• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako okupiti "zmajeve" za baraž i dolaze li "Italijani"?

 Goran Arbutina
Autor Goran Arbutina

Da li će Dušan Bajević za meč protiv Sjeverne Irske moći da računa na reprezentativce iz Italije, Njemačke, Švajcarske...?

 Baraž EURO 2020 BIH - Sjeverna Irska okupljanje zmajevi koronavirus Italija, Džeko Pjanić Izvor: Anadolija/Haris Badžić

Epidemija koronavirusa zaustavila je "fudbal“ širom Evrope, a tamo gdje nisu suspendovana takmičenja utakmice se igraju iza zatvorenih vrata.

Zbog korona virusa upitno je i odigravanje Evropskog prvenstva ovog ljeta, ali i utakmica baraža za EURO 2020 koje se igraju 26. marta.

Možda će vas zanimati

 Dok su određeni savez već donijeli odluke da svoje utakmice baraža igraju bez publike, a Fudbalski savez Švedske saopštio da neće raunati na svoje reprezentativce iz Italije, još uvijek se čekaju informacije iz FSBIH u vezi sa utakmicom baraža sa Sjevernom Irskom za 15 dana u Zenici.

Vlasti u Republici Srpskoj zabranili su sva okupljanja i odredili sa se sva sportska takmičenja igraju bez publike, kanton Sarajevo takođe je zabranio sva okupljanja pa se očekuje da slične mjere uvedu i ostali kantoni u FBIH.

U Zeničko-dobojskom kantonu, gdje su registrovana tri slučaja koronavirusa, još nisu uveli ovakve mjere, pa još nema ni odluke FSBIH o eventualnom zatvaranju tribina "Bilinog polja“.

FSBIH oglasio se u srijedu saopštenjem iz kojeg nismo saznali ništa novo, osim toga da je u stalnom kontaktu sa UEFA, te da će poštovati sve preporuke, naredbe i instrukcije nadležnih organa po pitanju održavanja javnih skupova u BiH.

"FS BiH sa posebnom pažnjom će nastaviti da prati situaciju oko širenja koronavirusa te prema potrebi odrediti nove mjere i izdati nova uputstva, o čemu će javnost biti blagovremeno obaviještena", stoji u saopštenju FSBIH.

Dakle, sve što se zna je da je prodaja karata za ovaj meč odgođena na nekoliko dana.

Izvor: MONDO/Samir Cacan

Možda još važnije pitanje od onoga da li će se igrati pred publikom ili ne je ono da li Duško Bajević može da okupi sve reprezentativce koje je pozvao za meč baraža, s obzirom da većina njih igra u inostranstvu, a mnogi upravo u zemljama koje su najviše pogođene koronavirusom.

U međuvremenu je BiH zvanično zabranila ulazak osobama koje dolaze iz narizničnijih zemalja u kojima je najveći broj slučajeva zaraženih koronavirusom.

Iz Granične policije BiH upućena je naredba svim terenskim uredima na graničnim prijelazima naše države da se zabrani ulazak osobama koje dolaze iz Italije, Irana, Južne Koreje i pojedinih dijelova Kine, tačnije provincije Hubei i grada Vuhana.

To znači da bi BIH mogla ostati bez Edina Džeke, Miralema Pjanića, Asmira Begovića i Ervina Zukanovića, što bi bio veliki udarac za selekciju BIH.

Čak i da se napravi presedan i da se uz određene mjere dozvoli njihov dolazak, pitanje je kako ga organizovati s obzirom da je veliki broj letova otkazan.

Osim igrača iz Italije pitanje je i šta je sa igračima koji nastupaju u Njemačkoj i Francuskoj; Erminom Biakčićem, Markom Mihojevićem, Darkom Todorovićem i Harisom Duljevićem, pošto putnici iz ovih zemalja moraju nakon ulaska da provedu 14 dana u samoizolaciji.

Veliki problem je i organizovanje dolaska na okupljanje reprezentacije s obzirom na veliki broj otkazanih letova širom Evrope.

Na spisku Dušana Bajevića je npr. i Jasmin Burić, golman Hapoela iz Haifa, a u Izraelu je otkazana većina međunarodnih letova.

Izraelske kompanije "Arkia" i "Israir" od naredne sedmice nemaju međunarodnih letova, a letove prema ovoj zemlji otkazali su i "Wizzair", "Iberia", "Alitalia", "Lufthansa"...

Izvor: Anadolija/Mustafa Oztürk

Pokušali smo da dobijemo odgovor iz FSBIH na pitanja da li će se igrati u Zenici bez publike, šta će biti sa igračima iz rizičnih zemalja i kako će se organizovati dolazak reprezentativaca na okupljanje, ali bezuspješno.

"Sve informacije dobićete preko stranice Saveza. Niko nije otkazao baraž, niti će otkazati. Mjere svi poduzimaju i mi ćemo. Koje? Ovisi o situaciji“, kratko nam je odgovorio predsjednik FSBIH Elvedin Begić.

Odgovore smo pokušali dobiti i od tim menadžera A selekcije, Darka Ljubojevića koji se nije javljao na pozive, a u FSBIH su nas uputili na saradnika za odnose sa javnošću, međutim, ni tu nismo imali sreće.

Ostaje nam da "refrešujemo“ internet stranicu FSBIH...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC