• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Liverpul broji: Prošlo je tačno 30 godina od poslednje titule!

Autor Pavle Knežević

Crveni deo Liverpula obeležava danas neslavni jubilej

 Liverpul broji: Prošlo je tačno 30 godina od poslednje titule! Izvor: Guliver, Getty Images/Hulton Archive

Ova godišnjica nije bila planirana i nije trebalo da se desi ako pitate navijače, ali život je imao drugačije planove.

Na današnji dan pre tačno 30 godina Liverpul je osvojio svoju poslednju titulu prvaka Engleske, pobedivši KPR 2:1, čime je dva kola pre kraja sezone stekao nedostižnu prednost u odnosu na Aston Vilu.

Možda će vas zanimati

Mnogo toga se desilo u međuvremenu: "crveni" su dva puta osvajali titulu evropskog prvaka, dva puta su bili vicešampioni kontinenta, četiri puta su bili drugi u Premijer ligi, promenili su sedam trenera, tri vlasnika, a jednom su za malo bankrotirali.

U tom periodu je Mančester junajted osvojio 13 titula i oborio Liverpulov rekord od 18, podigavši lestvicu na 20.

I kako svaka godina prolazi, tako je taj trofej prvaka Engleske postajao veći ideal za navijače kluba sa Enfilda.

Onda je konačno došla ova sezona i sve je u četi Jirgena Klopa leglo na svoje mesto. Prvo Svetsko prvenstvo klubova, Liga šampiona i UEFA Superkup su dodati u trofejnu salu, dok je ekipa stekla rekordnih 25 bodova prednosti na vrhu Premijer lige.

Dve pobede su bile sve što je delilo taj tim od krunisanja za novog šampiona. Tada je stigao koronavirus.

Navijači sada umesto da uživaju u slavljeničkoj turneji ka završnici sezone uz već obezbeđenu titulu, ekipa je došla do neželjenog rekorda, najdužeg perioda bez titule još od 1962. godine, kada se vratila u najviši rang takmičenja.

Kako je to izgledalo pre 30 godina?

Liverpul nije igrao svoj najbolji fudbal tada, ali je u celoj sezoni pretrpeo samo pet poraza i trebala su mu četiri boda iz poslednje tri utakmice da osvoji titulu. Aston Vila je zaostajala dva boda i imala dva meča do kraja.

Bila je subota, Liverpul je dočekao Kvins park rendžers, dok je Vila bila domaćin Noriču. Obe utakmice počele su u isto vreme. KPR je prvi poveo, ali je Jan Raš izjednačio i doveo Liverpul u dobar položaj, jer je Vila gubila na poluvremenu.

Izvor: Guliver, Getty Images/Hulton Archive

Džon Barns je iz penala doveo Liverpul u vođstvo, a tim je na kraju slavio 3:1. U Birmingemu, Aston Vila je povela 3:1, ali je Norič uspeo da izjednači na 3:3.

Slavlje na Enfildu je počelo, ali je ubrzano smireno, jer se u Birmingemu igrala nadoknada. Niko nije želeo da "maleriše".

Nije bilo preokreta i slavlje je moglo da počne.

Trofej je iznet u sledećoj utakmici, četiri dana kasnije protiv Derbi Kauntija (1:0), takođe na Enfildu. Bila je to poslednja utakmica Kenija Dalgliša kao igrača.

"Naravno da smo te večeri izašli da proslavimo, ali tada smo izlazili skoro svako veče", rekao je Barns a preneo Liverpul Echo.

"Da, osvojili smo titulu i uživali smo, ali smo je kao klub osvajali toliko mnogo puta pre toga, a to što smo bili u Liverpulu značilo je da smo ubrzo počeli da se koncentrišemo na osvajanje i sledeće sezone. Pretpostavljam da bismo više uživali da smo tada znali da je nećemo osvajati više od 30 godina", dodao je on.

Da biste malo bolje razumeli stvari, to je bila 11. titula Liverpula u prethodnih 18 sezona i šesta u poslednjih devet.

Izvor: Guliver, Getty Images/Hulton Archive

U međuvremenu, Junajted je osvojio 13, Čelsi pet, Mančester siti i Arsenal po četiri, a Lids, Blekburn i Lester po jednu.

"Kao klub, stvarno nismo mogli ni da pretpostavimo šta se sprema", rekao je Jan Melbi, koji je bio u prvom timu protiv KPR-a, za Goal.

"Da, kad sad pogledate tim koji je osvojio titulu 1990. jasno vam je da bi mu koristilo nekoliko pojačanja, ali 30 godina bez titule?! Niko to nije mogao ni da zamisli", kazao je Danac.

Ali, taj trenutak je sada: Liverpul nije osvojio titulu 30 godina. U redu, sada je stvarno u pitanju viša sila, ali vreme i dalje teče…

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC