• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gvardiola doveo svog omiljenog trenera za pomoćnika... Niste čuli za njega!

Autor Milutin Vujičić

Za neke anonimus, ali ne i za jednog od najboljih trenera svih vremena...

 Huanma-Ljiljo-novi-pomocnik-Peg-Gvardiola-Mancester-siti Izvor: Guliver, Denis Doyle/Getty Images Europe

Višemesečna potraga je završena!

Pep Gvardiola je od decembra bio bez prvog pomoćnog trenera pošto je Mikel Arteta "napustio jato" i preuzeo Arsenal, pa je tako katalonski menadžer u prethodnom periodu neuspešno nagovarao Ćabija Alonsa i Vensana Kompanija da mu postanu "desna ruka" u Sitiju.

Možda će vas zanimati

Odbili su iz nepoznatih razloga, pa je Gvardiola odlučio da pokuca na vrata čoveka u kog ima beskonačno poverenje i smatra ga jednim od najboljih trenera.

U pitanju je Huanma Ljijo (54) koji je još od osamdesetih godina prošlog veka u trenerskim vodama (!?). Španski strateg poznat je po tome što je sa je i pre tridesetog rođendana uveo Salamanku u Primeru, ali po rezultatima se ne može reći da je napravio veliku trenersku karijeru.

Ipak, dovoljno mu je što je vodio meksički Dorados (2005/06) gde je upoznao Pepa Gvardiolu i naterao ga da se zaljubi u trenerski posao.

Gvardiola je više puta priznao da je u Doradosu, gde je završio igračku karijeru, spoznao strast u trenerski posao i da je za to odgovoran Huanma Ljilja, koji je samo pet godina stariji od njega, pa je došlo vreme da im se putevi ukrste.

Liljo, koji za Gvardiolu kaže da mu je "kao sin", kod kuće u Španiji imao je oko 10.000 primeraka magazina i novina sa samo jednom temom na stranicama - fudbalom. Pep i Huanma su provodili dane i razgovarali o ovoj igri. Razvili su čak i nekoliko zajedničkih teorija, koje je trebalo primeniti u praksi, a malo je reći da je sadašnji trener Mančester sitija uspeo u tome.

Gvardiola je tako odlučio da ovoga puta za pomoćnika ne uzme trenera početnika koji će učiti uz njega, nego da uz sebe ima svog nekadašnjeg mentora s kojim deli fudbalsku filozofiju.

Huanma Ljilja je bio na poziciji asistenta i u reprezentaciji Čilea i Sevilji, kod argentinskog stručnjaka Horhea Sampaolija, dok su mu poslednji klubovi bili kolumbijski Atletiko Nasional, japanski Visel Kobe i kineski Ćingdao.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC