele (2016) ostavili su traga u Dortmundu pre nego što je klub lepo zaradio od njih prodajom u Čelsi, odnosno Barselonu.

Trka da se pronađe sledeća velika zvezda zaoštrila se sledećih godina, pošto su skauti počeli da gledaju bukvalno decu, ali kada Dortmund uloži u tinejdžera, u klubu postoji obaveza da se pazi na njega.

"Ne dovodite pojačanja samo da biste osvojili omladinsku titulu", rekao je koordinator mlađih kategorija Borusije, Lars Riken kada je Rejna došao 2019.

"Klub ima odgovornost prema igraču i njegovoj porodici kada ih u tako mladom uzrastu izvede iz njihovog društvenog okruženja. Mi razmatramo mlade iz inostranstva samo kada smo 100 odsto sigurni da imaju potencijal da igraju za prvi tim", rekao je Riken.

Dortmundova skauting mreža zaslužuje sve pohvale za stalno nalaženje igrača koji mogu da igraju u prvom timu, ali i trenerima treba odati priznanje. Skoro bez ijednog izuzetka, mladi iz kluba odlaze kao bolji igrači nego što kad su došli. Pulišić je, na primer, otvorio vrata američkim tinejdžerima u Bundesligi, ali je stav kluba pri dovođenju igrača doneo pravu promenu.

"Kada je imao 15 godina i igrao za reprezentacije, shvatio je da mora brzo da reaguje da bi popravio igru. Kada smo se kao roditelji uverili da je to nešto što on želi, otišli smo u posetu Dortmundu. Svi zajedno smo odlučili da je to pravi potez i prepustili smo se", rekao je njegov otac Mark Pulišić.

Cena uspeha razvijanja takvih talenata jeste "lešinarenje", da se tako izrazimo. Odnosno drugi klubovi koji dolaze da kupuju igrače kada se razviju. Mario Gece, Kagava, Levandovski, Sahin, kasnije i Dembele, Pulišić i Julijan Vajgl, svi oni su odvedeni iz Dortmunda.

Ali, reputacija koju su crno-žuti stekli zbog razvoja mladih igrača omogućila joj je da postane vrlo atraktivna destinacija.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC