• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Najgori transfer u istoriji "Kluba 100+": Redakcija je podijeljena!

Autori mondo.rs Autori Nebojša Marković Autori Nikola Janković

Složili smo se da je riječ o francuskoj zvezdi, ali ne i o kojoj tačno - Dembele ili Pogba? Pokušali smo da obrazložimo...

 Najveci-promasaj-u-istoriji-fudbala-Pogba-Dembele-Bejl-Nejmar-i-Top-10-transferi-u-istoriji Izvor: Guliver, Richard Heathcote/Getty Images Europe

U trenutku obustave fudbala pred pandemijom korona virusa, postojala su tačno desetorica fudbalera plaćenih 100 i mnogo više miliona evra samo da bi igrali za drugi fudbalski tim.

Kada fudbal bude ponovo dozvoljen uveliko će biti vrijeme za nove nepristojne ponude na tržištu igrača.

Pošto je narednog jula već sedmi rođendan prvog devetocifrenog transfera ikad, izvjesno je da će ih uskoro biti još sve da od danas do do 31. avgusta i kraja ljetnog prelaznog roka ne bude odigrana nijedna utakmica.

JEDNO JE JASNO: FRANCUZ JE!

Izvor: Guliver/Getty Images/Alex Caparros/Clive Brunskill

222 - Nejmar (2017)

185 - Kilijan Mbape (2017)

145 - Felipe Kutinjo (2017)

126 - Žoao Feliks (2019)

125 - Usman Dembele (2017)

120 - Antoan Grizman (2019)

117 - Kristijano (2018)

105 - Pol Pogba (2016)

101 - Garet Bejl (2013)

100 - Eden Azar (2019)

I prije nego što stignu nova lica u "Klub 100+", pitanje je da li bismo za jednog mogli da kažemo da se baš isplatio i kako se, uopšte, isplati igrač od 222 miliona evra sa platom od 38 miliona evra godišnje? Dok novajlije Eden Azar i Žoao Feliks nisu ni imale priliku da se pokažu, veći izazov bio je složiti se oko toga - ko se najmanje isplatio?

Složili smo se da je Francuz, ali ne i koji...

Kolega Nebojša Marković smatra da je to, kako je rekao, "bez dileme Dembele", dok sam ja znao da će moj odgovor svakako biti: "Pogba".

Pored toga što su zajedno postali prvaci svijeta u Rusiji, njihove transfere iz Borusije u Barselonu, odnosno Juventusa u Mančester junajted razlikuje dosta toga. Kao što se razlikuju i uloge koje su im dodijeljene, pa krenimo!

ZNA RADE, ALI ZNA I NEBOJŠA: USMAN DEMBELE (BARSELONA, 125.000.000, 2017)

Izvor: Maja Hitij/Bongarts, Guliver


gol / as / ut

12 / 5 / 29 Ren

10 / 22 / 50 Borusija

19 / 17 / 74 Barselona

Barselona u ovoj priči dominira. Dvoumljenje je bilo između Kutinja i Usmana Dembelea, da bi na kraju izbor pao na mladog Francuza. Moji argumenti se neće baš oslanjati na čuveno izlaganje Radeta Bogdanovića u studiju RTS-a prošle jeseni, ali istina je da je tada nekadašnji fudbaler Atletiko Madrida iznio neka zanimljiva opažanja.

Jedan od glavnih argumenata zašto je baš Dembele "najveći flop" među fudbalerima plaćenim 100 i više miliona evra je njegova nemogućnost da kao svaki profesionalni sportista bude zapravo fizički spreman za izazove. U svom periodu provedenom u Barsi, Dembele je malo-malo pa povrijeđen, a problemi koji ga odvajaju od terena se gomilaju. Od ljeta 2017, za dvije i po godine, doživio je čak devet povreda, zbog kojih je (do sada) propustio nevjerovatnih 80 utakmica! Da su gotovo sve povrede bile povrede različitih mišića potvrđuje tezu da Dembele ne brine dovoljno o svom tijelu.

Takođe, jedan od argumenata je i Dembeleov karakter, bar onaj koji smo imali prilike da vidimo u javnosti. Njegov odlazak iz Borusije Dortmund prije dvije i po godine bio je sve samo ne profesionalan. Francuz je praktično pobjegao iz kluba i nikome se nije javljao, vršeći tako pritisak na Nijemce da ga puste u Barsu. U cijeloj toj priči je Dortmund prošao najbolje - bili su satjerani u ćošak i niko ne može da ih krivi što su ga prodali, a pritom su na igraču koji nije baš 100 odsto posvećen zaradili oko 100 miliona evra (kada se oduzmu pojedini procenti namijenjeni francuskom Renu). Barselona se decenijama dičila da im je bitan karakter i odmjerenost svojih igrača, ali Dembele je i prije dolaska pokazao da ne spada u tu kategoriju. Nakon svega viđenog tog ljeta, ne možemo da budemo iznenađeni što se danas stvari ovako odvijaju.

I na kraju, i taj fudbalski faktor je važan. Usman Dembele prije dolaska u Barselonu nije pokazao da je igrač za kojeg vredi platiti 125 miliona evra. Ako već pričamo o Dortmundu, onda bi to danas svakako bio Džejdon Sančo. Dembeleovi kvaliteti i potencijal jesu bili vi.

NAVIJAČ LIVERPULA: POL POGBA (MANČESTER JUNAJTED, 105.000.000, 2016)

Izvor: Guliver, Ian MacNicol/Getty Images Europe


gol / as / ut

34 / 40 / 178 Juventus

31 / 31 / 150 Junajted

Dvoumio sam se između Kutinja i Pogbe, jer bi Bejl uvijek mogao da mi pusti snimak makazica u finalu Lige šampiona. Odlučio sam se za Pogbu, iako je upravo on najveća žrtva kampanje #PogBack u kojoj je vješto upotrijebljen Perezov strah da Kristijanu prizna koliko je 2013. dao za Bejla. Tako je Pogba ni kriv, ali dužan, dočekan kao prvi fudbaler plaćen više od 100 miliona bez obzira na to što je njegovom menadžeru pripalo skoro pola.

Sa tom titulom išla je i uloga lidera, igrača oko kog će biti izgrađen "novi" Mančester junajted i koji će zauvijek raskrstiti sa nasleđem Sera Aleksa. 

Fergusonov uticaj na istoriju fudbala, koji modernom Junajtedu nije bio potreban, a jeste bio težak, trebalo je u holivudskom scenariju da "otfikari" jedan od momaka iz plejade ispraćenih sa "Old Traforda" bez prilike da uđu u svlačionicu pored Palistera, Kantone, Skolsa, Ronalda, Vidića i ostalih. Pogba je od svih njih otišao daleko najdalje, pa je njegov izbor u potrazi za glavnim junakom bio u isto vrijeme simboličan i opravdan.

Kako se Pogba snalazi u toj koži evo već četvrtu sezonu, vidi se i po klubu i po njemu i po Murinju.

Da je Pogba igrač za velika djela i da jeste rođeni lider imali smo prilike da se uvjerimo 2018. u Moskvi što govori u prilog tome da on, jednostavno, nije za Mančester junajted, niti je Mančester junajted za njega. Moguće da bi bilo koji scenario, a mogao je da ih bira igrajući za onakav Juve, bio pametniji i za njega i za Vudvarda.

Pogba je imao blistavih igračkih momenata u Junajtedu, ali baš to - momenata. To što mu povrede nisu pomogle da se izbori sa pritiskom nerealnih očekivanja, što ni Van Gal, ni Murinjo, a evo ni Solskjer nisu znali šta žele sa njim, ne umanjuje utisak da ni on sam nije vodio život lidera kluba u koji je vraćen za 106 miliona više nego što je zarađeno kada je morao da ode. Bio je jedan od dvojice aktera najneprijatnijeg priznanja da je klub u haosu, koja se dugo prikazivala širom svijeta i u kojoj je Murinju pripala uloga onog ko će morati da se skloni.

Trener se sklonio, ali Pogba do danas nije dokazao da problem nije u igraču.


Uključite se i vi u diskusiju i glasajte u anketi.

Anketa

Najgori transfer od 100 miliona evra i više je...

  • Nejmar

    33.33% (4)

  • Felipe Kutinjo

    33.33% (4)

  • Usman Dembele

    25% (3)

  • Žoao Feliks

    8.33% (1)

  • Kilijan Mbape

    0% (0)

  • Kristijano Ronaldo

    0% (0)

  • Antoan Grizman

    0% (0)

  • Pol Pogba

    0% (0)

  • Garet Bejl

    0% (0)

  • Eden Azar

    0% (0)

Najgori transfer od 100 miliona evra i više je...

Rezultati

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC