• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

UEFA: Svi završite takmičenja, ali i mijenjajte format ako mora!

Autori Nebojša Marković Autori Milutin Vujičić

"Stroga preporuka UEFA je da se prvoligaška takmičenja završe", saopšteno je poslije današnjeg video-sastanka.

 UEFA: Svi završite takmičenja, ali i menjajte format ako mora! Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Pandemija koronavirusa evropskom fudbalu pravi probleme već puna dva mjeseca, a posljednji sastanak evropske fudbalske unije donio je do sada najjasnije odgovore kako riješiti trenutnu krizu i dovršiti započetu sezonu.

Video-sastanak Izvršnog komiteta UEFA ovog četvrtka rezultirao je u važnim preporukama, u kojima se urgira da nacionalni šampionati budu odigrani do kraja, na ovaj ili onaj način!

Možda će vas zanimati

Nakon nedjelja i mjeseci priča o tome šta će i kako će UEFA odlučiti, hoće li sezona biti odigrana do kraja i raznih drugih spekulacija, UEFA sada ima najjasniji plan.

"Stroga preporuka UEFA je da se prvoligaška takmičenja završe. Ipak, UEFA naglašava da je zdravlje igrača, publike i svih koji imaju veze sa fudbalom na prvom mjestu", jedan je od zaključaka UEFA sa video-sastanka.

Za njih je idealan scenario, ukoliko pandemija koronavirusa to dozvoli, da domaća takmičenja budu dovršena do kraja u svom originalnom formatu, ali su svjesni da to možda neće biti moguće.

Zato UEFA kaže - ako treba, mijenjajte sistem, samo dovršite takmičenja!

To bi značilo da neke lige mogu da budu skraćene - kao što je MONDO izvještavao da bi trebalo da se desi sa Superligom Srbije - ili čak eventualno dovršene kroz plej-of formate, ukoliko nacionalni savezi i organizatori tih liga procijene tako nešto kao logično rješenje.

Iako se prvo pominjalo da će UEFA kažnjavati lige i saveze koji prijevremeno završe sezonu, sada je UEFA poručila da postoji mogućnost za takve izuzetke, gdje se kao uslovi pominju zakoni u državama kojima se zabranjuju sportska dešavanja (kao što je slučaj sa Holandijom i Eredivizijom), ekonomski problemi...

Izvor: DEAN MOUHTAROPOULOS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver/Getty Images/Dean Mouhtaropoulos

Ukoliko se neke lige tako prevremeno završe, te lige će morati da odrede na koji način će se timovi kvalifikovati za UEFA takmičenja za sezonu 2020/21. 

Tu je jasna još jedna poruka UEFA - mjesta u njenim takmičenjima moraju da budu bazirana na sportskim zaslugama!

UEFA, ipak, zadržava pravo da odbije da izda licencu nekim od klubova koji bi plasman u njena takmičenja izborili kroz lige koje su prerano završene, poput holandske Eredivizije, a to bi se sve naknadno odlučivalo.

Takođe, evropska kuća fudbala je potvrdila da će EURO zadržati zvanično ime "EURO 2020" iako se održava 2021. godine.

Jedan od razloga je što je 2020. godine tačno 60 godina od prvog Evropskog prvenstva, dok će time "cijela fudbalska porodica moći da se prisjeća kako se ujedinila u vanrednoj situaciji kakva je pandemija Covid-19".

Što se tiče Evropskog prvenstva za igrače do 21 godine, ono je bilo zakazano za period od 9. do 26. juna 2021. godine, ali će odluka o konačnom datumu biti donijeta 27. maja ove godine.

Razlog za sve izvjesnije pomjeranje tog turnira jeste odlaganje seniorskog turnira za naredno ljeto, čime bi dva takmičenja bila u koliziji.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC