• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Presjek stanja u Italiji: Ko je za kraj sezone, ko protiv, a ko uzdržan?

Autor mondo.ba

Evo kakve stavove imaju klubovi

 Presjek stanja u Italiji: Ko je za kraj sezone, ko protiv, a ko uzdržan? Izvor: Gulivet/Getty Images/Pier Marco Tacca

Tokom jučerašnjeg dana (a već smo pisali o tome), održan je video-sastanak rukovodstva Serije A, te predstavnika igrača i klubova, sa jednom tačkom dnevnog reda – šta sa elitnim takmičenjima na Apeninskom poluostrvu?

U trenutku prekida Kalča zbog pandemije koronavirusa, od kojeg je u Italiji preminulo više od 14.000 lica, do "regularnog" kraja borbe za Skudeto preostalo je da se odigra 12 rundi, dok je kup-takmičenje stiglo do revanš mečeva polufinalne faze.

Međutim, kotrljanje lopte je kako u Italiji, tako i širom Evrope, zaustavio Covid-19, a kada će lopta ponovo krenuti sa centra – ne zna se.

Možda će vas zanimati

Na jučerašnjem italijanskom sastanku bilo je klubova koji su izričiti u stavu da čak ni u narednim mjesecima neće postojati minimum uslova za nastavak takmičenja i da Seriju A treba i zvanično stopirati.

Pojedini klubovi su bili mišljenja da sezonu, ipak, treba nastaviti na redovan način kada to zdravstvena i sigurnosna situacija dozvole, a bilo je i onih koji, još uvijek, nisu izgradili nikakav stav.

Na kraju je, podsjetimo, usaglašeno da se neće forsirati bilo koji datum za nastavak takmičenja, već da će preostale prvenstvene runde, ali i ostatak borbe za trofej u Kupu, biti održani tek onda kada zdravstvene službe na Čizmi za to daju zeleno svjetlo.

Vratimo se sada na klubove i njihove stavove.

Striktno su, naime, protiv bilo kakvog nastavka sezone, bili Torino, Udineze, Sampdorija, Đenova, SPAL i Breša.

Da takmičenje treba da se završi kako je i planirano, stav je aktuelnog šampiona Juventusa, te Lacija, Rome, Napolija, Verone, Parme, Sasuola i Lećea.

Na kraju, za sada su suzdržani Inter, Atalanta, Milan, Bolonja, Kaljari i Fiorentina.

Rukovodstvo evropske kuće fudbala je ranije, podsjetimo, apelovalo na saveze-članove da ne otkazuju nastavak takmičenja u ovim trenucima, već da sačekaju još neko vrijeme kako bi se sagledali svi mogući aspekti oko potencijalnog nastavka.

"Nož u leđa" Evropskoj fudbalskoj federaciji zabila je, međutim, Belgija, koja je odlučila da se tamošnje elitno takmičenje za sezonu 19/20 neće nastaviti, te za šampiona proglasila ekipu Briža.

Nije se to dopalo rukovodstvu UEFA na čelu sa Slovencem Aleksandrom Čeferinom, koje je savezima koji eventualno postupe kao belgijski zaprijetilo izbacivanjem klubova iz evropskih takmičenja.

Sve je i dalje u fazi čekanja...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC