• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO intervju: Marko Nikolić će voditi najbolje klubove, na tom je putu!

Autor Milutin Vujičić

"Procvjetao sam kod njega. Znam koje je ponude odbio zbog Rusije!", kazao je o trofejnom srpskom stručnjaku poznati napadač, koji je sa njim sarađivao u dva kluba.

 Marko-Nikolic-preuzeo-Lokomotiva-Moskva-intervju-Andrija-Kaludjerovic-za-MONDO Izvor: MN PRESS

Mladi srpski trener Marko Nikolić (40) od naredne sezone sjediće na klupi ruskog velikana Lokomotive iz Moskve, a sudeći prema prvim reakcijama - pritisak će biti izuzetan.

Ruski mediji u pokušaju da "odbrane" lik i dkelo njegovog prethodnika, legendarnog trenera Jurija Semina (73), koji je u četiri mandata "mašinovođe" vodio na skoro 1.000 zvaničnih utakmica, nesumnjivo su već zašli u omalovažavanje Marka Nikolića.

Možda će vas zanimati

Odluku o prekidu saradnje sa Seminom kritikuju bivši fudbaleri, operativci, čak i političari, pa je tako najviše odjeknula izjava Igora Lebedeva koji sjedi u ruskoj Dumi.

"Ne vidim nikakvu logiku da se smijeni trener koji donosi trofeje svake godine? Šta je cilj uprave? Da su pozvali Gvardiolu ili Murinja razumio bih, ali Nikolića? Ko je on? Gdke su ga iskopali? Gdke ste ga našli", kazao je prilično potkcenijvački Lebedev što će sigurno motivisati Srbina.

Iako je Nikoliću tek 40 godina, iza sebe ima deset sezona kao šef stručnog štaba, kao i uspkehe sa praktično svakom ekipom koju je vodio.

Počeo je u Radu, koji je izveo u Evropu, brzo je kupio i navijače Vojvodine i Partizana, s kojim ima "duplu krunu", dok je ozbiljne rezultate napravio i u mađarskom Videotonu s kojim je osvojio šampionsku titulu i odveo ih u grupnu fazu Ligu Evrope.

I ne samo to, uprkos tome što je mlad počeo da se bavi trenerskim poslom, bez značajne igračke karijere, uspio je da napravi red u svakoj svlačionici i razvije dobar odnos sa igračima.

O tome svjedoči i napadač Andrija Kaluđerović, koji je eksplodirao u Radu kada je Nikolić došao u zimu 2008. godine, a koji je imao vrlo zanimljivu izjavu prije pet godina kada je bio jedna od zvijezda domaćeg prelaznog roka.

"Odrekao sam se i većih ugovora u drugim zemljama jer Vojvodinu vodi MOJ trener Marko Nikolić", kazao je tada Andrija Kaluđerović koji i danas stoji iza ovih riječi.

"Imali smo vrhunsku saradnju u Radu, procvjetao sam kod njega, dao sam dosta golova, mislim i najviše u jednoj sezoni (17). Bio sam drugi strijelac lige, borio se klub za opstanak, a to su bili njegovi prvi koraci trenerski, kao i moji prvi značajniji igrački", prisjetio se Kaluđerović za MONDO.

Marko Nikolić je sa nepunih 30 godina predvodio Rad.
Izvor: MN PRESS

"Baš juče sam mu čestitao na odlasku u Lokomotivu. Znam da je imao ponude iz Saudijske Arabije, Egipta ili odakle već, ali znam da nije htio da ih prihvati. Riješio je da bude trener koji će jednog dana da radi u najboljim klubovima i ligama, a sada polako ide tim putem. Lokomotiva je zaista velika stepenica u karijeri".

Ipak, ta stepenica nosi ogroman pritisak pošto je već i prije prvog obraćanja medijima naletio na "zid" zbog toga što je prethodni trener izazivao strahopoštovanje.

"Ne znam da li može da bude veći pritisak od toga da vodite Partizan ili Zvezdu?".

"Pogotovo u toj situaciji kad je Partizan osvojio 'duplu krunu', to je dokaz da je sve poslije toga smiješno za njega. Lokomotiva ne može da bude veći pritisak od toga. Još kad prođeš i pritisak koji nose srpski mediji…", dodao je Kaluđerović koji je nosio dres i Crvene zvezde.

Srpski fudbalski "globtroter" je mnogo toga naučio od Nikolića, a ističe da su svi igrači uvijek imali dobar odnos sa njim - čak i kada je bio stariji od njega, kao u Radu Mirko Teodorović.

"Znao je da balansira, mi smo ga slušali", rekao je Kaluđerović i onda opisao "svog trenera".

"Marka bih opisao kao pametnog čovjeka koji je uvijek znao šta hoće, sjećam se da je uvijek na konferencijama za medije dugo pričao, ali uvijek je želio da kaže sve što mu je na pameti. Možda je nekome zbog toga bio dosadan, ali je izuzetno inteligentan. Zna da iskombinuje naše zvijezde. Uvijek je do sada imao uspjeha i imao ih je gdje god je bio", kazao je Kaluđerović i podsjetio i na one stvari koje mu ne pišu u fudbalskom "CV".

Izvor: MN PRESS

Naime, srpski napadač je naglasio da je Nikolić s Vojvodinom "izbacio" Zvezdu iz Kupa i ostvario tako najvažniji trijumf na putu ka trofeju (2013/14), koji je potom pobjedama protiv Spartaka i Jagodine osvojio Branko Babić, dok je dvije godine kasnije dobio otkaz u Partizanu iako je ekipa bila prvoplasirana, pa je šampionski pehar podigao Zoran Milinković.

"Dočekao je onda 'duplu krunu' u Partizanu, pa titulu i kup u Fehervaru, tako da zaista ne može da mu se nađe zamjerka", apostrofirao je Andrija Kaluđerović.

"Lokomotiva je veliki klub, veliki je novac u igri, Premijer liga Rusije je među šest u Evropi, nedavno su bili i šampioni tako da će to biti teško ponoviti, ali Marko Nikolić ima potencijal to da napravi. Sreća ga prati i sada mu treba da napravi korak koji želi ka 'ligama petice'", zaključio je Kaluđerović.

Iskusni napadač iz Bačke Topole, koji se ove zime vratio u Rad i postigao već pet golova za "građevinare" nema ništa isplanirano za narednu sezonu, pa je možda blizu nova avantura?

"Ja sam trenirao svakog dana u pauzi, bio sam u selu, tako da sam trenirao svakog dana kada nije policijski čas i spremno sam dočekao povratak treninzima. Relaksiraniji smo u Radu zbog ove odluke da nema ispadanja. Na ljeto sam slobodan, krenuo sam dobro ovu sezonu, a vidjećemo šta će biti, sve zavisi od poziva, tako da ne mogu unaprijed da pričam".

Kaluđerović je inače golovima ovog proljeća ponovo prestigao Ognjena Mudrinskog na vječnoj listi najboljih strijelaca u istoriji Superlige (od 2006. godine) i trenutno ih ima 68.

Poslušajte MONDO Podcast "Sve u 16" sa Markom Nikolićem.
Izvor: YouTube/MONDO

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC