• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teri se prisjetio bolnog momenta iz 2008. godine: "Planirao sam Panenku"

Autor mondo.ba

Komentatori TV stanice "beIN Sports" mu nisu povjerovali, a vi?

 Džon Teri finale Liga šampiona 2008. panenka Izvor: Michael Steele/Getty Images Europe

Za tačno dvadeset dana navršiće se 12 godina otkako je Mančester junajted posljednji put u klupskoj istoriji (a ukupno treći) prigrlio trofej namijenjen šampionu Evrope.

"Crveni đavoli", tad još pod komandom neponovljivog ser Aleksa Fergusona, trijumfovali su nad premijerligaškim rivalom, Čelsijem, tek nakon izvođenja jedanaesteraca, a tragičar je bio stub odbrane "plavaca" Džon Teri.

Možda će vas zanimati

Kapiten tima sa Stamford bridža imao je priliku da u petoj penal-seriji tragičarem učini Kristijana Ronalda, koji je bio neprecizan u trećoj. Rezultat je bio 4:4, loptu je na "kreč" namjestio Teri – i okliznuo se na terenu moskovskog Lužnjikija, oživjevši nade Nemanje Vidića i saigrača da mogu do trofeja.

Na kraju je tako i bilo.

Šesta serija ponudila je pogotke Andersona sa jedne i Salomona Kalua sa druge strane, dok je sedma započeta golom Rajana Gigsa, a zaključena promašajem Nikolasa Anelke, pa je tako klub sa Old Traforda prvi i jedini put u ovom milenijumu došao do "ušatog" pehara.

Teri je rane sa moskovskog finala zaliječio četiri godine kasnije, kada je u Mihnenu predvodio ekipu do trofeja protiv Bajerna, ali se i dan-danas prisjeća trenutka iz ruske prestonice koji mu je obilježio karijeru.

Teri, koji je kopačke o klin okačio u jesen 2018. godine, nakon što se poslije godinu dana saradnje rastao sa Aston Vilom, prisjetio se epskog finala u razgovoru sa komentatorima TV stanice "beIN SPORTS" Endijem Grejom i Ričardom Kizom, koji su se od srca nasmijali Terijevom "objašnjenju" šta se dogodilo te večeri u Moskvi.

"Na putu ka finalu vježbate jedanaesterce u želji da vam to postane rutina. Intenzivno smo na tome radili dvije sedmice prije finala, a ja sam pokušavao na tom finalu da izvedem Panenku. Međutim, stvari su krenule po zlu", rekao je Teri, kojem dvojac Grej – Kiz ni na sekundu nije povjerovao.

A da se zaista dogodilo onako kako je Teri planirao (i kako tvrdi), bio bi to možda i najspektakularniji završetak jednog finala Lige šampiona do tada...

Podsjetimo, čuveni udarac prvi put je izveden 20. juna 1976. godine na beogradskoj Marakani (danas "Rajko Mitić"), u finalu Evropskog prvenstva između Čehoslovačke i Zapadne Njemačke. Elegantno ga je izveo Antonin Panenka, reprezentativac Čehoslovačke, po kojem je i dobio ime.

Desilo se to u petoj penal-seriji. Četvrtu je promašajem zaključio Uli Henes, poslavši loptu preko prečke, a junak Čehoslovaka postao je Panenka, koji je do tada neviđenim potezom nadmudrio čuvara mreže rivala Sepa Majera.

Panenka
Izvor: Youtube/UEFA

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC