• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SPFBiH: Kako izgledaju predložene mjere za povratak na teren?

Autor mondo.ba/Fena

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini postavio je brojna pitanja nakon najave da bi se Premijer liga BiH mogla nastaviti u junu.

 SPFBiH: Kako izgledaju predložene mjere za povratak na teren? Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini () povodom najave da bi premijerligaško takmičenje moglo biti nastavljeno početkom juna, objavio je saopštenje u kojem postavlja pitanja službama civilne zaštite FBiH i RS, kao i institucijama zdravstva u vlastima BiH, čiji odgovori su preduslov za nastavak sportskih takmičenja.

"Potrebno je javnost upoznati s protokolom i mjerama zdravstvene zaštite na treninzima i utakmicama timova. Kako izgledaju predložene mjere i da li je urađeno ispitivanje o posljedicama treniranja, odnosno izlaganja fizičkom naporu ako je sportista zaražen s Covid -19? Studije objavljenje u Italiji i Njemačkoj pokazuju da postoji velika opasnost po disajne kanale i rad srca sportista ako se izlažu velikim naporima, a pozitivni su na Covid -19", navodi se u saopštenju.

Možda će vas zanimati

SPFBiH između ostalog postavlja pitanja, da li su predviđene mjere zaštite integriteta takmičenja ako se pojedinac ili više članova jednog tima u toku takmičarskog ciklusa testira pozitivno na COVID-19? Ko će preuzeti rizik na sebe i nadoknaditi štetu klubovima zbog nemogućnosti izvršavanja ugovorno-pravnih odnosa usljed takvog scenarija?

Kordinacija medicinskih službi nameće se kao vrlo bitan stub ponovnog pokretanja sportskih takmičenja u nadolazećim sedmicama. Da li su uspostavljene direktne kontakt linije između lokalnih bolnica - domova zdravlja i sportskih ljekara i medicinskih radnika u klubovima? Da li su ljekari i fizioterapeuti u klubovima adekvatno opremljeni i da li posjeduju dovoljne količine dezinfekcijskih sredstava? U brojnim stranim državama ljekarske službe klubova prošle su dodatne treninge, kako bi se pripremili za novonastalu situaciju, upozoravaju i pitaju iz SPFBiH.

Sinditat navodi da je želja svih učesnika, a prije svega fudbalera, jeste povratak na zeleni teren. A, kako bi došlo do toga, potrebno je donijeti i sprovesti odgovarajuće mjere. Zdravlje svih aktera je na prvom mjestu i nadležne službe i institucije države moraju odgovoriti adekvatno na sva otvorena pitanja kada je u pitanju nastavak sportskih takmičenja.

Na kraju Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH podsjeća, da je zajednički stav igrača Premijer lige BiH da je potreban period od najmanje tri sedmice zajedničkih treninga nakon pauze, prije odigravanja službenih susreta.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC