• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ušivaj me, pa me vrati na teren: Otporan na bol - Jap Stam

Autor mondo.rs

Rivali su ga se plašili, a saigrači su znali da imaju stenu pred svojim golom. Bio je neponovljivi defanzivac, koji nije znao za strah i za bol.

 Ušivaj me, pa me vrati na teren: Otporan na bol - Jap Stam Izvor: YouTube/Amante Della Bola TV

Bio je jedan od najboljih defanzivaca u istoriji i svakako najčvršći štoper svoje generacije.

Legendarni Holanđanin Jap Stam (48), "đak" Zvolea i PSV Ajndhovena, postao je 1998. godine najskuplji odbrambeni igrač u istoriji, kada ga je Mančester junajted platio 17 miliona evra.

U dresu "crvenih đavola" postao je šampion Evrope i imao je bezgranično poverenje ser Aleksa Fergusona sve dok nije izašla njegova autobiografija. U svojoj knjizi tvrdio je između ostalog da mu je legendarni menadžer Junajteda prišao u Holandji na pregovorima bez dozvole PSV-a, njegovog tadašnjeg kluba.

Naravno, to je Fergusona razbesnelo i 2002. godine iskoristio je Stamov slabiji period na terenu posle oporavka od povrede Ahilove tetive da ga proda Laciju za 25,7 miliona evra. "Takvu ponudu nismo mogli da odbijemo, ali u igračkom smislu – bila je to greška", rekao je Ferguson.

Možda će vas zanimati

Za tri sezone na Old Trafordu Stam je pisao istoriju i bio pravi terminator. Takvu borbenost i požrtvovanost kasnije je na istoj poziciji doneo i Nemanja Vidić, u kom su navijači prepoznali istu onu stenu koja je 1998. došla iz Holandije.

Bio je uvek hladnokrvan, nije odavao emocije, a njegov stil bio je jednostavan - koristio je svoju visinu od 191 centimetar i ogromnu snagu da u odbrani sprovede u delo devizu "lopta može da prođe, ali igrač ne". Često je zbog svoje naravi ulazio u konflikte sa protivničkim igračima, a oni su morali dobro da razmisle pre nego što krenu na "stenu",

Izvor: Ben Radford/Getty Images/Guliver

Takvu borbenost pokazivao je i u reprezentaciji, gde je jednim požrtvovanim primerom dokazao da je i po cenu sopstvene krvi i bola spreman da ide na pobedu,

Posle fudbala

Jap Stam je zavšrio karijeru 2008. u Ajaksu, a odmah posle toga postao je trener. Sada vodi Sinsinati.

U prvoj utakmici na Evropskom prvenstvu 2000. godine u Holandiji i Belgiji, u grupi 4, sastale su se Holandija i Češka. Na suprotnim stranama našla su se dva fudbalska džina – Jan Koler kao napadač i Jap Stam kao odbrambeni igrač i svi su jedva čekali da vide ko će se bolje snaći u direktnom duelu.

Utakmica je bila "tvrda", bez golova do završnice, ali zato nije manjkalo oštrih startova i "muških" duela.

U jednom trenutku, na visoku loptu krenula su dva najviša igrača na terenu. Koler je bio bliži, ali iza njega Stam je skočio visoko i prvi zahvatio loptu, pritom glavom udarivši u glavu Češkog napadača. Bio je to prilično gadan sudar i Stam je za kratko vreme dobio jak podliv iznad levog oka. Imao je veliku posekotinu iz koje je curila krv.

Ipak, na licu Holanđanina nije se mogla pročitati ni najmanja emocija.

Izvor: Guliver, Ben Radford/Getty Images Europe

Legendarni sudija Kolina pokazao mu je da mora da napusti igru i sanira povredu. Izmena je već bila spremna, ali čvrstom defanzivcu nije padalo na pamet da ode na klupu. Umesto toga, doktor reprezentacije ušivao mu je posekotinu pored aut linije, na živo, dok se na Stamovom licu i dalje nije mogla pročitati ni jedna naznaka da trpi velike bolove.

Hladan kao čelik, izdržao je ušivanje, a zatim se vratio u igru kao da se ništa nije dogodilo.

Međutim, selektor "Lala" Frank Rajkard nije hteo da rizikuje i izveo ga je iz igre desetak minuta kasnije, imajući u vidu njegov značaj u narednim mečevima. Holandija je na kraju uspela da trijumfuje 1:0, golom Franka de Bura iz penala, u poslednjim minutima meča.

Snimak na kojem doktor ušiva Stama dok je njegovo lice potpuno nepomično podseća da tako čvrsti momci ipak fale današnjim ljubiteljima fudbala.

Jap Stam - ušivanje kraj klupe
Izvor: YouTube/Amante Della Bola TV

(Sportska sećanja/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC