• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Odlazak Zvezdinog asa Marka Elsnera: Glavom na nogu, jedini u šortsu na -13

Autor Mladen Šolak

"Bio je igrač ispred svog vremena", rekao je za MONDO njegov dugogodišnji saigrač iz slavnih dana, kada je na "Marakani" padao i veliki Real Madrid. Elsner jedini na tom meču nije nosio helanke.

 Marko-Elsner-Crvena-zvezda-intervju-Zarko-Djurovic-MONDO Izvor: MN PRESS

Smrt nekadašnjeg fudbalera Crvene zvezde Marka Elsnera u 61. godini potresla je klub, bivše igrače i rastužila navijače koji pamte slovenačkog asa.

"Došao sam u Zvezdu kao skijaš, otišao kao kralj", citirali su crveno-beli izjavu defanzivca koji je došao 1983. iz Olimpije, odigrao 128 utakmica, dao tri gola, a otišao 1987. u Nicu. U Ljutice Bogdana ostavio je dubok trag, osvojio titulu, kup i ostao upamćen kao pouzdani defanzivac koga su voleli i saigrači i navijači.

Sa Elsnerom je godinama igrao Žarko Đurović, bivši vezista Crvene zvezde koji je kroz čitave osamdesete nosio njen dres i zajedno sa Slovencem odigrao niz velikih utakmica.

Možda će vas zanimati

U razgovoru za MONDO, Đurović priznaje da ga je potresla vest o smrti saigrača.

"Nisam se dugo čuo sa njim, ali sam bio iznenađen njegovom smrću. Duboko me je uznemirilo to", rekao je on.

"Marko Elsner je bio najbolji prijatelj sa Milanom Jankovićem, zajedno su imali stanove u Nici, a družili smo se povremeno. Došao je iz Slovenije, bio je sa nama četiri godine, čitav jedan period. Bio je nenametljiv, a veliki igrač i dobar drug. Ne postoji neko ko će o njemu da kaže nešto loše. Posle fudbala se sklonio iz sporta, ali ostali smo u kontaktu", rekao je on.

Đurović i Elsner zaokruženi za slici Zvezdinog tima iz jula 1984.
Izvor: MN PRESS

U ranijem intervjuu za Mondo, Đurović je Elsnera nazvao "stubom odbrane". Za svog slovenačkog saigrača i prijatelja kaže da je bo igrač ispred svog vremena.

"Došao je 1983. kao veliko pojačanje Zvezde. U tom periodu pravio se veliki tim koji će posle da osvoji šta je osvajao, a on je bio jedan od najboljih igrača. Igrao je takozvanog libera, a igrao je tako elegantno, lagano, inteligentno… Mislim da bi u savremenom fudbalu mnogo više dao nego u tom periodu. Njegova građa mu nije bila hendikep, već je bio dominantan u duelima. Što se kaže, kad god je trebalo, stavljao je glavu gde drugi ne bi nogu. Imao je veliko srce. Bio je na terenu totalna suprotnost čoveku kakav je bio van fudbala. Kada izađe na teren bio je sasvim drugačiji".

Kakav je bio van terena?

"Tih, povučen, dobar drug… U toku cele nedelje ne biste čuli pet reči od njega. Mi igrači se uvek družimo, šalimo, a njega nikad nisam video da se svađao sa nekim. Imao je sve karakteristike dobrog čoveka i zaista mi je izuzetno žao što se ovo dogodilo".

Marko Elsner i Milko Đurovski u duelu na večitom derbiju
Izvor: MN PRESS

Prisećajući se Elsnera, navijači Zvezde pisali su na društvenim mrežama da ga pamte i po tome što jedini nije nosio hulahopke u istorijskoj pobedi protiv Reala 4:2 u Beogradu, na temperaturi od čak minus 13 Celzijusa.

"On je bio takav, iz krajeva gde je hladno, pa je navikao na tu zimu, verovatno je i to bio razlog", nasmejao se na trenutak Đurović.

"U tom meču imao je obavezu da sačuva te velike igrače, da popuni rupe. On je sve to veoma elegantno uradio. Takav je bio igrač".

Crvena zvezda - Real Madrid 4:2; 4. mart 1987.
Izvor: YouTube/FK Crvena zvezda

Zvezdin strelac u toj pobedi protiv Madriđana kaže da je čitava generacija crveno-belih iz osamdesetih razvila bratski odnos, koji je i danas sačuvala.

"Dugo smo igrali zajedno, bili smo kao braća i danas smo kao braća. Tako se ponašamo iako je jasno da se ne družimo svi stalno, ali kada god je nekome bila potrebna pomoć naravno da smo tu da se skupimo, da pomognemo… Sada je mnogo drugačije vreme, smene se po dve generacije u jednoj godini, a mi smo četiri-pet sezona bili zajedno. To je bilo nešto sasvim drugačije i to je davalo i veći značaj tim uspesima i velikim utakmicama protiv Reala, Milana… Sve to je bilo mnogo drugačije nego danas".

Marko Elsner i Dragan Stojković Piksi
Izvor: MN PRESS

Evocirajući uspomene na slovenačku legendu, Đurović pamti i anegdotu kada ga je jednom video "veselijeg" nego inače.

"Svako od nas je voleo drugačije da provodi vreme van fudbala. On je imao svoje društvo, bio je blizak sa Milanom Jankovićem, Borom Cvetkovićem, Brankom Davidovićem, Zlatkom Krdževićem… Oni su malo više bili kao boemi, tako su živeli. Jednom sam došao u kafić u kojem su bili, a Elsner je bio malo veseliji. Iznenadilo me je to, jer je obično bio povučen. Tog dana je dominirao, pričao malo više od nas, pa se sećam da sam pitao Jankovića šta se dešava, a on mi je rekao da su bili na nekom slavlju, pa su došli malo veseliji", priseća se Đurović atipične situacije.

"A zaista, stalno je bio povučen", dodao je on.

Bivši vezista Zvezde i akter mnogih istorijskih mečeva u timu sa Elsnerom, kaže da će osećati veliku prazninu.

"Da jedan čovek iz naše generacije tako brzo ode… Nemam reči, zaista. Samo bih izjavio saučešće njegovoj porodici. Veoma mi je žao".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC