• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve što Zvezdu čeka na Kipru: Legenda Premijer lige, dete Barselone i ekipa koja je već eliminisala jednog favorita!

Autor Dušan Ninković

Niko ne može ni da ih zamisli u grupnoj fazi, ali oni imaju velike snove!

 Omonija Crvena zvezda Liga šampiona kvalifikacije Izvor: YouTube/Screenshot

Pobeda u trećem kolu kvalifikacija za Ligu šampiona donosi direktan plasman u Ligu Evrope i priliku da se kroz plej-of, gde će se igrati dva meča, izbori mesto u grupnoj fazi Lige šampiona.

Da bi crveno-beli stigli u četvrto kolo, potrebno je da eliminišu Omoniju sa Kipra.

Možda će vas zanimati

To je rezultat današnjeg žreba u kom je srpski šampion imao povlašćenu ulogu, a ekipa Omonije, koja je u prethodnoj rundi eliminisala Legiju iz Varšave, bila među ''poželjnim'' protivnicima.

Kao što je rekao Mitar Mrkela, ekipe sa severa Evrope nisu bile poželjni rivali, ali bi bolje bilo da se meč protiv Kiprana igra u Beogradu.

Na Zvezdinu žalost, crveno-beli će morati tamo gde su svojevremeno junaci postajali Mihajlo Pjanović i boban Bajković, iako ishodi tih kvalifikacija nisu bili za pohvalu.

Omonija iz Nikozije je ove evropske kvalifikacije počela od prvog kola i već su uspeli da odigraju 240 minuta fudbala.

Tokom prve runde su gostovali Araratu iz Jermenije, a prošli su tek nakon produžetka (0:1), da bi isti slučaj bio i u Varšavi, gde su eliminisali Legiju (0:2).

Zanimljivo, u oba meča su imali brojčanu prednost, pošto je Ararat od 98. minuta imao igrača manje, dok je Legija zaradila crveni karton već u 56. minutu.

Prvo kolo kvalfiikacija Zvezdinog rivala.
Izvor: Youtube/PrimeTel PLC

Pored tri gola koja su postigli u evropskim kvalifikacijama, isto toliko su puta tresli mrežu i u kiparskom prvenstvu. Tamo su odigrane dve runde, a oni imaju četiri osvojena boda. U prvom kolu su remizirali (2:2), a u drugom upisali trijumf uz jedan postignut gol.

Što se tiče igračkog kadra koji Omonija poseduje, on se kao i u većini dobrih kiparskih klubova bazira na strancima. Tako su protiv Legije na početku meča u postavi bila samo dvojica domaćih fudbalera, uz čak devetoricu stranaca.

Na golu je iskusni Brazilac Fabijano, desnog beka igra domaći Marinos Cionis, štoperi su Mađar Lang i Čeh Luftner, dok je na levom boku bio njegov zemljak Lecjaks. Defanzivni vezista, u formaciji 4-1-4-1 je Janis Kusulos, još jedan fudbaler sa Kipra.

Trebalo bi da je upravo vezni red najjači deo ovog tima. Vitor Gomes je Portugalac koji je bio i mladi reprezentativac te zemlje, a društvo na sredini mu pravi Žordi Gomez, nekadašnji učenik La Masije.

Ako detaljnije pratite fudbal, Gomeza se sećate kao igrača Svonsija, Vigana, Blekburna, Sanderlenda i Rajo Valjekana, ali je njegov fudbalski zenit prošao. Sada ima 35 godina, još uvek drži vezni red Omonije, kapiten je tog tima, ali nije u punoj snazi.

Zvezdin protivnik u Evropi u prethodnom kolu.
Izvor: Youtube/PrimeTel PLC

On je bio strelac prvog gola na meču protiv Legije, pogodio je sa bele tačke u uvodnim minutima produžetka, a pobedu je potvrdio Tijago Santos koji je počeo kao desno krilo. Na drugoj strani terena je bio Erik Boteak, koji ima dosta iskustva iz francuske Lige 1, a najistureniji je Slovak Mihal Duris.

Nema nekih previše zvučnih imena, ovako na prvi pogled?

Najzvučnije je ono koje sedi na klupi. Ekipu Omonije od 2019. godine predvodi Hening Berg, nekadašnji defanzivac koji je 100 puta nastupio za reprezentaciju Norveške.

Možda će vam značiti da je pet godina nosio dres Blekburn roversa, a da je tri godine igrao za Mančester junajted. Prava legenda Premijer lige iz devedesetih godina i čovek koji je tri puta bio šampion Engleske!

Prethodnog leta je preuzeo Omoniju, nakon što je u karijeri vodio Lin, Lilestrom, Blekburn, Legiju, Videoton i Stabek. Deluje kao da je on najveća snaga ovog tima.

Omonija iz Nikozije nikada nije igrala grupnu fazu nekog evropskog takmičenja, a od kako ih je Crvena zvezda eliminisala u sezoni 2001/02, samo su dva puta igrali kvalifikacije za Ligu šampiona. Na tom putu su ispadali od Visle iz Krakova (03/04) i RB Salcburga (10/11).

Tokom istorije su igrali i protiv nekih zvučnih timova poput Juventusa, Mančester sitija, Anderlehta, Lacija, Bajerna, Ajaksa, Benfike... ali u tim mečevima nisu imali previše uspeha.

U pauzi između dve sezone, omoniji su napustili neki od najboljih igrača prošlogidšnjeg tima, pa se čini da je aktuelni igrački kadar slabiji od onog koji je osvojio titulu na Kipru.

Znači da ne bi trebalo da bude problema za crveno-bele?

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC