• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRI scenarija za Seriju A: Ko će biti prvak kad je prvenstvo prekinuto?

Autor Milutin Vujičić

Italijanski šampionat biće (najmanje) na pauzi do 3. aprila što unosi mnogobrojne promjene u kalendar takmičenja.

 Serija A - Tri scenarija ako je prvenstvo prekinuto Izvor: Guliver/Getty Images/Valerio Pennicino

Italija je konačno prelomila i suspendovala sav sport, uključujući i fudbalsku Seriju A, sve do 3. aprila kako bi spriječila ili bar usporila širenje epidemije koronavirusa.

Informacije od utorka ujutru govore da u Italiji zaraženo čak 9.172 ljudi, a da je najkritičnija situacija na sjeveru zemlje koji je pod "karantinom". Situacija se u posljednje dvije nedelje drastično pogoršala tako da su Italijani odustali od utakmica "pred praznim tribinama", koje su bile privremeno rješenje da čitavo takmičenje ne bi stalo, ali je na kraju zdravlje važnije od svega.

Možda će vas zanimati


Jasno je da je pred Serijom A veliki izazov, nijednom takmičenju nije jednostavno da samo "stane" na četiri nedelje, što bi moglo da ima velike posljedice...

Do kraja mjeseca trebalo je da budu odigrane čak 33 utakmice, a kako prenosi današnja italijanska štampa - razmatraju se potencijalna rješenja za ovaj problem. Naravno, ako ne bude daljeg odlaganja utakmica zbog koronavirusa.

Fudbalski savez Italije ima TRI potencijalna rješenja za sad, a u komentarima nam pišite koja od ovih opcija vam deluje kao najrazumnija.

1) ODLAGANJE EVROPSKOG PRVENSTVA

Izvor: Gabriele Maltinti/Getty Images Europe


S obzirom na to da nas poslije klupske sezone očekuje i Evropsko prvenstvo, to znači i da se domaća prvenstva završavaju ranije nego inače.

Italija je jedan od domaćina EP koje počinje 12. juna, a već danima se priča o tome da je i ono pod upitnikom, posebno jer se prvi put igra u 12 gradova i 12 zemalja. Moglo bi da dođe do odlaganja zbog širenja koronavirusa, i to za kraj godine, što bi napravilo haos u klupskim šampionatima.

Italijani bi imali vremena da na vrijeme završe prvenstvo, do početka juna, dok bi prebacivanje EP za jesen ili zimu značilo prekidanje prvenstava i Lige šampiona...

2) GUST RASPORED UTAKMICA ILI...

Izvor: Tanjug/AP/Marco Alpozzi


Najrealniji scenario jeste da Italijani "prekroje" kalendar do kraja šampionata i "natjeraju" ekipe da igraju dva puta sedmično, što će biti komplikovano samo onima koji su i dalje u Evropi.

Ako se prvenstvo nastavi 3. aprila, doći će do pravljenja novog kalendara kako bi se sve završilo u planirano vrijeme, s tim da bi ova opcija postala manje realna, ako se u Italiji produži zabrana održavanja sportskih događaja.

Italijani bi mogli čak i da otkažu Kup, koji je manje važno takmičenje, pošto bi sa njim u kalendaru bilo nemoguće "upakovati" sve mečeve u kalendar.

Zbog toga će najviše biti ljuti navijači Napolija, koji su u prvom meču polufinala pobijedili Inter (1:0), dok su Milan i Juventus odigrali bez pobjednika (1:1). To znači da je u ovom takmičenju ostalo još tri utakmice, ali podsjetimo da su pred klubovima u Italiji još i međunarodne utakmice uz sve one odložene.

3) SEZONA BEZ ŠAMPIONA

Izvor: Guliver/Getty Images/Valerio Pennicino, Valerio Pennicino/Getty Images Europe


Najmanje realan potez bio bio da Italijani proglase sezonu bez šampiona, ali ako virus nastavi da se širi - to neće biti toliko nemoguća opcija.

Ako bi Italijani potpuno prekinuli klupsku sezonu - to bi značilo da šampiona uopšte ne bi bilo, a ne da bi titulu podigla ekipa koja je u trenutku prekida na čelu tabele, što je u ovom trenutku Juventus, koji je u nedjelju slavio u "Derbiju Italije".

Uz to, Serija A bi se proširila na 22 ili 24 kluba, pošto bi bili nagrađeni klubovi iz Serije B, ali bi onda u narednoj sezoni ispalo pet, odnosno možda i sedam ekipa.

Italijani se ipak nadaju da neće morati da "potežu" ovaj korak pošto bi prekidom prvenstva ostali i bez klubova koji se takmiče u UEFA takmičenjima, što je opcija koju niko od ekipa u Seriji A ne bi prihvatio pošto donosi najviše novca.

Podsetimo, trenutni lider je Juventusa sa 63 boda, na bod manje je Lacio, dok je na trećem mjestu Inter koji ima 54 boda.

Na poziciji koja vodi u Ligu šampiona nalazi se još i Atalanta, dok su iza Roma i Napoli...

U opasnoj zoni su Leće, SPAL i Breša.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

RancidCo

Odložiti evropsko!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC