• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Legenda Dinamo Bukurešta: Kupovali smo utakmice, a onda je došao Liverpul!

Autor mondo.ba

Dinamo Bukurešt u sezoni 1983/84 stigao je do polufinala KEŠ-a, ali ne baš pošteno, ako je vjerovati tvrdnjama legende kluba, Kornela Dinua...

 Kornel Dinu Dinamo Bukurešt namještanje utakmica Kup evropskih šampiona 1983-84 polufinale Liverpul Izvor: Reg Lancaster/Hulton Archive

Steaua iz Bukurešta 1986. godine osvojila je Kup evropskih šampiona i postala prvi klub iz Istočne Evrope kojem je to pošlo za rukom, prije nego što je to Crvena zvezda učinila pet godina kasnije.

Bio je najveći uspjeh rumunskog fudbala, ali dvije godine ranije njen najveći rival Dinamo Bukurešt bio je na pragu senzacionalnog uspjeha kada je stigao do polufinala, gdje ga je zaustavio Liverpul, budući šampion.

Možda će vas zanimati

 Te sezone Dinamo je vodio Nikolae Dumitru, a njegov pomoćnik bio je Kornel Dinu, legenda kluba koji je upravo završio karijeru u kojoj je nosio samo dres kluba iz Bukurešta.

Dinu trenutno zajedno sa fanovima vodi "rat" protiv aktuelnog vlasnika kluba Jonuta Negoite koji je najavio mogući bankrot, ali se njegove najnovije izjave možda neće svidjeti istinskim navijačima rumunskog velikana.

U razgovoru za rumunsku "Gazetu" on je pričao o slavnoj sezoni Dinama iz Bukurešta i otkrio detalje koji ne idu na čast Dinamu.

Dinu tvrdi da su Rumuni u čuvenoj sezoni 1883/84 podmićivali sudije u evropskim takmičenjima i da je sam nosio sudijama kofere s novcem, te da je rumunska tajna služba u hotelima prisluškivala sastanke protivničkih ekipa.

Dinamo je priredio jednu od najvećih senzacija eliminisavši Hamburg u drugom kolu.

Za tu utakmicu fudbaleri Dinama pripremali su se dve nedelje na planini, kako bi dostigli fizički nivo na kojem su bili Nijemci.

Međutim, osim ovih priprema, obavljene su i u kojima je učestvovala i tajna služba Sekuritatea, koja je obezbjeđivala novac za podmićivanje sudija.

Prije prvog meča u Bukureštu predsjednik Dinama zamolio je Kornela Dinu da preda sudiji Janu Kizeru poklon, pa mu je on predao kofer pun novca, a legendarni fudbaler prisjetio se tog "zadatka".

"Dao sam mu novac, a on meni kravatu i neki srebrni prsten. Čak sam, prije nego što sam mu dao, otvorio kofer, zanimalo me koliko je tu novca. Bile su sve evropske novčanice, švajcarski i francuski franci, marke... A dobio sam ih od Sekuritatee", ispričao je Dinu.

Dinamo je tu utakmicu dobio 3:0, uz svesrdnu pomoć Kizera, koji je čak upozoravao Dinua da smiri pojedince koji su protjerivali sa startovima, poput Jonela Augustina.

Tadašnji trener Hamburga, čuveni Ernst Hapel, bjesnio je pored terena, pa čak i prekidao utakmicu, ali sve je bilo uzalud. Nakon pobjede 3:0 i poraza 2:3 u revanšu Dinamo je prošao dalje.

Dinamo Bukurešt - Dinamo Tbilisi 3-0
Izvor: YouTube

U narednom kolu čekao ih je Dinamo Minsk, a imenjak iz Bukurešta radio je prema oprobanom receptu.

"Nosio sam vreće s novcem sudiji i u Tbilisiju, gdje smo igrali, i u Bukureštu. U Sovjetskom savezu bilo je teško doći do sudije Kastiljeha jer ga je čuvao KGB, ali sam uspio", rekao je Dinu.

Remi 1:1 u gostima i minimalna pobjeda urpkos dominaciji Sovjeta bila su dovoljna Dinamu za prolaza u polufinale, gdje ih je čekao Liverpul, sa Ijanom Rašom, Gremom Sunesom, Kenijem Dalglišem...

Englezi su dobili prvi meč rezultatom 1:0, a onda u Bukureštu golovima Raša stigli do pobjede 2:1.

Dinu je otkrio gdje je Dinamo zakazao.

"Nismo mogli da podmitimo sudiju kao na prethodnim evropskim mečevima. Osim toga Liverpul je odlučio da taktičke sastanke ne drži u hotelu, pa naša tajna služba nije mogla da ih špijunira i da nam podatke o taktici", rekao je Dinu.

Izvor: Getty Images/Hulton Archive

Liverpul je tako prošao u finale u kojem je pslije produžetaka savladao Romu rezultatom 4:2, a polufinale KEŠ-a ostalo je najveći uspjeh Dinama iz Bukurešta.

Sljedeće sezone Dinu je preuzeo ekipu kao glavni trener, a priznao je da je praksa sa podmićivanjem sudija nastavljena.

"Sljedeće sezone igrali smo protiv Bordoa, a sudio nam je Škot Brajan Mekginlej. Kontaktirali smo ga još dok je bio u Škotskoj, a Sekuritatea je pripremila torbu sa 25.000 dolara. Vasil Angel trebao je da odnese torbu, ali je nestao s njom. Imali smo 16 šansi, ali nas je Škot 'zaklao'. Završilo je 1:1 (prvi meč 1:0 za Francuze, op.a.) poslije gola u produžecima i Bordo je prošao dalje", ispričao je Dinu na kraju razgovora koji očigledno baca mrlju na najveći uspjeh kluba.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC