• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uključili smo štopericu i gledali derbi: Znate li koliko se ZAISTA igralo?

Autor Milutin Vujičić

Ako je bila potrebna potvrda da je utakmica između Crvene zvezde i Partizana bila razočaravajuća, možda je najbolje potvrđuje podatak do kog smo došli…

 162.-veciti-derbi-Zvezda-Partizan-se-igrao-28-minuta-stoperica Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Subjektivni osećaj da je 162. "večiti" derbi protekao u iseckanoj igri, mnogobrojnim prekidima zbog razoraznih faktora i da je bio jedan od najgorih u skorijoj istoriji - nije nas prevario.

Odlučili smo da još jednom pogledamo utakmicu Crvene zvezde i Partizana, što će teško pasti i analitičarima, ali uz jednu novost. Koristili smo štopericu da bismo izračunali koliko se zaista "efektivno" igralo u najvećoj utakmici srpskog fudbal!

Možda će vas zanimati

Utakmica je ukupno trajala 99 minuta i 30 sekundi, a tokom nje videli smo prekide zbog povreda, ukazivanja pomoći, upaljenih baklji, zapaljenih stolica…


Uz to, stopirali bismo štopericu svaki put kada bi lopta otišla van igre - u aut, gol-aut, korner, kada bi bio dosuđen faul (43) i slobodan udarac. Jednostavno, svaki put kada bismo imali "neaktivne" momente i čekali da se lopta vrati u igru.

Verovali ili ne, ali kada se ti momenti izuzmu iz utakmice igralo se samo 28 minuta i 32 sekunde, uz mogućnost odstupanja od dvadesetak sekundi gore-dole.

U prvom poluvremenu koje je trajalo 47 minuta i tri sekunde zapravo se "stvarno igralo" tek 14 minuta i 34 sekunde, dok je drugo, koje je trajalo oko pet minuta duže, igralo se oko tridesetak sekundi kraće, najviše zbog prekida koji su izazvali navijači.

Tako se recimo od početka drugog dela do 70. minuta igralo 180 sekundi!

Vredi napomenuti da je jasno da nijedna utakmica ne može da prođe bez neaktivne igre, ali je prilično neuobičajen podatak da je manje od 30% vremena lopta bila u igri.

Statističke platforme, poput Instata, koriste se drugačijim metodama za izračunavanje "efektivne igre" u koje se ubrajaju i periodi pre izvođenja svih prekida, manji faulovi i još neke stvari, pa su oni nekako izračunali da se igralo 53 od skoro 100 minuta…

Ni za to ne možemo da kažemo da je sjajan podatak!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC