• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Borčeva 94. svjećica: "Velikan iz Platonove" danas slavi rođendan

Autor mondo.ba

"Ukoliko ćete se boriti za svoja radnička prava, zašto da vam se klub ne zove Borac", rekao je Veselin Masleša na osnivačkoj skupštini kluba 4. jula 1926. godine.

 FK Borac Banjaluka danas slavi 94. rođendan osnovan 4. jula 1926. godine Izvor: MONDO/Vedran Ševčuk

Banjalučki Borac osnovan je na današnji dan 1926. godine. Grupa mladih Banjalučana odlučila se na osnivanje fudbalskog kluba, a za prvog predsjednika izabran je Rudi Hiter.

Tokom osnivačke skupštine, Veselin Masleša rekao je: "Ukoliko ćete se boriti za svoja radnička prava, zašto da vam se klub ne zove Borac" i tako je "Velikan iz Platonove ulice" dobio ime.

Možda će vas zanimati

Borac je tokom 94-godišnjeg postojanja ostvario brojne uspjehe, među kojima je svakako najveći osvajanje Kupa Jugoslavije (Kupa Maršala Tita) 1988. godine. Banjalučki tim tako je ušao u istoriju kao jedini drugoligaš koji je podigao pehar namijenjen osvajaču Kupa bivše države.

Dugogodišnji član Prve jugoslovenske lige veliki uspjeh postigao je i 1992. godine, kada su "crveno-plavi" stigli do trofeja u Srednjoevropskom kupu (Mitropa kupu).

U novijem, poslijeratnom periodu osvojena titula šampiona Bosne i Hercegovine 2011. godine, kao i Kup BiH godinu dana ranije.

Borac je pet puta bio šampion Republike Srpske (prvi put na 75. rođendan), dok se u klupskim vitrinama nalazi i isti broj trofeja namijenjenih osvajaču Kupa RS.

ZLATIBOR

Prošle godine Borčevci su 93. rođendan proslavili na pripremama na Zlatiboru, gdje će boraviti i ove godine. Ekspedicija "crveno-plavih" na srpsku ljepoticu kreće u srijedu, 8. jula.

Podsjetimo, Borac se trenutno takmiči u Premijer ligi BiH, a poslije osam godina nastupiće i na međunarodnoj sceni - u kvalifikacijama za Ligu Evrope.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC