• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bez srama od prošlosti, bez straha od budućnosti: Partizane, srećan ti rođendan!

Autor Pavle Knežević

Jugoslovensko sportsko društvo danas slavi 75. rođendan!

 JSD Partizan 75. rođendan 1945 2020 Izvor: FK PARTIZAN

Jugoslovensko sportsko društvo Partizan danas slavi 75. rođendan.

Iako su ovo teški trenuci za sve kojima su crno-bijele boje bliske, ne treba zaboraviti da je Partizan jedno od najvećih i najuspješnijih sportskih društava u svijetu, baš kao i njegova "kičma", fudbalski klub.

Možda će vas zanimati

Danas Jugoslovensko sportsko društvo broji 26 klubova u 26 različitih sportova, a prilikom osnivanja perjanice su bile fudbalska, atletska, šahovska, košarkaška i odbojkaška sekcija.

Samo u fudbalu, Partizan je osvojio 27 titula šampiona države, 16 puta Kup, Srednjeevropski kup osvojen je 1978. godine, a 1966. tim je bio drugi u Evropi. Partizan je, protiv Sportinga, odigrao prvi meč u istoriji Kupa šampiona, kada je ovo danas najprestižnije takmičenje tek osnovano 1955. godine.

Vaterpolo klub Partizan je i dalje jedan od najtrofejnijih u Evropi, sa čak sedam titula prvaka Starog kontinenta (1964, 1966, 1967, 1971, 1975, 1976, 2011), a u srcima navijača crno-bijelih bila je i ostala i titula prvaka Evrope koju je 1992. godine osvojio Košarkaški klub Partizan.

Prve dane i mjesece, prve korake i poduhvate Fudbalskog kluba Partizan, danas je gotovo nemoguće utvrditi, sem naslutiti po sjećanjima nekoliko aktera tih događaja. Pisanih dokumenata o počecima gotovo i da nema.

Priča oko nastanka JSD Partizan i njegove pokretačke osovine FK Partizan počinje mnogo prije oktobra 1945. godine. Kako se navodi u pismu koje je za pola vijeka postojanja napisao ratni komandant Peko Dapčević, Partizan je nastao na temeljima poleta i nade, jedinog što je narodu ostalo poslije završetka rata.

Svetozar Vukmanović – Tempo, svojim nesravnjivim entuzijazmom, zalagao se da se pri Centralnom domu Jugoslovenske armije oformi fudbalski klub, a kasnije da se to širi i na ostale sportove, u kojima bi bili sportisti koji su u vojničkoj uniformi. Tako su istog dana kada i fudbalska sekcija, rođene one i za atletiku, šah, košarku i odbojku.

Izvor: FK PARTIZAN

Igrači Partizana, dva dana po osnivanju, 6. oktobra, prvi put su istrčali na teren. Pobijedili su reprezentaciju Zemuna sa 4:2.

Tako je počela istorija. Uz apsolutno poštovanje prema svim ostalim sekcijama JSD Partizan, nabrajanje svih njihovih uspjeha oduzelo bi previše vremena i prostora, jer, kako rekosmo, to društvo je jedno od najvećih na svijetu.

Iako mnogima to ovog 4. oktobra ne izgleda tako, pogotovo poslije rezultata fudbalske i košarkaške sekcije od subote, ovo je veliki dan za srpski sport.

Završimo ovu čestitku citatom profesora Duška Vićentića, velikog navijača Partizana, čije su riječi ušle u folklor svih koji vole crno-bijele boje:

"I svaki put kada nam kažu da postoje i 'veći' i 'bolji', za koje se navijati mora i kako njihovi trofeji vrijede više i sijaju jače, mi odmahnemo rukom dobrog čika Duška, znajući da smo od početka oslobođeni obaveze da navijamo. Ta potreba je oduvijek pripadala drugima, a za Partizan je bilo dovoljno samo da se voli".

Partizane, srećan ti rođendan!

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC