• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Da li je vreme za Zvezda - Dinamo: UEFA sakrila stranicu o kvalifikacijama

Autor Nikola Janković

Ko su rivali crveno-belih na putu ka evropskoj jeseni.

 Zvezda-Dinamo-u-kvalifikacijama-za-Ligu-sampiona-2020-21-UEFA-koeficijenti-kazu-moze Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Stranica na Wikipediji posvećena samo kvalifikacijama za Ligu šampiona 2020-21 povučena je iz upotrebe ove nedelje, nakon čega je UEFA na ovoj platformi ostavila samo osnovne informacije o eliminacijama na putu ka grupnim fazama svoja dva takmičenja.

Razlog bi mogle da budu zabune oko prvobitnih termina za četiri runde, kao i žrebove za svaku od njih, ali nije nemoguće da posle nekoliko "otkazivanja" nacionalnih šampionata širom kontinenta ovaj potez nagoveštava i korekcije u samom sistemu takmičenja.

Možda će vas zanimati

TITULA, PA "PRVI ŠEŠIR" NA STARTU KVALIFIKACIJA

U odnosu na dosadašnja pravila, Crvena zvezda bi posle odbrane titule mogla da se nađe među nosiocima na žrebu za 3. kolo, u kom je pored plasmana u plej-of rundu moguće izboriti i učešće u grupnoj fazi Lige Evrope.

Šta je (bilo) potrebno da se dogodi u nastavku švajcarskog prvenstva, da bi crveno-belima dodatno bio olakšan put ka cilju, pisali smo u nedelju (kada je, inače, pomenuta stranica još bila aktivna).

Prema pravilniku usvojenom tokom poslednje korekcije, odnosno novog koraka ka zatvaranju elitnog takmičenja, bilo je predviđeno da šampion Srbije naredne sezone počne kvalifikacije za Ligu šampiona od 1. kola, osim ukoliko klub svojim koeficijentom ne pređe u startu u grupu povlašćenih i zauzme mesto na žrebu za 2. kolo.

Ukoliko Crvena zvezda u preostala četiri kola prvenstva odbrani 11 bodova prednosti iz perioda pre pandemije korona virusa, novi-stari prvak Superlige preskočiće prvu i zauzeti mesto među nosiocima na žrebu za drugu rundu, zahvaljujući drastično pojačanom koeficijentu posle tri uzastopne jeseni na evropskoj sceni.

U odnosu na trenutni poredak na tabelama nacionanih šampionata, ekipa trenera Dejana Stankovića mogla bi, recimo, da započne kampanju reprizom sa litvanskom Suduvom ili prvacima komšijskih zemalja, Rigom i Florom. Irski Dandalk bio bi opcija, islandski KR, pa i Dinamo Tbilisi koji zvezdaši nikada neće zaboraviti zbog golova Dejana Lekića u pobedi od 5:2.

U gorem slučaju, naravno sve u zavisnosti od ishoda prve runde, rival crveno-belima mogao bi da bude švedski Đurgrden ili Dinamo Brest kao novi šampion Belorusije, jedinog prvenstva koje je bilo spremno za prvobitne termine UEFA.

SENT GALEN ILI OPET "HOĆE LI BITI ZVEZDA - DINAMO"

Izvor: FK Crvena zvezda/Nikola Milić

Na žrebu za 2. kolo, ukoliko ne bude naknadnih promena, Crvena zvezda bi bila među nosicima sa "viđenim" šampionima Hrvatske i Danske, gde Dinamo ima osam bodova prednosti nad Rijekom, a Mitjiland 12 nad Kopenhagenom.

U istoj rundi priključuje se i šampion Švajcarske, gde su Sent Galen i Jang bojs poravnati sa 45 bodova na 11 kola pre kraja, dok Bazel ima 40. Nijedan od ova tri kluba ne može da ugrozi poziciju crveno-belih među nosiocima na žrebu za drugo, ali trijumf samo jednog od njih mogao bi da pogura šampiona Srbije među povlašćene na žrebu za treće kolo.

Prema koeficijentima liga i klubova, treća titula Sent Galena u istoriji značila bi da Crvena zvezda u dvomeču za jesen u Evropi i plasman u plej-of rundu Lige šampiona ne bi mogla da se sastane ni sa Dinamom, ni sa Mitjilandom, ni sa prvacima Češke i Grčke, gde Slavija ima osam bodova više od Viktorije, a Olimpijakos celih 14 u odnosu na PAOK.

Ako bi Jang bojsi odbranili titulu ili je se dočepao Bazel, moguće da bi 30-godišnjica "Maksimira" mogla da bude obeležena i dugo čekanim okršajem dva najuspešnija kluba Hrvatske i Srbije.

Potencijalni rival Stankoviću na putu ka uspesima svog prethodnika Vladana Milojevića mogao bi da bude i Seltik, jedan od klubova koji se u prethodne tri sezone često pojavljivao među mogućim rivalima, a koji će takođe početi takmičenje kao nosilac u drugom kolu. Šampion Škotske ima jači koeficijent od Crvene zvezde i siguran je u "prvom šeširu" za žreb pred plej-of rundu.

U njoj, na stazi šampiona, priključiće se još Ajaks kao prvoplasirani na tabeli u trenutku prekida šampionata Holandije i budući prvak Austrije, gde LASK pred nastavak ima tri boda prednosti nad aktuelnim prvakom Salcburgom.

Sa staze šampiona samo četiri tima izboriće mesto među 32 učesnika grupne faze Lige šampiona, čije će finale biti odigrano u Santk Peterburgu na "Krestovjskij" stadionu.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC