• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nikolić vjeruje u kolege: Savo i Deki donose nove vjetrove srpskom fudbalu

Autor Nebojša Marković

Trener Lokomotive iz Moskve je imao štošta zanimljivo da kaže o srpskim trenerima koji rade u Srbiji i inostranstvu.

 Marko-NIkolic-Savo-Milosevic-i-Dejan-Stankovic-novi-vetrovi-u-srpskom-fudbalu-imao-sam-ponuda Izvor: MN PRESS

Karijera Marka Nikolića ide uzlaznom putanjom. Srpski stručnjak i nekadašnji trener Partizana je poslije mnogo uspjeha napravljenih u Mađarskoj na klupi MOL Vidija sada šef stručnog štaba moskovske Lokomotive, kluba koji je nastupao u Ligi šampiona ove sezone i ima dobru šansu da se tamo nađe i naredne godine.

Nikolić je jedan od srpskih trenera koji polako "krči svoj put" u Evropi i gradi svoje ime. Iako Srbija u "ligama petice" ima tek jednog trenera, Sinišu Mihajlovića na klupi Bolonje, Nikolić vjeruje da srpski treneri imaju šta da ponude evropskim klubovima.

Možda će vas zanimati

Tamo je nekada bio i Slaviša Jokanović, dok drugi srpski treneri prave uspjehe širom svijeta, poput Vladimira Ivića u Makabiju iz Tel Aviva.

Nikolić vjeruje da nije sve tako crno.

"Splet okolnosti skrenuo nas je sa velike scene. Najveći broj trenera dobio je šansu da se oproba na velikoj sceni. Radili su i rade Sale Stanojević, Slaviša Jokanović, Siniša Mihajlović u dobrim ligama, jakim klubovima. Ponekad je potrebno i zrnce sreće da situacija bude mnogo bolja. Siguran sam, imamo potencijal za mnogo veće domete. Srpska struka vrijedi mnogo više", počinje Marko Nikolić u intervjuu za "Sportski žurnal".

On napominje da je Superliga dobra početna stanica za mlade trenere, kao što su i Savo Milošević i Dejan Stanković.

"Obojicu poznajem lično, čak smo i dobri drugari. Sticajem okolnosti, više sam se družio sa Dejanom, iako i Savu odlično poznajem. Rekorderi u kopačkama, velika imena srpskog fudbala i dobro je da rade kod nas. Raduje me da na početku trenerske karijere biraju saradnike u stručnom štabu sa stavom i znanjem. Niko se nije naučen rodio, imaju moderne i dobre ideje, a iskustvo moraju da steknu. Obojici je potrebna podrška, struku imaju, odlične polazne osnove takođe. Imaju i status i uticaj u klubovima, što je možda i najbitnije, uz jake karaktere. Čekaju ih izazovi u Evropi, uz jaku inteligenciju, oličenu u nastupima u sredstvima javnog informisanja, vjerujem da će Deki i Savo doneti nove, pozitivne vjetrove, preko potrebne fudbalskoj Srbiji", siguran je Nikolić.

Nekadašnji trener Rada i Partizana je dvije i po sezone bio trener u Mađarskoj, gdje je sa MOL Vidijem osvojio po jednu titulu i kup, a donio im je i istorijski plasman u grupnu fazu Lige Evrope. Sada je na red došla Lokomotiva iz Moskve.

"Imao sam ponuda, mnogo razgovora, bilo je klubova u Evropi, dosta interesanata iz Kine i arapskog svijeta. Htio sam klub sa ambicijama u kontinentalnom takmičenju, po mogućnosti u Ligi šampiona. Poslije kratkog razgovora sa poslovodstvom Lokomotive shvatio sam da me čeka lijepa prilika u karijeri. Ruska liga, prema UEFA bodovanju, sada je šesta u Evropi, odmah iza takozvanih Liga petica, sjajna je šansa za korak naprijed", ne sumnja Nikolić.

Izvor: MN PRESS

On je u Moskvi dobio težak zadatak, da dostojno zamijeni legendarnog Jurija Sjomina, a prvi cilj biće plasman u Ligu šampiona. Za to mu je potrebno da Lokomotiva završi na drugom mjestu u Premijer ligi Rusije, gdje se i trenutno nalazi, ispred Krasnodara.

Poslije dvije startne pobjede, "mašinovođe" su upisale dva "mršava" remija.

"Nismo do kraja zadovoljni. Sa četiri boda i utakmicom više u odnosu na Krasnodar i šest ispred CSKA i Rostova, imamo dobru poziciju pred finiš sezone. Znao sam i ranije da će svaka utakmica u Premijer ligi biti teška. Nikako ne uspijevamo da odblokiramo igru. Na terenu bismo totalno drugačije izgledali. Činjenica je da kontrolišemo igru, imamo posjed lopte, međutim, realizacija nije na najvišem nivou. Jedino balansiranu partiju prižili smo protiv Rubina u Kazanju. Broj napada i posjed lopte ispraćeni su sa dva brza gola i tri boda."

Nikolić je poslije remija protiv Sočija prošlog vikenda kritikovao VAR, i to poslije meča u kojem su njegovoj ekipi bila poništena čak tri gola.

"Neću da pridajem veliki značaj, iznosim samo mišljenje o aktuelnoj situaciji. Smanjen je broj grešaka, pogotovo kod ofsajda, penala, crvenih kartona, suštinski fudbal je na dobitku. Na drugoj strani, radost je najljepša fudbalska emocija, ali direktno ugrožena VAR sistemom. Moja suštinska zamjerka je što je emocija postizanja gola, najlepši trenutak, odložena na neodređeno vrijeme. Dobra je stvar, uz bolju i bržu komunikaciju sve će biti bolje. Ljudi dolaze na stadion, navijači, igrači i treneri, da se raduju i uživaju, bez odlaganja", zaključio je Marko Nikolić u razgovoru za "Sportski žurnal".

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC