• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legenda Partizana napunila 93 godine! (VIDEO)

Autor Predrag Vujić

Lepa svečanost u Partizanu - legendi kluba Marku Valoku, povodom 93. rođendana, uručeni prigodni pokloni i torta.

 Marko Valok proslavio 93. rođendan VIDEO Izvor: MN PRESS

Pre tačno 93 godina u Surčinu je rođen Marko Valok, koji će godinama kasnije ispisati neke od najvažnijih, najznačajnijih stranica u istoriji Fudbalskog kluba Partizan.

U Partizanu je danas priređena proslava 93. rođendana Marka Valoka, na kojoj su mu uručeni retro dres i noviji dres sa potpisima igrača Partizana, kao i torta.

Možda će vas zanimati

POGLEDAJTE

Predsednik Partizana Milorad Vučelić poželeo je Valoku dobro zdravlje, da ostane uz Partizan i nada se da će u klubu biti proslavljen i njegov 100. rođendan.

ZDRAVICA VUČELIĆA

O VALOKU...  

"Ono tvoje igranje sa peta ostavi Bobek, a ti Marko gledaj daješ golove", govorio je duhovito, sa pomalo ironije, sa jakim mađarskim akcentom Ilješ Špic, rodonačelnik Partizanove fudbalske škole.

Marko Valok je, u vremenu kada je nosio dres Partizana, bio prototip modernog napadača.

Za njega je veliki Stjepan "Štef" Bobek govorio da mu je pomogao da postane ono što jeste bio - majstor.

"Miloš Milutinović je bio igrač velike fudbalske inteligencije, Boba Mihajlović takođe. Ali, mnoge će iznenaditi jedna druga istina: da je Marko Valok bio čovek koji je meni pomogao da se iskažem kao majstor u odigravanju poslednjeg pasa. Niko nije tako, kao Marko, umeo da se pravovremeno demarkira, oseti prostor i takoreći natera da uputim loptu na najbolje mesto. Da postanem strateg igre najviše mi je pomogao Marko. Pogrešno se misli da sam ja Marka napravio igračem. Ne, Špic i ja smo mu samo pomogli da se potpuno izrazi. Sve ostalo je delo njegovog dara, prirodne predispozicije, instikta, osećaja za prostor, driblinga, igre glavom i šuta", govorio je Bobek o Marku Valoku.

Valok je imao sve kao napadač: i nogu i glavu, i dribling, i osećaj za prostor i gol.

Sve!

Voleo je da se zabavlja na terenu, ali i da zabavlja one koji su ga gledali.

Valok je rođen u Surčinu 1927. godine, a sa 16 godina igrao je za FK Zemun. Posle rata, sa 19 godina, došao je u Partizan, za koji je odigrao 11 prvenstvenih sezona. Odigrao je 470 utakmica (165 prvenstvenih) i postigao je 411 golova (90 prvenstvenih).

Sa Partizanom je osvojio jednu šampionsku titulu Jugoslavije u sezoni 1948/49. i tri Kupa "Maršala Tita": 1952, 1954. 1957. godine. U sva tri finala kup Valok je postizao golove.

Bio je i trener u Partizanu, najpre u Omladinskoj školi, a od 1963. do 1967. godine i kao šef stručnog štaba. Osvojio je i titulu šampiona Jugoslavije kao trener prvog tima Partizana u prvenstvu 1964/65. Radio je i u Burmi kao selektor tamošnje fudbalske reprezentacije.

Valok je svojevremeno pričao da je "fudbalski progledao" kada je došao pod komandu palicu Ilješa Špica.

"Kod njega sam na prvom predavanju čuo da lopta nema ni oči, ni mozak i da zato igrač mora da gleda i da misli. Kada se jedan igrač posle utakmice požalio da ga boli noga, Špic mu je odbrusio: ’Tebe posle utakmica treba boli glava, ne boli noga!’", ispričao je Valok.

Iako je imao i armijsku karijeru (penzionisan je kao pukovnik JNA), Valok je govorio da mu je fudbal bio životni izbor. Uz pecanje, najveća ljubav.Valok je oduvek bio pristalica napadačkog fudbala, protkanog maštom, kreativnošću igrača.

"Maštovita, slobodna, a u isto vreme samodisciplinovana igra čini najbliži izraz našeg mentalnog podneblja. Fudbal apsolutno treba sačuvati kao igru, nadigravanje, a ne kao nadtrčavanje, antiigru. Neka tako ’igraju’ oni kojima nedostaje mašta. Tako treba igrati fudbal, ne samo radi suštine fudbala, nego i radi publike: ona ne želi samo golove, pobede, nego invetivne kombinacije i virtuozne poteze", fudbalska je filozofija Marka Valoka.

Jedan je od najboljih napadača koje je Partizan imao, a i dan danas, iako je igrao 50-ih godina prošlog veka, najbolji je strelac u "večitim derbijima" sa 13 golova.

U Partizanu je kao igrač proveo 12 godina, nakon toga je dve godine bio i trener. Bio je pravi izdanak čuvene Partizanove škole Ilješa Špica. Prvi "večiti derbi" odigrao je s proleća 1948. godine. Odigrao je ukupno 14 mečeva protiv Crvene zvezde - na 13 je dao gol.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC