• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

O njoj svi pričaju: Nesuđena vojvotkinja poslije Sitija prodala i Njukasl!

Autori mondo.rs Autori Nebojša Marković

Amanda Stejvli je ovih dana na Ostrvu u centru pažnje.

 Amanda-Stejvli-finansijski-fikser-saudijski-princ-kupio-Njukasl-prodaja-Njukasl-junajted Izvor: Guliver/Getty Images/Shaun Botterill, SHAUN BOTTERILL/GETTY IMAGES EUROPE

Dugo, baš dugo - praktično godinama - se govorilo o prodaji Njukasl junajteda. Majk Ešli je uveliko bio omraženi vlasnik kluba sa "Sent Džejms parka" i dugo se priželjkivao njegov odlazak sa te pozicije.

U čitavoj priči jedna osoba se pokazala kljućnom - Amanda Stejvli.

Možda će vas zanimati

Ova 47-godišnja Britanka je finansijski broker koja je odigrala vrlo važnu ulogu u prodaji Njukasla saudijskom princu, šeiku Mohamedu bin Salmanu. Ovaj posao vrijedan 300.000.000 funti još uvek nije u potpunosti zaključen, ali na Ostrvu već uveliko pišu da je to gotova stvar.

Stejvli - i njena "PCP Kapital Partners" kompanija - je u čitavom poslu bila "fikser", osoba koja je spojila dvije strane i učinila sve da do dogovora dođe. A bilo je zaista mnogo muka, pošto je prodaja Njukasla čas išla u dobrom pravcu, čas u jako lošem, i tako nekoliko puta.

Pojedini mediji čak izvještavaju da će za taj "poslić" inkasirati 10.000.000 funti, dok neki ističu i da je Stejvli morala da zatraži pozajmicu od samog Majka Ešlija ne bi li kupila 10% udjela u vlasničkoj strukturi Njukasla.

Ipak, ova dama nije nova u "najvažnijoj sporednoj stvari na svijetu".

Izvor: Guliver/Getty Images/Shaun Botterill, SHAUN BOTTERILL/GETTY IMAGES EUROPE

Ona je još 2009. godine bila opisana u tamošnjim medijima kao "prelijepa žena koja je uzdrmala fudbal". Razlog za to bila je prodaja Mančester sitija 2008. godine njihovim sadašnjim vlasnicima iz Abu Dabija za koju su morali da plate 210.000.000 funti.

I tada je Stejvli bila glavna spona između ključnih strana, kada je "Abu Dabi Investment" uz njenu pomoć preuzeo klub u koji će u narednih 12 godina "upumpati" debelo preko milijardu funti.

Nekima će biti interesantno i da je Stejvli umalo postala direktorka Liverpula.

Klub sa "Enfilda" je otprilike u isto to vrijeme bio na meti "Dubai Internešnal Kapitala", kompanije šeika Mohameda bin Rašida al Maktuma. Stejvli je pomagala toj kompaniji da postane vlasnik 49% dionica u klubu, čime bi ona dobila mjesto u upravi kluba. Taj posao ipak nije bio uspješan.

"Dejli mejl" navodi da bi ona mogla da postane "prva dama fudbala", a vrijednost njenog bogatstva se procjenjivala na oko 115.000.000 funti.

Izvor: Guliver/Getty Images/Stuart C. Wilson, Stuart C. Wilson/Getty Images Europe

"Nije mi bitno da li zarađujem 8.000.000 ili 200.000.000 funti. Kada legnem da spavam, bitno mi je da mogu da kažem da sam dobro odradila svoj posao"; rekla je Stejvli jednom prilikom.

Ipak, ona je u centru pažnje britanske javnosti bila početkom 2000-ih. Ona je tada upoznala princa Endrjua, vojvodu Jorka, sa kojim je bila u romantičnoj vezi. Postala je redovan gost u Bakingemskoj palati i Endrjuovom domu u Vindzoru.

No, Stejvli je 2003. godine odbila njegovu prosidbu.

Njen najveći posao desio se 2003. godine, kada je banka "Barklajs" riješila da privatnim putevima pronađe rješenje za udarac koji je pretrpila u globalnoj ekonomskoj krizi, umjesto da dobija javni novac od britanskih vlasti. Stejvli je tada odigrala ulogu u prodaji 16% dionica "Barklajsa" šeiku Mansuru (znate ga kao vlasnika Mančester sitija) vrijednih 3.5 milijardi funti.

Samo na tom poslu je zaradila oko 30.000.000 funti!

Mnogi navijači Njukasla je ovih dana opisuju najljepšim epitetima, jer su napokon dočekali da vide leđa Majku Ešliju.

Da li će navijači kroz koju godinu drugačije gledati na čitav posao, ostaje da se vidi...

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC